Noc na Karlštejně: Brodského museli do role Karla IV. přemlouvat, připadal si jako ňouma

Noc na Karlštejně: Brodského museli do role Karla IV. přemlouvat, připadal si jako ňouma
Zdroj: se souhlasem TV Prima
Noc na Karlštejně: Muzikál o císaři Karlu IV. (Vlastimil Brodský), jeho manželce Elišce Pomořanské (Jana Brejchová) a zábavných událostech na hradě Karlštejn byl natočen dle stejnojmenné divadelní hry Jaroslava Vrchlického.Tvůrcům muzikálu Noc na Karlštejně se podařilo během natáčení poškodit výzdobu kaple sv. Kříže. Zapálili svíčky, které byly jenom na ozdobu.Vlastimila Brodského museli na roli Karla IV. dlouho přemlouvat. Myslel si, že není dostatečný „frajer“. Natáčení na Karlštejně zdržovali zbloudilí turisté, kteří se občas nechtíc dostali do záběru.+ 2 fotky+ 3 fotky

Pozadí legendárního hudebního filmu Noc na Karlštejně ukrývá nejednu zajímavost. Ať už jde o nerozhodnost Vlastimila Brodského, opilé herce, či labutí píseň hvězdy československé kinematografie a televize Jaroslava Marvana.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 29. 12. 2020 16:00

Na Noc na Karlštejně se můžete podívat dnes ve 20:15 na TV Prima. Hudební film režiséra Zdeňka Podskalského, který vznikl na motivy stejnojmenné divadelní hry. Karel IV. vybuduje Karlštejn jako pevnost, která má střežit korunovační klenoty, zároveň zavede pravidlo, že na hrad nesmí žádné ženy. To se ale nelíbí jeho žárlivé manželce Elišce Pomořanské.

Je to frajer!

Tak přesně tohle říkal Vlastimil Brodský, když ho lanařili do role Karla IV. „Copak jsem takový frajer?” ptal se režiséra Podskalského. Marná snaha. Podskalský měl jasno. Jiní herci, kteří připadali v úvahu, měli zákaz, Brodský byl naopak nejobsazovanější.

„Bróďa” se tak jal zjišťovat o Karlu IV. všechno možné a dozvěděl se věci, které v něm vyvolaly ještě větší stres. Panovník měl být dle historiků inteligentní, přitažlivý a náročný v posteli. „Jak bych ho mohl hrát? Já, takovej ňouma!” Možná na tom něco bylo. Během natáčení mu totiž jeho kolega Karel Höger vyčetl, že je přece nemístné, aby si Karel strkal prsty za opasek jako nějaký kovboj.

Na place vládla pohoda

Kasteláni nám vařili párečky a další dobroty,” zavzpomínala na natáčení herečka Daniela Kolářová. „Zdeněk Podskalský byl báječná a vyrovnaná osobnost. Šířil kolem sebe pohodu,” dodala. Volný režim tak zneužilo i několik členů ansámblu, jmenovitě Hála a Štědrý.

„Hrál jsem rytíře, co vyšívá,” řekl zpěvák Karel Hála. „Vypadal jsem u toho jako blbec.” Zřejmě se tak potřeboval na chvíli věnovat nějaké chlapské činnosti. „Dnes jsme nic nenatočili,” poznamenal si do deníku Podskalský. „Hála a Štědrý se pěkně zlinkovali, měli zpívat a nezpívali.” 

Labutí píseň Jaroslava Marvana

„Sešli se tam výjimeční lidé,” prozradil před lety Karel Svoboda. V jeho paměti navždy zůstal Jaroslav Marvan, kterého považoval za velkého profesionála. V té době ho již trápila rakovina a veliké bolesti. Přesto se nechal na revers vozit z nemocnice na plac. Posledních pár dnů jej museli v záběrech již podpírat, měl potíže s dýcháním. Nedlouho po premiéře filmu zemřel.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Noc na Karlštejně

TV Prima: Noc na Karlštejně

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články