Vítězka MasterChef Česko Besky: Můj první kuchařský výtvor musel otec spláchnout do toalety

Besky pokřtila novou kuchařku společně s Josefem Maršálkem.Křest knihy Naše kuchařka 2 moderovala Maršálkova kolegyně z pořadu Peče celá země, Tereza Bebarová.Mezi sudičkami se objevila také šéfredaktorka webu Lifee.cz, Markéta Behinová.Besky během křtu přiznala, že během soutěže MasterChef Česko hledala inspiraci právě na webu Toprecepty.cz, který knihu vydává.+ 4 fotky+ 5 fotek

Vítězka soutěže MasterChef Česko 2021 Besky radí čtenářům Lifee.cz, jak zachránit nepovedený dezert nebo jaké občerstvení podle ní korunuje každou letní party. Pavlova, kterou by doporučila i úplným začátečníkům, je podle ní nenáročná a pro horké léto jako stvořená. Jak na ni?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 26. 06. 2022 08:00

Vzpomínáte na své první neúspěchy v kuchyni? Zajímalo nás, který recept poprvé vyzkoušela vítězka soutěže Master Chef Česko, Besky: „Úspěšně a poměrně dlouho jsem se vyhýbala pečení a vaření. Začala jsem se tomu věnovat až v mých patnácti letech. První recept si důvěrně pamatuji, protože můj otec nakonec výsledek spláchnul do toalety," smála se jedna z oficiálně nejlepších kuchařek u nás.

Během křtu nové knihy plné receptů se dokonce přiznala, že na nejčtenějším českém kuchařském webu Toprecepty.cz často hledala inspiraci právě při své cestě soutěží MasterChef.

Besky radí, jak zachránit nepovedený dezert

Besky, setkáváme se na křtu nové tištěné video kuchařky, Naše kuchařka 2. Máš nějakou svoji oblíbenou nebo archivní, ze které sama čerpáš inspiraci?

Žádnou archivní kuchařku nemám, vlastním spíše novější knihy od Kamu. Baví mě její recepty z Mexika, nebo Asie. Potom jsou to různé knihy o cukrařině, co jsem posbírala na Slovensku. Mám například jednu oblíbenou od Lulus.

Jaký byl první recept, který jsi kdy vyzkoušela jako malá holka? Byla to například míchaná vajíčka?

Právě že ne. Já jsem se úspěšně a poměrně dlouho vyhýbala pečení a vaření. Začala jsem se tomu věnovat až v mých patnácti letech. První recept si důvěrně pamatuji, protože můj otec nakonec výsledek spláchnul do toalety. Byly to tvarohové koláčky a opravdu nebyly dobré.

Co s nimi bylo špatně? Hodně cukru, nebo dokonce soli?

To už opravdu nevím, asi hodně třpytek.

Stává se ti občas i nyní, že se něco nepovede? Co se dá v cukrařině pořádně zkazit?

Cukrařina je skutečná chemie, takže tam se toho dá pokazit opravdu hodně. Ale už jsem se naučila pracovat i s kousky, které nejsou tak úplně povedené. Dnes už dokážu zachránit ledacos, i když už to opravdu hoří. Totéž učím také lidi na svých kurzech. Snažím se jim vysvětlit, že i když to někdy vypadá hodně tragicky, tak to nemusejí vždy splachovat do toalety - dá se to zachránit. Kuchařina, vaření, to je prostě láska, to je oheň a oddych. Tam už není tolik věcí, které by se mohly pokazit.

Vídáme třeba to, že zbytky cukroví nadrobíme do korpusu nebo nepovedený korpus zase jen slepíme krémem. Takhle to u tebe také funguje?

Člověk se musí zamyslet. Když přijde třeba taková krize, že se nepovede korpus, tak ano, rozdrobím ho, poslepuju dobrým krémem a vytvořím z něj například dortová lízátka, popsicles. Takže dá se s tím čarovat, ale pokud chceme upéct skutečně excelentní dortík, potom korpus musí být dobrý. Člověk opravdu musí následovat recept a věřit tomu.

Dnes tady máme krásnou letní oslavu, co bys doporučila čtenářům Lifee.cz na podobné venkovní párty?

Skvělý tip jsou právě ta dortová lízátka, a potom třeba dobrý fresh džusík, meloun, banán, zkrátka něco osvěžujícího. Ale za mě rozhodně Pavlova. Je to chutný, křupavý, lehký, krásný a hlavně jednoduchý dezert. Například s exotickým ovocem.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený BESKY (@besky.vero)

Co když se mi Pavlova nepovede a nebude mít ten správný nadýchaný objem, který by měla mít?

Pavlova je jenom na bázi vaječných bílků, cukru, kukuřičného škrobu, a pokud se dobře vymíchá a směs vytvoří to správné poctivé špičky, tak potom se nemůže nic pokazit. Není tam žádný proces kynutí, je to jen o pečení - pokud troubu nenastavíš na 220 °C, tak se nemusíš ničeho obávat.

Jaký je tedy správný postup?

Nejprve vymíchat ten klasický meringue, tedy našlehanou sněhovou hmotu z bílků, a jemně vmíchat trochu octu a kukuřičný škrob, aby to krásně drželo. Potom už jen hodinku a půl správně péct.

Související články

Další články