6 největších mýtů o kávě, kterým rozhodně nevěřte

6 největších mýtů o kávě, kterým rozhodně nevěřte
Zdroj: Pixabay.com

Umíte si představit ráno bez kávy? Anebo odpoledne, kdy se obvykle dostavuje únava, takže je třeba dodat tělu energetický náboj? Káva zkrátka patří k nejoblíbenějším nápojům. Jenže se kolem ní objevuje také řada mýtů. Pojďme si objasnit ty nejzásadnější.

Jana Jánská
Jana Jánská 15. 05. 2020 11:30

O kávě se toho říká hodně. A ne vždy se zaručené informace zakládají na pravdě. Než si tedy začnete odpírat oblíbený šálek kávy, protože byste si mohli způsobit zdravotní problémy, podívejte se na 6 největších mýtů o kávě, které stále kolují mezi námi:

Káva je nezdravá

Víte, že se káva řadí dokonce mezi ovoce? Ano, káva zdravá je. Samozřejmě v určitém množství. Jedinou její nevýhodou je, že dokáže odvodňovat, a proto je po ní velká žízeň. Obsahuje antioxidanty, které například pomáhají při léčbě Alzheimerovy choroby a preventivně i proti jiným nemocem.

Kofein je špatný

To je spíše polopravda. Kofein sám o sobe škodlivý není. Jen brání spánku a snižuje schopnost se soustředit. U kofeinu platí, že všeho moc škodí. Občasným pitím kávy ničemu neublížíte. Když si ale denně dáte například osm silných káv, špatně už to bude.

Zástava srdce kvůli vyššímu tlaku

Ano, lidé, kteří mají problémy se srdcem by si měli pití kávy hlídat. Po požití kávy totiž na krátkou dobu narůstá krevní tlak a slabší srdíčko by s tím mohlo mít problém. Druhým dechem je ale nutno dodat, že káva má kardioprotektivní účinky (opět díky antioxidantům), takže pro zdravého člověka jsou běžné dávky kávy naprosto bez problému a navíc preventivně srdce chrání.

Kávu by neměli pít lidé se žaludečními vředy. A už vůbec ne na lačno

To je polopravda. Zdravý člověk si může doušek dobré kávy dopřát kdykoliv. Ale lidé trpící žaludečními vředy nebo chronickým zánětem žaludku by si měli kávu raději odpustit. Nebo si ji dát jen občas. A to s plným žaludkem a pokud možno opravdu slabou.

Na kávě si lze vypěstovat závislost

Tady je to trochu složitější – není možné říci, že jde o stejnou závislost jako například u drog nebo alkoholu. Ovšem jeden rys mají tyto návyky společný – nutné zvyšování dávek. Káva, která vás v osmnácti příjemně nakopla u maturity, bude nyní váš mozek jen neškodně šimrat.

Těhotné by kávu pít neměly

V těhotenství nemusíte úplně abstinovat. Stačí jen upravit dávkování. Dva až tři šálky lehké kávy by měly být dostačující. Vězte ale, že pokud kávu v průběhu kojení nevynecháte, kofein se dostane chtě nechtě i do mateřského mléka a vaše klidné děťátko se po kofeinovém nakopnutí může změnit v tasmánského čerta.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články