Čtenářské dotazy: Co dělat s povadlými prsy po kojení a jak je mít i v padesáti pevná a přirozená?

Čtenářské dotazy: Co dělat s povadlými prsy po kojení a jak je mít i v padesáti pevná a přirozená?

Vyzvali jsme naše čtenářky, aby nám do soukromých zpráv posílaly dotazy, které by je zajímaly v souvislosti se zvětšováním prsou. Mohly se tak anonymně zeptat na cokoliv, co je trápí a svůj komplex tak zkonzultovat s odborníkem, jemuž jsme ty nejzajímavější dotazy předložili.

Speciální projekt
Speciální projekt 08. 07. 2020 08:00

Třeba právě vy patříte mezi ženy, které by rády podstoupily operaci zvětšení prsou, ale bojí se. Nemají dostatečné množství informací a nechtějí se zeptat. Někdy je jim to dokonce trapné, proto se raději smíří s povislými či malými ňadry, i když by nemusely. Zeptali jsme se tedy na dotazy, které vás ohledně tohoto zákroku zajímají. Třeba vás to přesvědčí, že život stojí za to žít naplno a žádné estetické překážky by vám v tom neměly bránit.

Perfect Clinic

Koho jste se ptali?

MUDr. Jakub Miletín patří mezi špičkové plastické lékaře působící na prestižní klinice estetické medicíny Perfect Clinic. Vystudoval Univerzitu Karlovu v Praze, magisterský program Všeobecné lékařství a následně pak absolvoval postgraduální studium v biomedicíně, program Experimentální chirurgie, téma Klinická anatomie tepen ruky. Za svou práci práci získal několik důležitých ocenění a přednáší na sympóziích po celém světě.

Jana K. (27 let)

Mám půl roku po prvním porodu a moje prsa vypadají strašně. Před těhotenstvím jsem měla krásné pevné trojky a nyní nepěkně visí a nemají žádný tvar. Do toho však pořád ještě kojím. Kdy mohu podstoupit proces zvětšení prsou a budu potom zase chodit bez podprsenky?

Pokud máte po kojení povadlé poprsí, bude nutné provést modelaci prsů. Jestli k modelaci přidat ještě zvětšení, záleží především na Vaší představě o velikosti. Po ukončení kojení se mléčné žlázy zmenšují a tvar a velikost prsů se mění. Aby tyto změny nepokazily výsledek operace, je vhodné po ukončení kojení počkat minimálně půl roku, ideálně rok. Pak už nic nebrání operaci, která Vám umožní odložit podprsenku.

Daniela S. (50 let)

Rozhodla jsem se nadělit si k padesátinám plastickou operaci zvětšení prsou. Celý život mě trápila malá prsa a nyní jsou navíc už dosti sešlá, tak si říkám, že by to byl takový pěkný start k tomu udržovat se i v tomto věku pěkná. Je tento zákrok vhodný i pro ženy po padesátce, nebo jim hrozí nějaká velká rizika?

Padesát let není žádný věk a pro kosmetickou operaci nepředstavuje omezení. Naopak, spousta žen podstupuje v tomto věku estetické výkony s vynikajícími výsledky. Pokud netrpíte závažnými vnitřními chorobami, není důvod se operace obávat. Před operací je nutné podstoupit předoperační vyšetření, které individuálně posoudí operační riziko každé pacientky.

 

Jitka B. (30 let)

Po prvním dítěti moje prsa dostala dost zabrat, i když jsem kojila pouze pár měsíců. Hned jsem začala uvažovat o jejich vrácení do původního stavu. Za rok dva však plánujeme s manželem ještě jedno dítě a já nevím, zda je lepší se zákrokem počkat až po něm, nebo plastická operace prsou ničemu nevadí a já na ni mohu jít hned? A pokud ano, po druhém porodu zůstanou stejná jako po zákroku?

Pokud plánujete další mateřství v takto krátké době, je lepší s operací počkat. Jednak proto, že modelace prsů někdy může způsobit problémy s kojením, a také proto, že při druhém mateřství prsy znovu změní velikost i tvar.

Perfect Clinic

Lenka (17 let)

Nemám žádná prsa a spolužáci se mi smějí. Občas mě i šikanují a žádný se mnou nechce mluvit, natož jít na rande. Chtěla bych jim vytřít zrak a nechat si udělat implantáty. V kolika letech mohu na zákrok jít, aniž bych potřebovala souhlas rodičů a jak bude vše probíhat?

Zvětšení prsů je možné od osmnácti let. Budete dospělá a nebudete potřebovat ničí souhlas. Nejprve je ale potřeba si vše s chladnou hlavou rozmyslet -  zda je operace opravdu to, co chcete a potřebujete. Prsní implantáty si pořizujete kvůli sobě a na celý život, ne kvůli někomu, koho ani nemáte ráda, a kdo se Vám směje. Věřte mi, že jsou na světě důležitější věci než prsa.

Perfect Clinic

Mirka (35 let)

Podle čeho bych měla vybírat kliniku, když si chci nechat zvětšit prsa? Mám koukat na cenu, zkušenost lékařů, nebo zda kliniku navštěvují celebrity a doporučují ji?

Myslím, že nejlepší je dát na ohlasy pacientek, které již augmentaci podstoupily. Existují reference na téměř každou kliniku na Googlu, FB, IG apod. Je vcelku jedno, jestli to jsou Vaše kamarádky nebo celebrity, pokud se Vám jejich prsa líbí, máte o čem přemýšlet. Pomoci mohou i vystavené fotky před a po, ale pozor, nikdo z nás neukazuje nepovedené výsledky, jenom ty pěkné. Obrázek si uděláte při konzultaci. Má o Vás lékař zájem, věnuje Vám čas, vyslechne Vás a vše podrobně vysvětlí? Nechvátá na Vás s rozhodnutími? Je klinika dobře vybavená a čistá? Vždy je dobré myslet i na případné komplikace, dokáže je lékař a klinika rychle a dobře řešit?

Rozdíly v ceně dělá především cena samotných implantátů. Zde doporučuji nešetřit a vybrat si kvalitní implantáty od prověřené značky. V Perfect Clinic proto používáme top implantáty Mentor, které mají nejvyšší světovou certifikaci. Přece jen je budete mít v těle mnoho let.

Linda (29 let)

Před dvěma měsíci jsem si nechala zvětšit prsa a neustále mě velmi bolí jizvy. Je to v pořádku, nebo už bych měla po této době být zcela bez bolesti?

Dva měsíce od operace ještě stále trvá období rekonvalescence. Pokud Vás jizvy nebo prsy bolí i v klidu, doporučuji navštívit Vašeho plastického chirurga a vše s ním probrat. Pokud bolest jizev provází nějakou konkrétní aktivitu, ještě s ní měsíc vyčkejte, případně si na ni zkuste vzít pooperační prádlo. Nezapomínejte taky na promašťování a masáže jizev.

Kateřina (35 let)

Mohla bych prosím vědět rozdíl, kdy se implantát dává pod prsní sval a kdy pod mléčnou žlázu? Co je v jakém případě lepší?

Dnes ve většině případů ukládáme implantát pod velký prsní sval. Implantát je tak lépe krytý tkání a výsledek vypadá přirozeněji. S implantáty pod svalem se budete moci věnovat sportu i cvičení. Uložení pod žlázu má sice výhodu v rychlejší rekonvalescenci, často mohou být ale vidět okraje implantátu a výsledek tak může vypadat nepřirozeně. To se může ještě zhoršovat s časem, kdy se okolo implantátu tvoří vazivový obal. Plastický chirurg Vám jistě poradí, jaké uložení a jaký typ implantátu je pro Vás nejlepší. To je smysl osobní konzultace.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články