Obdivuhodné ženy Česka: Veroniku znásilnili, nyní pomáhá stejně poznamenaným ženám

Nebojte se mluvit! Veronika promluvila a nyní pomáhá.
Zdroj: Youtube
Nebojte se promluvit o svých trápeních.Některé oběti můžete vidět v rozhovorech na Nemlcime.cz.Nebojte se mluvit! Veronika promluvila a nyní pomáhá.Někdy si kvůli znásilnění můžete nést následky celý život.+ 1 fotka

Veronika Hávová byla sama obtěžována a znásilněna, proto se rozhodla pomoci s osvětou Čechů na toto téma. Podle ní si totiž lidé odmítají připustit, že by mezi nimi mohlo skutečně být tolik obětí, proto raději situaci zlehčují a převracejí v žert. Tato mladá žena se proto rozhodla založit projekt Nemlčíme, ve kterém promlouvají oběti sexuálního zneužívání či znásilnění.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 20. 12. 2018 13:45

V seriálu Zajímavé ženy Česka se zaměřujeme na osobnosti, které něco dokázaly, udávají trendy, směr a jejich práce ovlivňuje české ženy. V prvním díle jsme se podívali na zoubek cukrářce Petře Stahlové. V druhém jsme se přesunuli ke šperkařce Lucii Trnkové. Také jsme se ocitli ve světě umění u Andrey Ehret a zavítali jsme do světa dětské jógy Šárky Rákosníkové. Naposledy jsme se koukli na zoubek sportu, charitě a zdravému životnímu stylu s Bárou Čapkovou.

Dnes nás čeká citlivější téma. Žena bojující s posměšky společnosti vůči znásilněným ženám Veronika Hávová.

Mladá dokumentaristka si všímala negativních reakcí na kampaň „MeToo“, v rámci níž lidé sdíleli své nepříjemné zkušenosti s obtěžováním a znásilněním na sociálních sítích. Všímala si posměšků, zlehčování a hlavně nepochopení celé kampaně. Měla tedy potřebu vybudovat něco, co tu zůstane a někomu pomůže. Češi to ale nepochopili.

„Zažila jsem znásilnění, časté nucení do věcí, které mi nebyly příjemné, obtěžování na ulici, posměšky,“ popsala své zkušenosti se sexuálním násilím mladá dokumentaristka Blesk Zprávám. „Chtěla jsem, aby lidé měli šanci vidět a slyšet oběti, aby si představili jejich příběhy a aby zjistili, jaké to může na člověku zanechat následky. Forma videí mi přijde nejúdernější,“ vysvětlila Veronika.

Spousta mužů si však kampaň vysvětlila po svém a smála se, že teď už aby se báli ženám podržet dveře. Veronika ale tvrdí, že to nebylo vůbec jejím úmyslem.

"Vnímám to tak, že účel kampaně byl upozornit na četnost sexuálního násilí. To se stalo, ale v Česku si lidé ani na chvíli nechtěli připustit, že je toho opravdu tolik, a raději to obrátili ve výmysl a posměšky,“ říká aktivistka.

Veronika také říká, že nám přijde normální o sexuálním násilí a obtěžování nemluvit, protože jsme v tom vyrostli a považuje se to za něco, o čem bychom měli mlčet.

„Pokud bych já sama nenarazila na dobrou pomoc ve svém okolí, také bych pravděpodobně mlčela. Bohužel ten strach podporují ti ‚vyšší' jako politici, kteří obtěžování a násilí často zlehčují, vysmívají se mu," konstatuje jedna z obětí a dodává: "Pokud stále budeme tolerovat výsměch a zlehčování sexuálního násilí, tak se nikam neposuneme."

Téměř tři pětiny dospělých v Česku si myslí, že si za znásilnění v jistých případech mohou ženy samy, což je šokující číslo, ale jedno je ještě horší. Některé rodiny tento problém totiž dokonce bagatelizují nebo se mu dokonce vysmívají.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články