Čtenářské dotazy pro MUDr. Miletína: Co vás zajímá o zmenšení a modelaci poprsí?

Čtenářské dotazy pro MUDr. Miletína: Co vás zajímá o zmenšení a modelaci poprsí?
Zdroj: pixabay.com

Většina z nás se zajímá o zvětšení prsou, co ale ty ženy, které mají ňadra moc velká nebo po těhotenství či hubnutí povislá a prázdná, zkrátka jejich tvar utrpěl? I pro ty je tu řešení! Jedná se o modelaci či zmenšení poprsí. Vy jste se mohli zeptat specialisty, co vás o těchto estetických zákrocích zajímá.

Speciální projekt
Speciální projekt 15. 06. 2020 07:47

Na vrcholu oblíbenosti samozřejmě zůstává zákrok, díky kterému si ženy nechávají zvětšovat svá prsa pomocí implantátů, ale na paty mu sahá i opačný problém. Co můžeme dělat, když máme prsa příliš malá a trpíme díky tomu komplexy? Také jak vyřešit prsa povislá nebo esteticky nepěkná vám doktor Miletín z Perfect Clinic  poradí.

Dita L. (33 let)

Velmi ráda sportuji, cvičím a posiluji. Moje prsa jsou však dosti velká a při určitých činnostech mi překáží. Dokážete mi s tím nějak pomoci?

Právě pro Vás je redukce prsů jako stvořená. Příliš objemné a těžké poprsí může znepříjemňovat sport i jiné činnosti, působí bolesti zad a krční páteře,  a někdy mohou být velká prsa příčinou pozdějších zdravotních problémů s páteří. Chirurgické zmenšení prsů Vám výrazně odlehčí, zároveň Vaše prsy pozvedne a vrátí jim mladistvý tvar. Pokud v blízké budoucnosti neplánujete mateřství, není důvod operaci odkládat.

Anna (30 let)

Mám dvě děti, další neplánuji. Moje pravé prso je po kojení vytahanější než to levé. Jde s tím něco udělat? Stydím se v létě vylézt v plavkách ven. Děkuji!

Velkou výhodou modelace prsů je, že dokáže úspěšně spravit asymetrii. Žádná žena nemá úplně stejná ňadra, ale pokud je rozdíl výrazný, jde o jeden ze stavů, kdy se pacientky trápí nejvíce. Při modelaci dokážeme prsy upravit tak, že bude rozdíl mezi nimi neznatelný.  Zároveň jim navrátíme tvar, který měly před kojením. Pokud pozorujete i ztrátu objemu prsů, jde ho doplnit implantáty nebo vlastním tukem a operace zkombinovat. Za prsy už se nebudete stydět, znovu se stanou Vaší předností.

Lída (44 let)

Celý život mě trápí korpulentní postava a velká prsa. Nyní se však přidaly ještě bolesti zad a já se domnívám, že by tomu zmenšení prsou pomohlo. Je to tak?

Těžké prsy dokáží pořádně potrápit. Představují neustálou zátěž na hrudní a krční páteř, dále se může přidávat i bolest hlavy. Těžké prsy navíc často znemožňují sport a tedy i hubnutí. Ale pozor, pokud, jak píšete, Vás trápí i kila navíc, může se stát, že se po zmenšení prsů stane Vaše břichoviditelnějším a výrazněším. Vždy je vhodné před operací nějaká kila zhubnout. Prsy se budou lépe hojit, výsledek bude hezčí a postava proporčnější. Myslím, že nejen Vaše páteř ocení každé kilo dole.

Perfect Clinic

Adam (25 let)

Zajímalo by mě, zda mohou zmenšení prsou podstupovat i muži. Mé okolí se mi totiž směje, že mám prsa jako ženská. Existuje nějaká možnost, jak mi pomoci?

Váš problém se nazývá gynekomastie a podle literatury jím trpí třetina mužské populace. Operace gynekomastie se v postupu odlišuje od zmenšení ženských prsů, spočívá v odstranění mléčné žlázy a případně liposukci jejího okolí. Pokud Vás hrudník trápí, dokážeme Vám pomoci.

Lucie (60 let)

Celý život jsem měla pevná prsa. I ve svém věku jsem stále aktivní, sportuji, ale dekolt už není to, co bývalo. Je modelace prsu vhodná i pro mou věkovou kategorii? Měla bych díky svému věku zvýšenou pravděpodobnost nějaké komplikace?

Modelaci nebo zmenšení prsů pacientkám ve Vaší věkové kategorii běžně provádíme. Vždyť to není žádný věk! J Rizika operace vzhledem k Vašemu zdravotnímu stavu a případným vedlejším onemocněním posoudí předoperační vyšetření. Věk samotný, ale rozhodně není důvod pro to, trápit se s povadlým poprsím.

Petra (35 let)

Mám velká prsa a nejsou pevná, ráda bych si je nechala zmenšit a zpevnit. Bojím se však strašně bolesti. Jak moc je tento zákrok bolestivý a jaká omezení po něm žena má?

Modelace a zmenšení prsů patří mezi ty méně bolestivé zákroky. Bolesti jsou přítomny pouze v bezprostředním pooperačním období a dají se dobře tlumit běžnými analgetiky. Po operaci je vhodné týden až dva dodržovat klid doma, poté měsíc bez zátěže a sportu. Šest týdnů po operaci je nutné nosit kompresní podprsenku, spát na zádech a vyvarovat se všech činností, při kterých se zapotíte nebo zrudnete, vhodné není ani dlouhé koupání. Sprchovat se ale můžete hned od druhého dne po operaci.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články