Modelka Lucie Hadašová o menstruaci během přehlídky: Dvakrát se mi stalo, že jsem kvůli krvácení vynechala model

Modelka Lucie Hadašová o menstruaci během přehlídky: Dvakrát se mi stalo, že jsem kvůli krvácení vynechala model
Zdroj: Herminapress
Modelka Lucie Hadašová je Českou Miss 2007.Lucie Hadašová se zúčastnila také módní přehlídky pro prestižní značku Victoria's Secret.Modelka říká, že předvádět například spodní prádlo během menstruace není nic příjemného.Lucie Hadašová je ale profesionálka a během aktivní kariéry byla na nepohodlí zvyklá.+ 6 fotek+ 7 fotek

Modelka Lucie Hadašová (36) promluvila stejně jako tenistka Barbora Strýcová nebo atletka Kristiina Mäki o menstruaci ve svém oboru. Říká, že během dne, kdy se připravuje módní přehlídka, může být složité vyměnit si menstruační pomůcku, a dvakrát se jí v průběhu profesionální kariéry stalo, že musela vynechat model, aby si mohla odskočit na toaletu.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 13. 01. 2023 12:00

Menstruace je tématem pro ženy na všech vytíženějších pracovních pozicích, ať už jsou to řidičky tramvaje, prodavačky, tenistky nebo modelky. Podle Lucie Hadašová je menstruace během módní přehlídky komplikací, se kterou se musí počítat.

Hektický den, kdy se všechno připravuje na velké módní defilé, mnohdy neumožňuje navštěvovat toaletu tak často, jak by žena při svých dnech potřebovala. Lucie tak ve dvou případech musela model úplně vynechat. Někdy zaskočily kolegyně a někdy tam prostě bylo okno. Asi to nebylo úplně fér vůči klientovi, že zrovna jeho model nebyl předvedený," vzpomíná Lucie, která je aktuálně mámou dvou holčiček a ženou v domácnosti.

Říká, že více než bolestivá menstruace ji dlouhodobě trápí premenstruační syndrom (PMS). Manžel (hokejista Jaroslav Bednář - pozn. red.) už to na mně vždycky pozná. Říká, že už se ani nemusí dívat do kalendáře," prozrazuje v našem rozhovoru. 

Jak vzpomínáte na dobu, kdy jste se aktivně věnovala modelingu a měla své dny?

Jde hlavně o přehlídky ve spodním prádle, kdy má člověk strach minimálně v první dny menstruace. Pochopitelně si člověk bere tampon a doufá, že bude mít možnost si ho vyměnit. Občas se ale akce protáhne a potom je nepříjemné mít menstruační pomůcku tak dlouho.

Zažila jste tedy nějaké nepříjemnosti?

Zažila jsem to asi dvakrát. Je to sled různých událostí, kdy ráno přijdete, než vás nalíčí, učešou, do toho fitting šatů, nácvik choreografie... a člověk tam stráví celý den. Dvakrát se mi stalo, že jsem během přehlídky vynechala model, protože jsem si potřebovala odskočit na toaletu a vyměnit menstruační pomůcku. Takže ano, je to nepříjemné, ale k životu to patří.

Jak se to během přehlídky řešilo?

Někdy zaskočily kolegyně a někdy tam prostě bylo okno. Asi to nebylo úplně fér vůči klientovi, že zrovna jeho model nebyl předvedený. 

Ovlivní menstruace také váš výkon nebo náladu během přehlídky?

Menstruace mi náladu moc neovlivňuje, spíše to období před ní - premenstruační syndrom. Vzhledem k tomu, že neužívám antikoncepci, tak to – chtě nechtě – je na ženě poznat. Říká se, že PMS hodně ovlivníme stravou, hořčíkem, sportem, ale já s ním dodnes bojuji. Chce to najít nějaký balanc, protože manžel už to na mně vždycky pozná. Říká, že se ani nemusí dívat do kalendáře. Bohužel to ovlivňuje i rodinu a někdy také profesionalitu konkrétní ženy, ať chce, nebo nechce. Není to příjemné ani pro toho klienta.

Co třeba bolest během menstruace? Jak se vyrovnat s ní?

Bolest by při menstruaci neměla být samozřejmostí, ale za ty roky se stalo i mně, že to bylo bolestivé. Člověk se s tím nakonec naučí pracovat díky homeopatii nebo čínské medicíně. Právě tyhle dva směry mi hodně pomohly. 

Vyzkoušela jste také různé druhy menstruačních pomůcek?

Je to tak, snažíme se jít s trendem ekologických domácností. Přiznám se, že během přehlídek ne, to jsem byla věrná klasickým tamponům a povědomí o alternativách ještě nebylo tak rozšířené. Vyhýbala jsem se běleným tamponům, abych alespoň trochu tělu ulevila, protože chemikálií do něj dostáváme i tak hodně. Ale doba jde dopředu a já se teď snažím využívat i jiné druhy pomůcek. A menstruace je velké téma, které se bude brzy týkat i mé starší dcery, proto mě velmi zajímá, co nového je na trhu. V naší domácnosti už to hodně rezonuje a zajímá to i manžela. Vzhledem k tomu, že žije se samými ženami a k tomu máme ještě dvě feny, tak to s námi nemá lehké. 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články