Odvážné ženy Česka: Ivanka se narodila bez poloviny obličeje. Nyní bojuje o právo na život

Ivanka je krásná, chytrá a zaslouží si být i zdravá.
Zdroj: Ivanka Danišová
Tým lékařů, který provedl Ivance sérii náročných operací.Ivanka s kamarádkami na cestách.Ivančini psí kamarádi.Ivanka se snaží bojovat a neztrácet optimismus.+ 7 fotek+ 8 fotek

Na Slovensku narozená právnička žijící v Praze - Ivanka Danišová - se narodila s mimořádně ojedinělou závažnou kraniofaciální diagnózou, což znamená, že neměla vyvinuté tvářovo-lebeční kosti. Navíc tato statečná žena bojuje s leukémií, zdravotními pojišťovnami a podstupuje chemoterapii. Trochu moc na jednoho člověka, nemyslíte?

Petra Járková
Petra Járková 12. 02. 2019 12:00

Během tří let podstoupila Ivanka pět velmi náročných kraniofaciálních operací, přičemž některé trvaly i více než dvanáct hodin.

Díky podpoře lidí ze Slovenska a jiných koutů světa, kteří přispěli v kampani Rainbow for Ivanka, a lékařům ze Slovenska, jimž nebyl dívčin osud lhostejný, se dostala až do USA, kde ji operovali.

"Som nesmierne vďačná za ľudí, ktorí mi podali pomocnú ruku a veria, že svoj boj skončím šťastne. I napriek tomu, že diagnóza hemifacialna mikrosómia si vyžadovala v mojom prípade niekoľko závažných kraniofaciálnych operácií vzhľadom na môj komplikovany zdravotný stav," říká Ivanka, která kromě toho podstoupila i čtyři náročné operace srdce.

Aby toho nebylo málo, před rokem přežila akutní příhodu břišní s velmi náročným operačním průběhem. A jen díky špičkovému týmu slovenských lékařů v čele s MUDr. Kulíškem je naživu.

"Keď som podstúpila 5 náročných kraniofaciálnych operácií, som prežila mimoriadne náročnú etapu života, pretože v tomto čase som stratila milovaných rodičov a toho najúžasnejšieho starého otca," pokračuje ve vyprávění dívka, které v tu chvíli zbyly jen sestry a babička. Ty ji neskutečně podporovaly a dle jejích slov by to bez nich nezvládla. Širší rodina neměla pro její rozhodnutí medializovat svůj příběh pochopení.

Ivanka se však řídí heslem: Budoucnost patří těm, kteří věří v krásu svých snů, a to ji žene stále kupředu. Nyní však potřebuje poslední ze série operací obličeje zaměřenou na vyřešení absence měkkých tkání na pravé straně tváře a mimořádně komplikovanou rekonstrukci orbitální části, která bude stát kolem dvou milionů korun. S žádostí u pojišťoven však neuspěla.

Pojišťovna totiž požaduje jasné stanovisko od českých lékařů, že takovou operaci nejsou schopni vykonat, a proto je nutné ji podstoupit v zahraničí. Získat ale od některého z nich jasnou deklaraci, že to schopný udělat není, se jí nepodařilo.

"Na to, aby som dala potrebné peníze dohromady a nežila tak dále s otvorenou ranou pod náplastí, ktorá mi zakrývá oko, mám pouhé tri miesace. Každý den totiž riskuji, že se rána zanítí," končí s vyprávěním svého příběhu právnička Ivanka Danišová, která se tímto také obrací s prosbou k veřejnosti, aby jí pomohla sehnat zmíněnou částku dvou milionů korun na operaci.

Ta je předběžně plánovaná na konec června. Aby dostala přesný termín, je však nutné předem uhradit onu stanovenou částku, ta zahrnuje veškeré náklady spojené s náročnou léčbou v Japonsku.

Pokud chcete přispět Ivance i vy, můžete, a to díky zřízení crowdfundingové sbírky  od Nadačního fondu Karla Janečka.

V seriálu Zajímavé ženy Česka se zaměřujeme na osobnosti, které něco dokázaly, udávají trendy, směr a jejich práce ovlivňuje české ženy. V prvním díle jsme se podívali na zoubek cukrářce Petře Stahlové. V druhém jsme se přesunuli ke šperkařce Lucii Trnkové. Také jsme se ocitli ve světě umění u Andrey Ehret a zavítali jsme do světa dětské jógy Šárky Rákosníkové. Koukli se na zoubek sportu, charitě a zdravému životnímu stylu s Bárou Čapkovou. Naťukli jsme i téma znásilnění s odvážnou Veronikou Hávovou a pomohli vybrat pět milionů na operaci statečné Mirky Dobešové. V neposlední řadě jste se mohli dozvědět více o proměně modelky Peti Nitky z muže v ženu, práci módní návrhářky Michaely Skuhravé nebo knize, která dobyla Keňu, napsané spisovatelkou Hanou Hinrákovou. Za srdce vás vzal i příběh Sabiny Addailamy, která pomáhá a žije ve válkou zmítajícím se Jemenu.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články