Zvětšování prsou: 7 nevšedních zajímavostí o tomto zákroku

Zvětšování prsou: 7 nevšedních zajímavostí o tomto zákroku
Zdroj: Perfect Clinic

Toužíte po větších vnadách, ale bojíte se mýtů, které o této úpravě kolují? Pak si přečtěte rozhovor s MUDr. Jakubem Miletínem, který patří mezi odborníky v oboru plastické chirurgie, snad vám obavy vyvrátí a ty největší nesmysly uvede na pravou míru.

Speciální projekt
Speciální projekt 11. 05. 2020 08:00

MUDr. Jakub Miletín působí jako plastický chirurg pražského centra estetické medicíny Perfect Clinic a operace jako zvětšování či zmenšování poprsí provádí často. Proto může pravdivě odpovědět na otázky zkušenostmi ze své každodenní praxe a vyvrátit tak mýty, které o této plastické operaci kolují.

Perfect Clinic

Je pravda, že prsní  implantáty by se po deseti letech měly vždy vyměnit?

Pokud vím, žádná firma ještě nedokázala vyrobit prsní implantát, který by pacientce vydržel věčně. Přestože pracujeme v Perfect Clinic s nejkvalitnějšími implantáty na trhu značky Mentor, musíme počítat s určitou degradací materiálu v prostředí lidského těla. Každá žena je jiná a proto implantáty vydrží každé pacientce jinak dlouho.

Nutnost výměny tedy nezávisí na stáří implantátu, ale na jeho stavu. Pokud je implantát v pořádku, což se dá jednoduše zjistit ultrazvukovým vyšetřením, pacientka je spokojená s tvarem prsů a nepociťuje žádné obtíže, implantáty mohou zůstat v prsech i mnohem déle, než deset let. Podle největší studie na toto téma je střední doba trvanlivosti silikonových implantátů 16 let, přitom se jedná o 20 let starou práci. Ale vzhledem k pokroku v technologii výroby implantátů můžeme dnes očekávat i delší trvanlivost.

V každém případě jsou důležité pravidelné mamologické kontroly , které mimochodem v Perfect Clinic máme v nabídce, ideálně každý rok nebo při obtížích, aby byly případné komplikace včas rozpoznány a řešeny.

Implantáty nejsou vhodné pro ženy, které jsou příliš hubené nebo velmi sportují?

Sportovkyně podstupují augmentaci prsou stejně jako jiné ženy. Stačí se podívat na celou řadu vrcholných závodnic v kulturistice a fitness, které se většinou vylepšením svého poprsí nijak netají. V rozhovorech s nimi se dozvíme, že kromě období rekonvalescence bezprostředně po operaci je jejich nová ňadra nijak neomezují.

Velmi štíhlé ženy s úzkým hrudníkem, které touží po plném dekoltu, mohou narazit na problém s nedostatečným profilem “malých” implantátů. Právě pro ně máme v nabídce Perfect Clinic implantáty Mentor Xtra. Jde o kulaté implantáty tvarované tak, aby i při menší základně implantátu poskytly dostatečnou projekci a objem především v oblasti dekoltu.

Pokud aktivně sportujete a přejete si augmentaci prsů, doporučuji důkladně probrat všechny aspekty vaší sportovní zátěže při konzultaci s plastickým chirurgem, který nabídne řešení bez komplikací a s dlouhodobě přetrvávajícím výsledkem.

Rekonvalescence po operaci prsou je velmi dlouhá a bolestivá?

Bolest bývá přítomna pouze bezprostředně po operaci a dá se poměrně účinně tlumit. Nedílnou součástí pooperační léčby je i podávání léků proti bolesti, množství a druh je individuální. Za několik dní po operaci už prsy při běžné zátěži nebolí, ale i tak je nutné dodržovat režimová opatření. Běžné činnosti jsou možné asi za týden až deset dní po operaci, větší zátěž a sport za šest až osm týdnů. Dále je nutné nosit pooperační kompresní prádlo přes den i na spaní a spát na zádech. Pro dokonalý výsledek doporučujeme po zhojení ran, tedy přibližně za dva týdny od operace, promašťování a tlakové masáže jizev. Za tři měsíce od operace už je výsledek operace ustálený a kromě péče o jizvy nejsou nutná žádná další opatření. Snad jen nakoupit si spoustu nového prádla.

S implantáty nelze kojit?

Budoucí kojení není překážkou pro augmentaci prsů. Prsní implantáty ukládáme pod prsní žlázu nebo pod velký prsní sval, pokud navíc zvolíme řez v podprsní rýze, samotná tkáň mléčné žlázy a jejích vývodů není při operaci nijak narušena. Ani samotná přítomnost implantátu žláze nijak nevadí a pacientka kojí zcela normálně, aniž by se musela obávat o kontaminaci mléka silikonem. Obtíže mohou způsobit drobné záněty, které si při kojení u některých pacientek objeví, ať už mají implantáty nebo ne. Pak je na místě časná kontrola a prevence rozšíření zánětu na implantát. Naštěstí se jedná o ojedinělé případy.

Perfect Clinic

Prsy po augmentaci jsou na dotek studené a dá se hned poznat, že prsy nejsou pravé?

Prsní implantáty se od těla ohřejí a teplo dobře drží, tedy nejsou pohmatově studené ani nestudí pacientku při pobytu v chladu.

Zda lze zrakem či pohmatem poznat, že je pacientka po zvětšení prsů, závisí na velikosti a tvaru implantátů a jejich umístění. Naším úkolem při konzultaci je zjistit, zda si pacientka přeje spíše přirozený výsledek nebo větší velikost a plnější dekolt a podle toho zvolit anatomický nebo kulatý implantát, jeho velikost a umístění pod žlázu nebo pod sval.

Naštěstí už je dávno pryč doba, kdy se pacientky styděly za to, že podstoupily zvětšení prsů, a mohou si tak dopřát přesně takové poprsí, jaké si vždycky přály.

Prsní implantáty brání vyšetření na mamografu?

Přítomnost prsních implantátů nijak neovlivňuje provedení ani hodnocení mamografického vyšetření. Setkáváme se s obavami, že stlačení prsu deskami mamografu může implantát poškodit. Silikonové implantáty jsou ale velmi odolné, bylo opakovaně dokázáno, že vydrží mnohonásobně vyšší tlak, než vyvinou desky mamografu.

Když dojde na hodnocení obrazu, implantát je za mléčnou žlázou nebo za velkým prsním svalem a strukturu žlázy nezakrývá. Není nutné se obávat, že by augmentace prsů znamenala obtíže s budoucím vyšetřením.

Pomohou implantáty, pokud je povadlé poprsí nebo musí přijít ještě druhá operace?

Vložení implantátů může do jisté míry ovlivnit i ptózu (povadnutí) prsů. Nejlepší výsledky v tomto ohledu mají anatomické implantáty s vyšším profilem vložené pod velký prsní sval. Jedná se ovšem pouze o mírné pozvednutí, pro představu asi o tolik, jako když upažíte. Pokud je bradavka pokleslá do úrovně podprsní rýhy nebo pod ni, je nutno provést i některou formu modelace prsu. Oba výkony je většinou možné spojit do jedné operace. Vložit implantáty do takto povislých prsů bez modelace totiž nevede k pěknému výsledku; ten se navíc bude časem ještě zhoršovat. Proto doporučuji vše probrat při konzultaci s plastickým chirurgem a nebát se augmentace s modelací, protože právě tento výkon může přinést optimální výsledek - plné poprsí, i když odložíte podprsenku.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články