Svatební dorty podle Besky: V roce 2022 vsaďte na exotické příchutě, květy, zlato a perly, radí cukrářka

Svatební dorty podle Besky: V roce 2022 vsaďte na exotické příchutě, květy, zlato a perly, radí cukrářka
Zdroj: Se souhlasem Besky/koláž Lifee.cz
Besky se pochlubila svým vůbec prvním dortem. Je hranatý a díky bílé barvě na svatbu jako dělaný.Trendy letos budou podle Besky svatební dorty v bílé barvě nebo světlých pastelových odstínech.Besky se nebojí ani zlaté barvy, která na svatbě nesmí chybět. Tento dort tvoří 120 pralinek plněných griotkou a višněmi. Korpus je makový, nechybí v něm tvarohový krém, ořechy a lesní plody.Dvoupatrový dort v bílo-zlatavých odstínech má uvnitř hned několik dalších vrstev.+ 15 fotek+ 16 fotek

Vítězka soutěže MasterChef Česko Besky (28) radí budoucím nevěstám, jaké dorty jsou letos na svatbách trendy. V rozhovoru pro Lifee.cz prozradila, jak udržet dort v kondici i několik hodin mimo lednici, které příchutě si lidé v poslední době oblíbili a jaký bláznivý požadavek na design dortu by ji upřímně pobavil. Věděli jste, že v zahraničí se budoucí novomanželé nebojí ani dortů ve stylu Batmana či Spidermana?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 23. 03. 2022 08:00

Pro vítězku soutěže MasterChef Česko Veroniku Beskydiarovou alias Besky jsou svatební dorty srdeční záležitostí, protože se na nich může coby cukrářka kreativně vyřádit. V trendech roku 2022 podle ní jednoznačně vedou lehčí dorty se svěžími, exotickými příchutěmi v něžných pastelových barvách, nude nebo čistě bílé. Chybět by na nich neměly květy, zlaté zdobení a perly. Dort musí být od pohledu glamour, vyšperkovaný a fotogenický. Jeho cena se kvůli tomu může vyšplhat na tisíce korun.

Vítězka MasterChefa Besky radí nevěstám

Co je naopak pro moderní svatební dort naprosté tabu? „Hlavně ať není potažený! Žádný marcipán, žádný fondán. Potahy z marcipánu jsme, prosím vás, nechali v devadesátých letech," směje se sympatická cukrářka, která svými výtvory fascinuje zástupy amatérských milovnic sladkého.

Mezi příchutěmi vítězí exotické mango, papája, maracuja nebo japonský citron yuzu. Dlouhé roky všichni milovali pořádné čokoládové bomby. Ano, jsou stále oblíbené, ale lidé dnes rádi mixují jednotlivá patra. Jedno může být třeba čokoládové, těžší, střední naopak maximálně svěží, v příchuti yuzu nebo sladkého manga," popisuje Besky.

Top je dort se sametovým povrchem

Vítězka soutěže MasterChef přiznává, že zdobení svatebního dortu je velmi subjektivní záležitost. Každá nevěsta o něm má jasnou představu a inspiraci většinou hledá na sociálních sítích. „Trendy udává Instagram a ovlivňuje to, co se lidem zrovna líbí. Hodně teď chtějí sametový povrch, velur. To je čokoláda, kakaové máslo a stříká se to přes speciální pistoli. Vytváří to na povrchu dortu jemnou krupici," popisuje cukrářka techniku, která je v posledních letech velmi populární pro svoji fotogeničnost, ale je také technicky náročnější.

Stálicí jsou rovněž dorty potažené speciálním máslovým krémem, takzvaným Swiss Meringue Buttercream. Svatební dort díky němu perfektně drží tvar a nevěsta má záruku, že se dezert vlivem horka nezbortí. Podle Besky může takový dort vydržet mimo lednici i déle než čtyři hodiny a vypadat pořád kouzelně.

Svatební dort s parohy nebo s Batmanem?

Zákazníci mají v posledních letech stále specifičtější požadavky na svatební dort, kterými kolikrát zaskočí i zkušené cukráře. „Zatím jsem žádný neobvyklý požadavek od nevěsty nedostala. Ale kdyby byly na svatebním dortu parohy, asi by to opravdu bylo zvláštní," přemýšlí Besky a jedním dechem dodává: „Na druhé straně můj nejoblíbenější wow dort je zlatý s jelenem, takže třeba to není od věci." Fotografii tohoto netypického uměleckého díla najdete v naší galerii.

„Ze světa vím, že se dělají tematické dorty, třeba s motivem Marvel filmů. Nevěsta fandí Batmanovi, ženich Spidermanovi a udělají dort klidně napůl. Ale obecně si myslím, že Češi a Slováci jsou v tomhle ohledu zatím konzervativnější," míní vítězka soutěže MasterChef Česko.

Ceny dortů se šplhají k 15 000 korun

Nevěsty, které by se chtěly její prací inspirovat a podobný dort si samy upéct, odkazuje Besky na své kurzy, jež jsou především mezi slečnami velmi populární. Cukrářka už také dává dohromady vlastní webové stránky, kde nebude chybět ceník jejích výrobků. Na kolik by vás takový nebesky půvabný dort vyšel?

„Každý je unikátní a šitý nevěstě na míru. Přihlédnout musíme také k příchutím, zdobení a náročnosti designu. Někdy strávíte nad svatebním dortem i tři dny, jindy se jezdí přímo na svatbu a dozdobuje se na místě. Jeden třípatrový dort může vyjít až na osmdesát hodin práce a jeho cena se proto může vyšplhat i na 15 000 korun," uzavírá Besky.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články