Jak si doma připravit skvělou kávu i bez kávovaru?

Jak si doma připravit skvělou kávu i bez kávovaru?
Zdroj: www.mall.cz

Kvalitní kávová zrna jsou jen částí skládačky. Bez správné přípravy bude chutnat i ta nejlepší káva jako průměrná nebo podprůměrná. Jak tedy kávu připravit tak, aby se její chuť plně rozvinula?

Komerční sdělení
Komerční sdělení 06. 04. 2020 18:02

Vsaďte na nemletá kávová zrna

Mletá káva vám sice ušetří čas, avšak nevíte, jak kávová zrna před namletím vypadala. Proto vsaďte na celá kávová zrna, ze kterých poznáte, zda nebyla přepražena, a hlavně, zda jsou zrna celá, lesklá a voní přesně tak, jak by měla káva vonět. Vyhnete se tím koupí zbytků, starých a rozdrcených zrn, která již dávno ztratila aromatické i chuťové vlastnosti.

Kávu si doma můžete namlít buď v elektrickém nebo ručním mlýnku. Ať už vyberete jakýkoliv, vyhněte se sekacím nožům, které sekají nerovnoměrně. Naopak se zaměřte na mlýnky s kónickými mlecími kameny, které jsou dražší, avšak rovnoměrnost mletí je s nimi nejlepší.

A jak namlít kávu dle druhu přípravy?

french press – hrubé mletí

• dripper – středně jemné mletí

• mokka konvička – jemné mletí

• džezva – extra jemné mletí

Příprava kávy ve french pressu

French press je velmi jednoduchá příprava kávy, která se bude hodit například když pospícháte, ale stále si chcete vychutnat dobrou kávu. Pomocí pístu s filtrem se oddělí kávová sedlina od zbytku.

Voda na přípravu by měla dosahovat cca 90 stupňů, takže po dovaření jí nechte cca půl minuty vychladnout. Nalijte vodu do kávy ve french pressu, ale pouze tak, aby voda dosahovala jen malý kousek nad kávu, a nechte kávu spařit pár sekund. Následně dolijte zbytek vody, nasaďte víčko s pístem, ale před stlačením ještě 3 – 4 minuty vyčkejte. Kávu můžete podávat ihned poté.

www.mall.cz

Příprava kávy v moka konvičce

Střední část moka konvičky naplňte kávou po trysku a zaplňte jí celý filtr. Kávu nepěchujte, ale důkladně zarovnejte. Do spodní části konvičky nalijte mírně předehřátou vodu maximálně pod pojistný ventil. Moka konvičku pečlivě sešroubujte, aby dokonale těsnila a postavte na vařič. Voda začne během chvilky probublávat přes filtr, a v horní části se začne tvořit káva bez sedimentu. Že je káva hotová poznáte podle syčivého zvuku.

Káva z dripperu

Na nádobu, ve které se bude zachycovat filtrovaná káva, nasaďte dripper s filtračním papírem. Papír musí sedět na dripperu volně. Poté do něj nasypte namletou kávu (7 g/ 100 ml vody) a mírně spařte trochou vody, která má 90 stupňů. Po necelé minutě pomalu (ne z výšky) dolévejte rovnoměrně vodu. Kávu nechte před podáváním cca 10 minut odstát.

Káva z džezvy

Do džezvy nasypte kávu a zalijte ji studenou vodou. Důkladně zamíchejte a dejte ji na vařič. Během vaření kávy se tvoří pěna, kterou je nutné vysbírat. Takto nechte kávu vařit cca 10 minut. Při nalévaní je nutné dát pozor, aby se do šálku nedostala sedlina.

Další možnost přípravy kávy z džezvy spočívá v odstavení džezvy z vařiče, jakmile káva vzkypí (vytvoří se hustá pěna). Poté se nechá opět klesnout a vrátí se zpět na vařič. Tento proces se opakuje třikrát.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články