PORADNA: Sedmiletý syn se špatně soustředí. Zkušená psycholožka má tato doporučení

PORADNA: Sedmiletý syn se špatně soustředí. Zkušená psycholožka má tato doporučení
Zdroj: Freepik.com

Řada mladších dětí je velmi temperamentních. Hůře pak zvládají nástup do školy a s tím spojené povinnosti. Do jaké míry dát volnost velmi akčním dětem a jak jim pomoci se soustředěním? Právě s tímto problémem se na naši poradnu obrátila paní Iva.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 23. 02. 2021 12:00

Děti jsou většinou od přírody neposedné a rády zkoumají jednu věc za druhou. Kdy je jejich aktivita ještě normální a kdy už je třeba mít se na pozoru?

Dotaz z poradny: Syn je velmi neklidný. Řešit to, nebo nechat být?

Ráda bych se zeptala na problém se sedmiletým synem, který je velmi akční. Má dostatek pohybu, stále pobíhá okolo domu nebo sportuje. Ráda bych ho občas udržela v klidu, ale nechtěla bych, aby to bylo příliš násilné. U žádné činnosti totiž nevydrží dlouho. Mám na něj tlačit, nebo ho nechat žít vlastním tempem?

Odpovídá psychoterapeutka Sylvie Samsonová: Položte si jednoduchou otázky: Kdyby se vám nechtělo běhat, ale někdo vás nutil, jak dlouho byste vydržela běhat? A chtělo by se vám další den znovu? Myslím, že odpověď na obě otázky bude znít – ne.

Každý z nás je nějak nastavený, váš syn je prostě akční. Evidentně ho zajímá spousta věcí, rád poznává nové a hledá to, co ho nejvíce zaujme. V tomto věku také mají děti pocit, aby jim něco neuteklo. V čem vám přesně vadí, že syn u ničeho nevydrží? Způsobuje to nějaké komplikace? Pokud nezpůsobuje, nechte mu vlastní tempo. Je to jeho přirozenost a čím větší volnost mu dáte, tím rychleji si najde své optimální tempo a po čase zvolní.

Dotaz z poradny: Syn se špatně soustředí na školu

Paní Iva se ještě ptá: Kromě toho, že syn někde neustále pobíhá, se špatně soustředí na školu. Chtěla bych mu nějak pomoci. Jak toho docílit?

Odpovídá psychoterapeutka Sylvie Samsonová: Je samozřejmé, že někdy potřebujeme děti „zklidnit“ a dostat je do stavu soustředění, tedy například u přípravy do školy. U akčnějších dětí je dobré zařadit hodně pohybu, ideálně na čerstvém vzduchu.

Pakliže potřebujete, aby syn seděl dopoledne u učení, je fajn ho vzbudit dříve a nechat ho si pohrát, než ho přišpendlíte k židli. Pro synovo soustředění je také důležité ticho, dobře vyvětraná místnost a omezený počet podnětů, které by ho rozptylovaly. Tedy třeba na stole by neměl mít nic jiného než sešit a tužku, kterou zrovna potřebuje.

Zároveň bych vám doporučila některé z her, třeba i na počítači, které učí dítě soustředěnosti. To bude syna bavit. Dále lze najít na YouTube několik triků na „zklidnění“, jako je jóga, dýchání, které učí děti koncentraci a soustředěnosti, nebo meditace.

Cvičení pro nejmenší může spočívat i ve čtení příběhu – dítě dostane instrukci, že má tlesknout vždy, když uslyší určité jméno nebo pojmenování předmětu. Další možností je hledat s dítětem rozdíly na podobných obrázcích nebo s ním trénovat překreslování obrázku podle vzoru.

Společně se dají vytvářet dlouhé, květnaté a smysluplné věty, kdy se střídají dítě a dospělý. Každý přidá jedno slovo a předtím zopakuje, co bylo doposud řečeno.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články