5 nejzajímavějších afrických pověr aneb Která známá limonáda může z ženy udělat poběhlici?

5 nejzajímavějších afrických pověr aneb Která známá limonáda může z ženy udělat poběhlici?
Zdroj: Unsplash

Každý národ či komunita má své vlastní pověry a zvyky. Nejinak je tomu i v Africe. Věděli jste třeba, že v Keni mají husy velmi dobré postavení? Umí prý odhalit čarodějnice. V Ugandě zase po návratu z nemocnice nejprve šlápnou na vejce, pokud by tak neučinili, mohli by se rovnou vrátit zpět...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 08. 06. 2021 16:30

Afrika je druhý největší a nejlidnatější kontinent na světě. Má přibližně 54 států a 1250 až 3000 domorodých kmenů a jazyků. Každé z těchto společenství se řídí vlastními zvyky a věří, či se bojí úplně jiných věcí.

Na čarodějnici jedině husa

Keňa je známá jako země bohatá na kulturu a tradice, přičemž některé z nich jsou založeny na mýtech a pověrách. Všichni víme, že nejlepším hlídačem a ochráncem je pes. Napadlo vás ale někdy, že by to mohla být i husa?

Ve vesnici Kakamega lidé věří, že husa má šestý smysl, díky kterému dokáže poznat čarodějnici. Většina rodin proto má mezi domácími zvířaty hned několik hus, jež by je měly v případě nebezpečí upozornit na to, že se poblíž vyskytuje osoba s nečistými úmysly. Pak už jen stačí přijmout nezbytná opatření...

Sova nosí smůlu

Setkání se sovou prý přináší smůlu a v úplně nejhorším případě i smrt. Je potřeba ji tak okamžitě zahnat, anebo hodit do ohně sůl. Pokud byste to neudělali, hrozilo by vám velké nebezpečí. Tomu alespoň věří Keňané.

Vejci ke zdraví

V Ugandě jsou zase přesvědčeni o tom, že když se vrátí domů z nemocnice, jako první se musí šlápnout na vejce. Prý se díky tomu nemoc již nikdy nevrátí, zmizí na věčné časy. Totéž platí i pro čerstvě propuštěné vězně. Rozšlápnuté vejce jim má zajistit, že se už nikdy nevrátí za mříže. Tedy alespoň ne za ten stejný zločin, protože i to sebezázračnější vejce má patrně omezenou moc.

Stravování pouze za světla

V Ugandě neholdují jídle po tmě. Panuje tam totiž přesvědčení, že stravování v pokoji bez rozsvícených světel láká démony. Ti mohou jídlo otrávit, anebo strávníkovi alespoň přinést neštěstí. Člověk si nikdy nesmí zapomenout rozsvítit. A kdyby náhodou uprostřed sousta vypnuli proud, musí okamžitě přestat jíst a z místnosti odejít.

Pannou jedině s pomerančovou Fantou

Ve Rwandě zase mohou dívky, které jsou ještě panny, pít jen Fantu s pomerančovou příchutí. Místní říkají, že jen tento druh je ze všech možných chutí „cudný”. Jakmile je tedy nějaká svobodná žena přistižena při pití jiné příchuti, stane se v očích místních drben nestydatou courou. To by člověk neřekl, co zmůže jedno nealko.

Zdroje informací:

Historyofyesterday: Some African Superstitions And Their Origin

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články