Paní Ofka z Noci na Karlštejně: Slávka Budínová se kvůli smrti manžela utápěla v alkoholu

Neštěstí Slávky Budínové: Po smrti manžela propadla alkoholu a čekala už jen na svůj konec
Zdroj: se souhlasem TV Prima
Noc na Karlštejně: Muzikál o císaři Karlu IV. (Vlastimil Brodský), jeho manželce Elišce Pomořanské (Jana Brejchová) a zábavných událostech na hradě Karlštejn byl natočen dle stejnojmenné divadelní hry Jaroslava Vrchlického.Tvůrcům muzikálu Noc na Karlštejně se podařilo během natáčení poškodit výzdobu kaple sv. Kříže. Zapálili svíčky, které byly jenom na ozdobu.Vlastimila Brodského museli na roli Karla IV. dlouho přemlouvat. Myslel si, že není dostatečný „frajer“. Natáčení na Karlštejně zdržovali zbloudilí turisté, kteří se občas nechtíc dostali do záběru.+ 2 fotky+ 3 fotky

Slavný muzikál Noc na Karlštejně obsahuje spoustu českých hereckých hvězd. Patřila mezi ně i Slávka Budínová, která si zahrála paní Ofku. Ač byla herečka energická a nepřehlédnutelná, nakonec propadla alkoholu. A to není vše. Pojí se s ní i jedna velmi děsivá věc.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 29. 12. 2022 16:00

Noc na Karlštejně: Na hradě Karlštejn panuje přísný zákaz - nesmí tam vstupovat ženy. Eliška Pomořanská (Jana Brejchová), manželka Karla IV. (Vlastimil Brodský), toto nařízení ale poruší a vstoupí na Karlštejn v mužském přestrojení. Manžel jí totiž velmi chybí. Druhou odvážnou ženou je neteř purkrabího Alena (Daniela Kolářová), která se s otcem vsadila, že tam dokáže v přestrojení přečkat jednu noc... Na oblíbený historický muzikál Noc na Karlštejně se můžete podívat dnes ve 20:15 na Primě. 

Mládí Slávky Budínové

Otec si přál, aby se ze Slávky Budínové stala lékařka. Její matka však, coby členka ochotnického divadla, chtěla pro ni uměleckou dráhu. Slávka byla otevřená oběma možnostem, a tak to nechala na osudu, ať rozhodne za ni.

Po základce nastoupila na obchodní akademii, kde se však, kvůli druhé světové válce, dlouho neohřála. Dokonce měla být nasazená na nucené práce. Před tím ji zachránila herečka ostravského divadla Marie Rýdlová, jenž se s ní domluvila na práci divadelní elévky. Nakonec skončila v Praze na Malé straně, kde si později koupila dům.

Složitá osobnost Slávky Budínové

Když se Slávka Budínová stala slavnou, začala se chovat poněkud povýšeně. Nebylo to sice pokaždé, hlavně se to odvíjelo od její momentální nálady, přesto to lidem v jejím okolí nebylo příjemné. Třeba kostymérkám. Byla schopna je seřvat a zároveň okolo sebe rozházet veškeré oblečení. Možná to pramenilo z jejího bezútěšného milostného života.

Za režiséra Iva Tomana se vdávala se až ve třiapadesáti letech. Jako by byli jeden pro druhého stvoření. Spojoval je nejen hluboký a upřímný cit, ale také společné zájmy a pohled na svět. V roce 1994, jen den před Štědrým dnem, ale Slávka Budínová bohužel přišla o svého manžela. Zhroutil se jí celý svět. Začala pít a prý se těšila na smrt, jakožto na vysvobození. Té se dočkala až poslední červencový den roku 2002.

Tragický osud hereččina letního sídla

Slávka Budínova vlastnila se svým manželem také mlýn u Drahenic na Příbramsku. S místními se nikdy moc nestýkali, raději k sobě zvali kolegy z branže. Po smrti manžela herečka mlýn prodala novému majiteli za milion korun.

Štěstí mu ale nepřinesl. K nekonečnému boji s památkáři a nedostatku peněz na rekonstrukci se ještě přidala sebevražda jednoho z dělníků. Vzal si život kvůli nešťastné lásce. Bývalé letní sídlo Slávky Budínové a Iva Tomana v současnosti jen chátrá...

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Slávka Budínová

Ženy.iprima.cz: Slávka Budínová propadla alkoholu a zanechala po sobě jmění za téměř sto milionů

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články