37 excelentních zdrojů bílkovin, které nejsou maso

Hmm, kdo by nechtěl doplňovat bílkoviny arašídovým máslem?
Zdroj: Health.com
Bílkovinné bomby: 32. Bílé fazole – 17,42 g v 1 hrnku (vařené, nesolené).33. Černé fazole – 15,24 g v 1 hrnku (vařené, nesolené).34. Fazole navy – 14,98 g v 1 hrnku (vařené, nesolené).35. Čočka – 13,39 g v ¾ hrnku (vařená).+ 2 fotky+ 3 fotky

Bez bílkovin by naše tělo nemohlo řádně fungovat. Což mnoho z nás už zřejmě zažilo – tělo nám nedostatek proteinů dává najevo lámáním nehtů a vlasů, bolestí pohybového aparátu, ochablými svaly i častým stonáním. Doplnit zásoby ale můžete už dnes. A je fuk, zda jste na maso nebo ne. Proteiny se totiž nachází v takové škále potravin, že si nebudete moct vybrat. Přinášíme 37 zdrojů bílkovin, které ocení i vegetariáni.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 05. 01. 2017 11:52

A. Zrní

Sheknows.com

1. Špalda – 10,67 g v 1 hrnku (povařená)

2. Milička habešská – 9,75 g v 1 hrnku (povařená)

3. Laskavec – 9,35 g v 1 hrnku (povařený)

4. Quinoa – 8,14 g v 1 hrnku (povařená)

5. Italská špalda (farro) – 7 g v ¼ hrnku (tepelně neupravená)

6. Pohanka – 5,77 g v 1 hrnku soba nudlí (vařených)

7. Ječmen – loupaný: 5,74 g v ¼ hrnku (tepelně neupravený), perlivý: 3,55 v 1 hrnku (povařený)

8. Bulgur – 5,61 g v 1 hrnku (vařený)

B. Mléčné produkty

Healthline.com

9. Cottage sýr – 11,81 g v 115 ml v sýru s 2 procenty mléčného tuku

10. Řecký jogurt – 9,95 g ve 100 ml bílého, nízkotučného jogurtu

11. Vejce – 6,26 g v 1 vejci natvrdo

C. Semínka

Well-beingsecrets.com

12. Dýňová – 8,8 g v ¼ hrnku (opražená, nesolená)

13. Slunečnicová – 6,19 g v ¼ hrnku (nasucho opražená, nesolená)

14. Chia – 4,69 g ve 28 g

15. Konopná – 3,16 g v 1 lžíci (loupaná)

D. Zelenina a ovoce

Mundo.cz

16. Vigna čínská (fazole) – 5,23 g v 1 hrnku (vařená)

17. Hrášek – 4,29 g v ½ hrnku (vařený)

18. Kvajáva – 4,21 g v 1 hrnku

19. Špenát – 4 g v ¾ hrnku (vařený)

20. Růžičková kapusta – 3,98 g v 1 hrnku (vařená)

21. Houby portobello – 3,97 g v 1 hrnku (grilované a oloupané)

22. Artyčoky – 3,47 g v 1 středním artyčoku (vařeném)

23. Kapusta – 2,47 g v 1 hrnku (vařená)

24. Sluncem sušená rajčata – 1,9 g v ¼ hrnku

E. Ořechy

Fitfoodiefinds.com

25. Arašídy – 9,42 g v ¼ hrnku

26. Arašídové máslo – 7,11 g ve 2 lžících (jemné bez soli)

27. Mandle – 7,23 g v ¼ hrnku (nasucho opražené, nesolené)

28. Mandlové máslo – 6,71 g ve 2 lžících (nesolené)

29. Pistácie – 5,72 g ve 28 g ořechů (asi 49 ks)

30. Kešu oříšky – 5,17 g ve 28 g ořechů

31. Kešu máslo – 5,62 g ve 2 lžících (nesolené)

A ty největší bílkovinné bomby? Pokračujte v galerii a dozvíte se, které potraviny jsou přímo „nabušené“ proteiny:

Zdroj: The Huffington Post

Návod, jak si elegantně uvázat šálu: Naučte se čtyři nové způsoby, které vás stylově ochrání před zimou

Návod, jak si elegantně uvázat šálu: Naučte se čtyři nové způsoby, které vás stylově ochrání před zimou

Související články

Další články