Odvážné ženy Česka: Modelka Peťa Nitka si splnila sen a stala se ženou

Peťa chce ukázat, že není jen ramínkem na šaty bez mozku
Zdroj: Michelle Mangal a Yu Check Tsang
Peťa je velmi milá, krásná a skromnáJako ona by chtěla vypadat nejedna z násAby vypadala a cítila se jako dnes, ji stálo mnoho bolestiNitka předváděla na fashion weekách v nejrůznějších zemích světa+ 5 fotek+ 6 fotek

Narodila se jako muž, ale už od malička věděla, že to není v pořádku. Nosila nalakované nehty, hrála si s panenkami a jen co dosáhla plnoletosti, začala pracovat na své přeměně. Nyní je modelka Peta Nitka (24) úspěšná u nás i v zahraničí a možné je to i tím, že už má vše, co by žena měla mít a cítí se dobře.

Redaktor
Redaktor 22. 01. 2019 10:59

Peťa Nitka byla dříve Petr, dnes ale žije plnohodnotný život ženy – má heterosexuálního přítele, kariéru modelky a na ulici se za ní otočí nejeden muž. Finální operaci, která z ní udělala ženu se vším všudy, má Peťa konečně za sebou – proběhla v listopadu.

„Chtěla bych především motivovat ženy a taky pro ženy, jako jsem já. Protože všichni víme, že ženy jsou daleko silnější než muži. Ženy rodí děti v obrovských bolestech a my trans ženy musíme během operací podstupovat obrovské bolesti, abychom se ženami vůbec staly,“ vysvětluje své poslání Peťa.

Průlom v jejím životě nastal po seznámení s fotografem Bharathanem Kangatheranem, kterého natolik zaujal nevšední vzhled Peti Nitky, že jí nabídl focení ve svém fotoateliéru v australském Perthu. Úspěch na sebe nenechal dlouho čekat a po pár týdnech se snímky objevily v časopisech. Mezinárodního ohlasu se dočkala v prosinci 2015, kdy byly její snímky zveřejněny ve známém módním magazínu ONDINE v Irsku. Od té doby začala spolupracovat s mnohými světovými návrháři a fotografy.

Jak ale sama říká, modeling pro ni není jen pozlátko, chce za jeho pomoci pomáhat a motivovat.

„Nebaví mě jen být jen hezká modelka, která vrtí zadkem na mole. V každé zemi se snažím předávat odkaz. Byla jsem první trans modelka u nás, Slovensku, Slovinsku, Indii, Rumunsku i Jižní Africe a všude se vlastně snažím bojovat proti stereotypům. Zjistila jsem, že je mezi námi spousta lidí, kteří nemají rádi sami sebe. A to mě trápí. Nemají se rádi kvůli postavě, obličeji, barvě kůže a tak dále. Spousta trans holek se nemá ráda, protože jsou moc vysoké. Já se snažím každému vnutit názor, že nejdůležitější je lidská povaha a charakter,“ prozradila odvážná modelka.

Její práce zaujala i korejského dokumentaristu Sungmoa Masona Hea, se kterým v lednu 2016 natočila dokument Petr Nitka – The Androgynous Model. Peťa Nitka byla označena za první transgender modelku v Česku i na Slovensku. Od té doby ovlivňuje dívky v obou zemích.

„Spousta holek mi píše, že by chtěly vypadat jako já. Ony ale vidí jen výsledek fotografů, make-up artistů a photoshopu, nevidí mě ráno, když vstávám se svými kruhy pod očima. Vidí jen krásu, nevidí to ostatní. Všichni se snaží vypadat na sociálních sítích dokonale, nevyfotí se po proplakané noci  po rozchodu,“vysvětluje Nitka.

V červenci 2016 se představila na fashion weeku v Jižní Africe jako vůbec první trans modelka, která se kdy objevila na africkém kontinentu. V lednu 2017 byla její účast na fashion weeku v Indii označena za indickou módní a LGBT revoluci. Úspěchy zaznamenala i v Rumunsku nebo Slovinsku.

A co vám všem Peťa vzkazuje závěrem?

„Nic není nemožné. Vůbec nic. Ve svém životě můžete cokoliv a kdykoliv změnit, jen na tom musíte pracovat. I z ošklivého kluka se může stát známá modelka. Mojí inspirací vždy byla spisovatelka Louise Hay, která říkala, že vše je v naší mysli a naše myšlenky ovládají naši budoucnost. A je to opravdu tak. Můžeme být čímkoliv, jen na tom musíme pracovat.“

V seriálu Zajímavé ženy Česka se zaměřujeme na osobnosti, které něco dokázaly, udávají trendy, směr a jejich práce ovlivňuje české ženy. V prvním díle jsme se podívali na zoubek cukrářce Petře Stahlové. V druhém jsme se přesunuli ke šperkařce Lucii Trnkové. Také jsme se ocitli ve světě umění u Andrey Ehret a zavítali jsme do světa dětské jógy Šárky Rákosníkové. Koukli se na zoubek sportu, charitě a zdravému životnímu stylu s Bárou Čapkovou. Naťukli jsme i téma znásilnění s odvážnou Veronikou Hávovou a pomohli vybrat pět milionů na operaci statečné Mirky Dobešové.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články