Modelka Lucie Hadašová se s dcerami otevřeně baví o menstruaci: První krvácení pojmeme jako holčičí den, plánuje

Modelka Lucie Hadašová se s dcerami otevřeně baví o menstruaci: První krvácení pojmeme jako holčičí den, plánuje
Zdroj: Herminapress
Modelka Lucie Hadašová je maminkou dvou dcer. Na archivním snímku se starší Deniskou a mladší Vanesskou.Mladší dceři Vanessce je 8 let. Takhle jí to s maminkou slušelo loni v létě.Vanesska je hřívou blonďatých vlasů hodně podobná mamince, v obličeji je ale celý tatínek, bývalý hokejový reprezentant Jaroslav Bednář.Jaroslav Bednář s Lucií Hadašovou na narozeninách Casina Vestec.+ 4 fotky+ 5 fotek

Modelka Lucie Hadašová (35) je maminkou dvou blonďatých holčiček Vanessky (8) a Denisky (12). V rozhovoru pro Lifee.cz otevřeně promluvila o tom, jak hodlá své starší dceři přiblížit téma menstruace a proč ji nepustila na školní přednášku, kde se o tomto tématu mluvilo.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 08. 01. 2023 12:00

Modelka Lucie Hadašová říká, že škola, kam její dcery chodí, je moderní, ale na přednášku nejen o menstruaci zapomněla pozvat i chlapce. „Co mě na tom hrozně zaráželo, bylo to, že přednáška byla jen pro holky," vypráví Lucie v našem rozhovoru. „Nechápu, proč si to nemohli poslechnout i kluci. Kluci by o tom měli vědět totéž, co holky."

Tenistka Barbora Strýcová nedávno otevřeně promluvila o menstruaci. Mohly bychom se nad tímto tématem zastavit i my?

Samozřejmě, protože právě menstruace je téma, které se bude brzy týkat mé starší dcery. Proto mě velmi zajímá, co nového je na trhu a jaké jsou možnosti. V naší domácnosti už to hodně rezonuje a zajímá to i mého manžela (hokejista Jaroslav Bednář - pozn. red.). Vzhledem k tomu, že žije se samými ženami, a k tomu máme dvě fenky, tak to s námi nemá lehké.

Máte už vymyšlené, jak to se starší dcerou budete probírat?

Určitě, probíraly jsme to už několikrát. O tématu už měli i přednášku na škole.

Opravdu?

Ano, jednalo se o přednášku o sebedůvěře, preventivní osvětě a práci s mladými dívkami. Na jedné straně mi to přijde super, protože určitě jsou rodiny nebo místa, kde o menstruaci takové povědomí děti nemají.

...ale na druhé straně?

Ale co mě na tom hrozně zaráželo, bylo to, že přednáška byla určená jen pro holky. Hrozně mě to naštvalo, takže jsem tam dceru nakonec ani nepustila. Nechápu, proč by si to nemohli poslechnout i kluci. Kluci by o tom měli vědět totéž, co holky. Pořád mám pocit, že žijeme v nějaké zkostnatělé době. Nevidím nic zlého na tom, když manžela požádám, aby mi v obchodě vzal s nákupem i menstruační pomůcky.

Co on na to? Přinese správné?

Vůbec s tím nemá problém. Byla bych proto moc ráda, aby tahle moderní generace byla ještě vyspělejší. Když se bavím s kamarádkami, které mají syny, tak se jim to naopak snaží vysvětlovat – tedy pokud se zeptají nebo na to přijde řeč. O všem by se s dětmi mělo otevřeně mluvit. Myslím, že to je naprosto běžná součást života. Bez menstruace by děti nebyly.

Ve světě se mluví o menstruační chudobě například.

Slyšela jsem i příběhy o dívkách, které chodí s toaletním papírem, což je podle mě úplně absurdní. Proč tohle s holkama i s klukama neřeší třídní učitelka? Mohou si třeba říct, že si vymyslí nějaké tajné znamení, aby to nemusela děvčata řešit před celou třídou a necítila se kvůli tomu nekomfortně. Děvčata se kvůli tomu obecně stydí a já to chápu.

Styděla jste se také?

Vzpomínám na sebe, jak jsem to prožívala, a byla bych velmi nerada, aby si moje dcery vypěstovaly v tomto směru negativní zkušenost nebo blok.

A až ten den přijde a vaše dcery budou poprvé menstruovat?

Už teď vím, že první menstruaci doma oslavíme a bude to hezký holčičí den. Třeba spolu půjdeme koupit nějaké hezké spodní prádlo. Chci, aby dcery věděly, že je to hezké, byť se to bude každý měsíc vracet. Nechci, aby z toho měly strach, aby se třeba bouchaly do břicha - i tyhle příběhy znám ze svého okolí. Na to, jak doba pokročila, mi tohle téma pořád přijde nesmyslně tajemné, přitom k tomu není důvod.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články