MUDr. Veronika Hromádková: Ženy dávají stále častěji přednost ženám chiruržkám

MUDr. Veronika Hromádková: Ženy dávají stále častěji přednost ženám chiruržkám
Zdroj: foto Ondřej Hromádka

Je to paradox, ale jistě jste si všimli, že na straně zájemců o estetické úpravy vládnou ženy, ale na straně chirurgů jsou to muži. Přitom se čím dál tím častěji stává, že by ženy raději upřednostnily ženy. Lépe se jim s nimi komunikuje a nestydí se.

Speciální projekt
Speciální projekt 15. 10. 2020 08:02

To potvrzuje i MUDr. Veronika Hromádková, která na klinice plastické chirurgie 1. LF UK a FN Na Bulovce a na klinice Esthé v Praze provádí celé spektrum estetických operací, jako např. úpravu očních víček, facelifting, operace prsů či liposukce.

Paní doktorko, proč jste si vybrala jako specializaci plastickou chirurgii?

Studovala jsem na 1. lékařské fakultě UK, kde se během šesti let na fakultě všeobecného lékařství seznámíte se všemi obory. Toto šestileté studium není spojeno s oborovou specializací, to znamená, že v průběhu studia teprve většinou začínáte přemýšlet, který obor si zvolíte po ukončení studia na vysoké škole. Ve 3. ročníku během stáže na chirurgii jsem začala uvažovat o chirurgickém oboru a ve čtvrtém ročníku mě velmi zaujala plastická chirurgie, protože to je nesmírně široký obor.

Pořád platí, že žen-chiruržek není mnoho?

V oboru plastické chirurgie je stále více mužů-lékařů než žen-lékařek. Důvodem je to, že chirurgické obory jsou všeobecně velmi náročné, některé operace trvají i několik hodin. Je to velká fyzická i psychická zátěž, samozřejmě jak pro chirurgy, tak i pro chiruržky, ale každý se s ní vyrovnává individuálně. Já osobně bych si přála, aby v tomto oboru žen přibývalo.

Říká se, že dobrý plastický chirurg musí být i dobrý psycholog a má-li pochybnosti, že pacientka nebo pacient nebudou s výsledkem zákroku spokojeni, má jim ho rozmluvit. Jak často takový problém řešíte?

Pacienti – myslím tím ženy a muže –, kteří k nám na kliniky přicházejí, nemají pochybnosti o výsledku zákroku, spíše očekávání a to, jak se budou vyrovnávat se změnou, jim někdy v podvědomí dělá problémy. Nespokojenost s vlastním tělem se odráží na psychice člověka a dobře provedená operace zlepší pacientovu kvalitu života.

Ondřej Hromádka

Rozmlouváte někdy klientům zákrok?

V případě, kdy podle mě například žena zákrok podstupovat nemusí, ji na to upozorním. Klidně klientce řeknu, že má hezká prsa, která nestojí za zvětšení. Občas se stává i to, že s daným stavem nic neuděláme, nedokážeme ho prostě vylepšit. Je lepší upozornit na to včas, aby pak klienti nebyli zklamaní. Když přijde obézní žena či muž na liposukci, těžko jim pomůžeme. V tomto případě se snažím vysvětlit, že by měli hlavně změnit životní styl.

Setkala jste se už s požadavkem, že by si klientka vyžádala na plastickou operaci ženu-lékařku?

Samozřejmě jsou ženy, které preferují být operovány chiruržkou. Myslím si, že to není jen v našem oboru, kdy si žena vybírá ženu jako lékařku. A nemyslím si, že by to mělo mít spojitost s lépe provedenou operací či lepším vyšetřením všeobecně. Je to jen a pouze lidská přirozená ostýchavost a stud.

V oblasti plastické chirurgie se asi moc novinek neobjevuje nebo můžete nějaký nový postup jmenovat?

V posledních letech se ve velké míře začal rozvíjet fatgrafting neboli přenos vlastního tuku, kdy se tuková tkáň získá liposukcí např. z problémové partie a poté je tukový štěp aplikován do jiných částí těla. V plastické chirurgii se bude stále více uplatňovat takzvaná regenerační medicína a miniinvazivní procedury. Patří sem mimo jiné užití kmenových buněk, jak v kosmetické chirurgii, tak zejména v rekonstrukční.

O jaké zákroky je v poslední době největší zájem?

Řekla bych, že se jedná zejména o blefaroplastiku, tedy úpravy horních či dolních očních víček. Během tohoto zákroku se odstraňuje nejen přebývající kůže, ale i tukové váčky. Zákrok se neprovádí jen z estetických důvodů, ale často pomáhá vyřešit i různé problémy se zrakem. Kvůli nadbytku kůže na víčkách oči pomaleji zaostřují, rychleji se unaví, slzí a bolí.

Až se koronavirová situace uklidní, bude na klinikách plastické chirurgie zase rušno, protože touha vypadat atraktivně je věčná. Na své klienty se bude těšit i MUDr. Veronika Hromádková na klinice Esthé na pražských Příkopech. Více informací naleznete na www.esthe-plastika.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články