Vyrobte si šeříkový sirup: Voňavou domácí limonádu pak můžete popíjet celé léto

Před přidáním do hrnce je ale třeba jednotlivé kvítky otrhat.
Zdroj: Instagram/jasimachtsachen_
Výroba domácího sirupu není vůbec složitá.Před přidáním do hrnce je ale třeba jednotlivé kvítky otrhat.Hotový sirup skladujte v temnu a chladu.Způsobů přípravy sirupu je hned několik.+ 7 fotek+ 8 fotek

Domácí limonády zažívají boom. Objednat si je za nemalý peníz můžete už téměř v každé cukrárně, kavárně či restauraci. Věděli jste ale, že si je snadno připravíte i doma a navíc jen za pár korun? Stačí si jen do zásoby vyrobit vlastní voňavý sirup. Třeba ze šeříku, který právě teď všude kvete. Máme pro vás recept.

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 04. 05. 2019 12:00

Sirup z květů bezinek se v českých domácnostech připravuje už od dob našich babiček, ten šeříkový ale začal získávat popularitu až v poslední době. Zkouší ho stále více lidí a jak mám možnost sledovat na sociálních sítích, má skutečně úspěch. Je to doslova jako lavina. Není snad nikdo, komu by nechutnal. Milují ho dospělí, ale i děti. Pozitivní ohlasy hovoří za vše.

A na co se dá voňavý sirup vlastně využít? Především k přípravě vynikající domácí limonády. Tu vyrobíte snadno. Sirup zalijete dobře vychlazenou vodou, kdo má rád, může použít perlivou, přidáte kolečko citronu a pár kostek ledu. Přihodit můžete také pár lístečků máty, která nápoji dodá osvěžující příchuť. Chutnat vám ale bude i v čaji a přidat ho můžete také do těsta na různé koláče, cupcaky a bábovky nebo třeba do krémů. Recept na něj najdete níže.

Vyzkoušejte i léčivý čaj

Věděli jste, že z květů šeříku si také můžete uvařit čaj, který nejen krásně voní, ale má také příznivé zdravotní účinky? Pomůže vám od bolesti hlavy, dokáže zklidnit rozbouřený žaludek a zrychlit metabolismus. Pro jeho výrobu potřebujete hrst čerstvých nebo sušených květů. Ty zalijte čtvrt litrem vroucí vody, šálek přikryjte a květy nechte asi půl hodiny louhovat. Tato dlouhá doba je skutečně nutná, při kratší se léčivé látky do čaje nevyluhují.

Recept na sirup z šeříku

Ingredience:

  •     2 hrnky šeříkových květů
  •     2 hrnky cukru krystal (můžete použít i třtinový)
  •     2 hrnky vody
  •     šťáva z 1 citronu

Postup:

Natrhané nejlépe mladé květy oklepejte a oberte od případného hmyzu. Můžete je také chvilku nechat ležet na kuchyňské lince, aby broučci sami vylezli. Pokud to není bezpodmínečně nutné, květy neoplachujte, v nejhorším případě jim dopřejte jen skutečně rychlou krátkou sprchu. Jednotlivé kvítky otrhejte. Vodu nalijte do hrnce, nechte mírně ohřát, přisypte cukr a míchejte, dokud se úplně nerozpustí. Roztok pak přiveďte k varu. Přidejte otrhané kvítky šeříku, znovu přiveďte k varu, pak plamen stáhněte a nechte 10–15 minut pozvolna probublávat. Sirup přeceďte, ještě horký nalijte do čisté a suché láhve a nechte vystydnout. Hotový sirup skladujte chladnu a temnu, nejlépe v lednici.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články