Pěkná prsa nikdy neomrzí: Nejzásadnější otázky ohledně zvětšování poprsí

MUDr. Libor Kment
Zdroj: Klinika Esthé a J. Fikota

Stav PŘED a PO augmentaci
Stav PŘED a PO zvětšení prsů implantáty
Stav PŘED a PO modelací prsů

Jaká si myslíte, že je nejžádanější procedura plastické chirurgie? Správně! Jde o zvětšení prsou. Tento zákrok podstupují ženy napříč generacemi, aby se staly sebevědomějšími, spokojenějšími a šťastnějšími. Na to nejdůležitější, co byste měli o zákroku vědět, jsme se zeptali MUDr. Libora Kmenta.

Speciální projekt
Speciální projekt 19. 10. 2020 12:00

Zatímco k takovému odstranění vrásek musí žena dozrát, ke zvětšení poprsí může přijít každá žena, která po něm touží. Není tedy výjimka, že si ňadra nechá zvětšit čerstvě osmnáctiletá studentka, která si nemůže najít kvůli plochému hrudníku kluka, tak padesátiletá dáma, která celý život trpěla pocitem méněcennosti.

Zeptali jsme se za vás MUDr. Libora Kmenta z pražské kliniky Esthé na ty nejzásadnější otázky, které by vás mohli ohledně augumentace zajímat.

Klinika Esthé a J. Fikota

Co by měla udělat žena, která si chce nechat zvětšit prsa?

Před zákrokem je velmi důležitá konzultace, kdy lékař zhodnotí stav prsů pacientky, vyslechne si její žádost na tvar a velikost prsů a doporučí možné varianty operačního výkonu, velikost a tvar implantátu.

Jaké se nejčastěji používají implantáty?

V našich podmínkách nejčastěji používáme jemně texturované silikonové implantáty, které jsou hrubé na povrchu, a proto vykazují nejmenší riziko opouzdření a nezpůsobují ani jiná onemocnění prsu. Klientka si může vybrat z velkého množství tvarů a profilů − od různě vysokých kulatých implantátů po různě tvarované implantáty anatomické – a ve všech velikostech.

Jaký je ideální tvar a velikost?

Plastičtí chirurgové zpravidla doporučují velikost 200 - 350ml, protože tak prsa působí přirozeně a je menší riziko, že kvůli své váze poklesnou. Touží-li žena po výrazném zvětšení a plném dekoltu, nabídne chirurg implantáty kulaté. Druhá možnost, implantáty anatomické, mají tvar kapky a nejvíc se blíží přirozenému vzhledu prsu a zejména u velkých velikostí působí přirozeněji. Podle tvaru a velikosti poprsí se pak implantáty vkládají pod prsní žlázu nad prsní sval anebo pod sval. Nejčastější operační přístupy jsou v dolní části prvního dvorce, takže v pigmentaci se jizva ztratí, anebo v podprsní rýze, při které se operatér zcela vyhne prsní žláze a jizva je případně viditelná jen při pohledu zespodu.

Jak zákrok probíhá?

Augmentace se provádí v celkové anestezii, stejně jako ostatní operace prsou, po ní následuje jedno - až dvoudenní hospitalizace. Všechny stehy se dnes většinou používají vstřebatelné, takže jejich vyndavání odpadá, během několika týdnů se rozpustí. Pokud jsou během operace zavedeny drény, odstraňují se za den až dva. Šest týdnů je nutné nosit podprsenku bez kostic ve dne i v noci a pět týdnů nespat na břiše. Po dobu 4 - 6 týdnů po plastické operaci prsou je vhodné překrývat jizvy proužkem nealergizující náplasti.

Vadí implantáty při těhotenství a kojení?

Zvětšení prsou je možné absolvovat už před plánovaným těhotenstvím, ale lékaři varují, že po porodu a kojení se prsa mohou poněkud změnit. Někdy se mohou změnit i k lepšímu, po kojení změknou a usadí se, někdy mohou ale poklesnout a tvar může být výrazně horší. Podle nich je optimální s operací počkat až po dětech. Ale slečna, která chce řešit problém malých prsou hned, se nemusí bát, že by prsní implantáty měly negativní vliv na těhotenství nebo kojení.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články