Mýty a pověry o hubnutí: Jak svou váhu opravdu nesrazíte?

dieta, hubnutí
Zdroj: Pixabay.com

Se svou postavou je nespokojený každý druhý člověk na světě. To je také důvod, proč hledá nejjednoduší způsob, jak nejrychleji zhubnout. Osvědčená rada - „nežer“ - totiž až tolik nefunguje. Jaké další pověry se kolem hubnutí objevují? Co byste při hubnutí opravdu neměla dodržovat?

Jana Jánská
Jana Jánská 28. 05. 2018 09:27

Po páté hodině se nejí

To je nesmysl. Naposledy by se mělo jíst 2-3 hodiny před spaním. Nejenom kvůli hubnutí, ale také kvůli kvalitnějšímu spánku. Když budeme chodit do postele s prázdným žaludkem, bude se nám také mnohem hůře spát. Večeře by měla být lehká a neměla by být plná bílkovin. Jestliže celý den hladovíte a večer se pořádně najíte, abyste dohnali celý den, ztloustnete. Když se ale naučíte stravovat se pravidelně, udržíte si svou váhu a také zhubnete.

Zhubnut se dá po dia výrobcích

I když jsou dia výrobky vyrobené a určené zejména pro lidi trpící cukrovkou, rozhodně to neznamená, že jsou dietní. Mohou být stejně kalorické, jako každá jiná potravina. Jediné, čím se liší, je, že se v nich nachází upravené sacharidy. Uměla sladidla jsou přitom kaloričtější než klasický cukr.

Při hubnutí se musí vysadit cukry

Cukry jsou pro tělo opravdu důležité (v přiměřeném množství), nejde je vynechat úplně. Stačí omezit příjem cukru pod 50 g denně a už vystavíme své tělo neuvěřitelnému stresu. Cukry jsou totiž okamžitým dodavatelem energie. Cpát se sladkým denně také není dobré. Sladkosti by se měly vynechat úplně. Dále sladké vody, limonády a podobně. Hlídejte si to, co jíte. Stačí, když do sebe začnete dostávat potraviny bohaté na sacharidy, bez kterých tělo fungovat nemůže.

Džusy jsou zdravé a pomohou při hubnutí

No, jak které džusy. Kvalitní džusy jsou opravdu zdravé. Pokud v našem jídelníčku chybí ovoce a zelenina, kvalitní džusy je mohou suplovat. Džusy prospějí i lidem, kteří nestíhají snídat. Džus je tedy skvělá věc, ale nesmí se to s ním přehánět. Navíc neumí dokonale zastoupit plnohodnotné jídlo. Jestliže budeme pít džusy na lačno a každý den, stanou se pro nás stejnou zkázou, jako sladké limonády.

Celozrnné pečivo je mnohem dietnější než to bílé

Naprostý omyl. Celá řada lidí si myslí, že když přejdou z bílého pečiva na celozrnné, zhubnou. Až tak to úplně není. Pečivo by se nemělo z našeho jídelníčku úplně vylučovat. Celozrnné pečivo je možná bohatší na některé živiny, ale energetická hodnota je u obou stejná.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články