Módní kožená bunda: Motorkářský kousek, který tu s námi bude navždy

Módní kožená bunda: Motorkářský kousek, který tu s námi bude navždy
Zdroj: Pixabay.com
Pokud si vyberete křivák z pravé kůže, tak tato investice se vám rozhodně vyplatí. Odolnost tohoto materiálu je velká a navíc kožené bundy budou v módě vždy. Hitem posledních let je tzv. bikerka. Ta se vyznačuje zipem nakřivo a páskem na spodním lemu bundy. Kožené bundy nemusí být jenom černé. V této barvě je to určitě základ, ale pokud už ji máte, tak se nebojte různých barevných kombinací. Třeba tato žlutá je ideální barva na jaro. Klasika nemusí být nudná! A co teprve když si na sebe vezmete křivák, který je dozdoben leteckými vzory. Nebojte se experimentovat.+ 3 fotky+ 4 fotky

Kožená bunda je nesmrtelnou klasikou dámského i pánského šatníku. Že vám ještě tento kousek neříká pane? Tak to byste tuto skutečnost měla rychle napravit a nějaký si pořídit. K dostání jsou nejenom klasické černé, ale i různé barevné kombinace.

Klára Trousilová
Klára Trousilová 30. 03. 2020 14:00

Pokud nemáte problém s vyšší počáteční investici do kožené bundy, tak vám můžeme zaručit, že bude mít vysokou návratnost. Pravá kůže totiž vydrží několik let a můžete si být jisté, že kožené bundy jsou kouskem, který bude moderní pořád. Pokud sáhnete po tom správném střihu, máte na několik sezón vystaráno. Jelikož je kožená bunda univerzální kousek, můžete ji zkombinovat téměř s čímkoliv a nikdy nešlápnete vedle. Křivák, jak se kožené bundě přezdívá, je také vhodný pro všechny typy postav. Od hubených až po ty oblé. Ty z vás, které disponujete oblejšími tvary, sáhněte po prodloužených verzích, které zakryjí problémové partie.

Krátká historie křiváků

První začátky tohoto kousku se datují do roku 1928. Původní funkce této bundy byla ochrana motorkářů před větrem. Za prvním návrhem stojí oděvní firma Schott NYC a bunda nesla název Perfecto. Tento kousek se vyznačuje krátkým střihem, zipy kapes jsou našity nakřivo, disponuje výraznými klopy a kapsičkou na boku. Roku 1940 přichází stejná firma s dalším modelem těchto bund. Tentokrát nese název 613. V průběhu let se ale toto označení mění na One Star, a to díky nášivkám na rameni ve tvaru hvězd.

Absolutní vrchol této bundy nastává v roce 1953, kdy si ji na sebe vzala americká filmová hvězda Marlon Brando. Kožená bunda určená pro motorkáře byla pevnější, vyztužená kovovými částmi a lépe svého majitele chránila proti větru. Zato ty pro běžné nošení jsou mnohem lehčí a pohodlnější. Kožená bunda se také stala symbolem nejen motorkářů, ale i komunit na okraji společnosti či těch, kteří bojovali proti konzumu. V průběhu let křiváky můžeme vidět na takových hvězdách jako je James Dean, John Travolta či Freddie Mercury. Ti přispěli k jejich velké popularitě. Roku 1980 se kožená bunda stává součástí pop kultury a svou oblíbenost si drží dodnes.

Co se nosí?

Jelikož je kožená bunda opravdu univerzální kousek, nemusíte se bát jakýkoliv kombinací. Ať už se jedná třeba o šaty, sukně nebo kalhoty. Jste-li milovnice krajkových šatů, v kombinaci s drsným motorkářským kouskem vznikne velmi originální vzhled. Nebojte se třeba spojení krajkových šatů a křiváku.

Kožená bunda vypadá skvěle v kombinaci se sukní a je celkem jedno, zda mini či maxi. Klasikou jsou pak džíny a křivák. Zkuste zvolit ty s rovným střihem a vysokým pasem.

Vyznáváte sportovní styl? Zkuste načerpat inspiraci u hollywoodských hvězd. Mezi jejich oblíbené kombinace totiž patří volnočasové tepláky, s tričkem a koženou bundou.

Hitem poslední doby jsou také bundy zvané bikerky. Ty se vyznačují zipem nakřivo a spoustou aplikací. Úspěch je ve spojení decentního zipu s extravagantními cvočky. Spodek bundy je doplněn o pásek a kovovou přezku. Pro neobvyklý vzhled si zkuste vypůjčit partnerovu bundu. Pro křivák je typické, že vaši postavu obejme a vytvaruje ji. Ale proč nezkusit pravý opak? Vždyť u módy se fantazii meze nekladou.

Jak se o bundu správně postarat?

Vlastníte-li bundu z pravé kůže, tak ji rozhodně neskládejte do krabic. Kůže by mohla popraskat. Ideální řešení je mít ji pověšenou na ramínku ve skříni. Před prvním použitím je dobré bundu naimpregnovat. Pokud si ji během nošení ušpiníte, díky impregnaci skvrny půjdou lépe dolů. Jestliže máte bundu koženkovou, dá se většinou prát v pračce. Jenom ji obraťte rubem a perte dle pokynů na visačce.

DALŠÍ INSPIRACI K MÓDNÍM KOŽENÝM BUNDÁM NAJDETE V GALERII:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články