Bizarní historie stříhání nehtů: Mohli jste pomocí něj přivolat Ďábla nebo změnit společenské postavení

Bizarní historie stříhání nehtů: Mohli jste pomocí něj přivolat Ďábla nebo změnit společenské postavení
Zdroj: Pixabay

Stříhání nehtů patří mezi zcela běžné činnosti, které vykonává každý z nás. Avšak v minulosti šlo o mnohem složitější proces, s nímž se pojilo hned několik bizarností.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 31. 07. 2021 11:00

Lidé kdysi věřili tomu, že kdyby si ostříhali nehty v nesprávný den, seslali by tím na sebe neštěstí. Ale to není zdaleka všechno. Nehty se mohutně řešily třeba již v Bibli anebo starověké Číně. Tam jejich délka určovala vaše společenské postavení.

Nehty jako odraz sociálního postavení

O důležitosti nehtů se můžeme dočíst již v Bibli. Ta praví, že pokud by si muž mezi zajatými nepřáteli vyhlédl ženu, kterou by chtěl pojmout za manželku, ta si musí po příchodu do jeho domu oholit hlavu a upravit nehty. Tento úkon měl pravděpodobně ostatním oznamovat, že se z otrokyně stala svobodná žena.

Něco podobného se dělo i ve starověkém Egyptě. Aby dala Kleopatra najevo své postavení, lakovala si nehty na červeno. Takováto úprava příslušela jen několika málo vyvoleným. V čínské dynastii Ming se zase úpravě nehtů, tedy hlavně stříhání, moc neholdovalo. Kdo je měl dlouhé, značilo to, že pochází z vyšších vrstev. Lidé s krátkými nehty byli považováni za tvrdě pracující vesničany.

Pozor stříhání nehtů v nesprávné dny!

Pověry týkající se stříhání nehtů byly mezi lidmi zcela běžné ještě v devatenáctém století. V roce 1889 jsme se mohli třeba v novinách Boston Globe dočíst, že stříhání nehtů o víkendu, včetně pátku, přináší neštěstí. Jak to?

Pátek byl evidentně dnem Ďábla. Kdo se rozhodl pro úpravu nehtů poslední pracovní den, zval si pekelníka k sobě domů. Ale ani sobota nebyla o moc lepší. Ta se zase nesla ve znamení velkého zklamání.

Nejhorší však byla neděle. Stačilo jediné cvaknutí nůžek na nehty a měli jste smůlu celý následující týden. Někteří lidé tak čekali se zarostlými nehty až do pondělí. Raději zvolili nepříjemnou bolest, než aby riskovali, že se jim něco stane.

Nehty v Guinnessově knize rekordů

Na světě žijí lidé, kteří si své nehty nestříhají vůbec (možná zato ale mají v životě velké štěstí?). Kupříkladu Ind Shridhar Chillal si je přestal zkracovat v šestnácti letech. Když mu pak délku všech nehtů sečetli lidé z Guinnessovy knihy rekordů, dostali se k neuvěřitelným devíti metrům.

Ze zápisu do knihy rekordů se mohla radovat i Američanka Ayanna Williams. Ta na své nehty nesáhla třicet let. A výsledek? Dohromady měřily přes 733 centimetrů. Letos si je ale nechala odstranit a bude se na ně moci podívat každý návštěvník muzea v Orlandu na Floridě.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Nail Clipper

Atlasobscura.com: The Long, Slightly Strange History Behind Fingernail Clipping

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články