Bizarní menstruační pomůcky z historie: Egypťané používali papyrus, středověk volil odvar z ropuchy

Bizarní menstruační pomůcky z historie: Egypťané používali papyrus, středověk volil odvar z ropuchy
Zdroj: Wikimedia Commons, Henri-François Riesener, Public domain
Během první světové války používaly zdravotní sestry jakési "obvazy" z velmi savé celubavlny.Tampony se objevily na scéně ve třicátých letech dvacátého století. První prototyp menstruačního kalíšku se objevil již v roce 1867.Naplno se ale ujal až ve třicátých letech.+ 3 fotky+ 4 fotky

V současnosti je menstruace považována za zcela normální věc, menstruační pomůcky si jde koupit doslova na každém rohu. V minulosti to však bylo tabu. A tomu odpovídaly i pomůcky, které ženy tehdy používaly. Nad některými budete určitě kroutit hlavou.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 29. 08. 2022 11:00

Pojďme se spolu podívat na to, co se používalo ve starověku a proč ve středověku zmiňovala církev u menstruace Evin prvotní hřích. A nezapomeneme ani na období rozmachu průmyslu, které bylo bohaté na nejrůznější inovace.

Starověké tampony

Pokud jde o menstruační pomůcky ve starověku, panují v této oblasti značné dohady a pochybnosti. Důvodem je nedostatek textů či dokumentů. Z kusých informací však víme, že určitý druh tamponu ženy skutečně používaly. Samozřejmě jde o diametrálně odlišné věci, než ty, které se používají v současnosti.

Ve starém Egyptě to byl tampon vyrobený z papyrusu. V Řecku se zase využívaly dřívka obalená v plátně. S příchodem středověku, v období temna, se však situace pro ženy značně zhoršila, tedy co se týče společenského postavení v období periody.

Za silné křeče při menstruaci může Eva

Církev pohlížela na menstruaci jako na cosi nečistého. Ženy, které trpěly silnými křečemi si tak, dle duchovních, měly vzpomenout na Evu. Byla to připomínka jejího prvotního hříchu. Nicméně na zmírnění bolesti existovaly různé bylinné přípravky, nebo, a to byla skutečná kuriozita, odvar z ropuchy.

Ten prý pomáhal i na bolesti zubů. Kdo to nechtěl pít, mohl si ropuchu usušit a rozemlít ji na jemný prášek. Ten se pak doporučovalo nosit ve váčku blízko vagíny. Skutečně to byl zázračný lék na nepříjemnou bolest a křeče, nebo jen obyčejný blábol?

Na další neobvyklé pomůcky se podívejte do naší galerie...

Zdroj informací: 

Totm.com: A history of menstruation: 5 intertesting facts 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články