PORADNA: Pubertální dcera začala vzdorovat a zanedbává školu. Co s tím, radí psychoterapeutka Samsonová

PORADNA: Pubertální dcera začala vzdorovat a zanedbává školu. Co s tím, radí psychoterapeutka Samsonová
Zdroj: Freeepik.com

S přibývajícím věkem se z roztomilých holčiček stávají puberťačky. Toto období je náročné jak pro děti, tak i jejich rodiče. Vzdor je totiž každodenním nevítaným společníkem celé rodiny. Se zvládáním vzteku u své dcery si neví rady ani paní Helena, proto se obrátila na naši poradnu.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 16. 02. 2021 12:00

U dívek začíná puberta mezi 10. a 13. rokem. Tělo prochází hormonálními změnami, se kterými se potřebují mladé slečny vypořádat. Dnešní doba s omezenými kontakty je pro jejich duševní vývoj ještě komplikovanější.

Dotaz z poradny: Začátek puberty a návaly vzteku

Moje dvanáctiletá dcera se začala nadměrně vztekat. Nebývala nikdy úplně klidná, v poslední době se ale její výbuchy stupňují, jsou téměř každodenní a většinou se týkají drobností. Má dostatek pohybu a dokáže se i dobře zabavit. Když se jí zeptám, proč se zlobí, většinou stroze odpoví, že ji ta věc/problém štve. Jak jí pomoci se zase zklidnit?

Odpovídá psychoterapeutka Sylvie Samsonová: Dcera je ve věku, kdy u ní začala puberta. Poprvé tedy zažívá všechny ty pocity, které sama dobře znáte, když my ženy máme své dny. Jsme citlivější, někdy až přecitlivělé, jsme výbušnější, nespokojené s kdečím... Vaše dcera se časem naučí tyto pocity zvládat.

Izolace od kamarádů už trvá poměrně dlouho a rozhodně má na její chování velký vliv. Navíc během nouzového stavu se děti dostávají do diskomfortu, kdy jim chybí „řád“, který do života nepochybně dodává škola a hlavně kolektiv.

Třetím faktorem, který vnímám, je fakt, že děti nyní více než kdy jindy tráví čas u různých mobilních zařízení na internetu a existuje několik studií, které prokazují velmi neblahý vliv těchto přístrojů (tzv. modrého záření) na mozek. U dětí se pak zvyšuje výbušnost, arogance a agresivita.

Rozhodně dceři prospěje, když jí do života ten řád vrátíte. Optimálně, když bude mít naplánovaný celý den a nechaný jen malý prostor pro „nudu“ či zábavu podle sebe. Omezte co nejvíce počítač, mobil atd., naopak podpořte pobyt venku na vzduchu (vím, že je zima, ale hodina denně venku dceři jen prospěje). Je vhodné podpořit také socializaci, tedy styk s vrstevníky off-line.

Dotaz z poradny: Pubertální dcera zanedbává on-line výuku

Paní Helena se dál ptá: Kromě toho, že je dcera vzteklá, začala trochu kašlat na školu. I když se o tom s ní snažím mluvit a pomáhat jí, ztrácí zájem a v poslední době se zhoršila se známkami. Může to souviset s aktuální distanční výukou? Jak jí mohu ještě pomoci?

Odpovídá psychoterapeutka Sylvie Samsonová: Hlavní příčiny rozebírám v odpovědi výše. Právě modré záření z počítačů, mobilů, notebooků či tabletů velmi neblaze působí na psychiku dětí. Existuje opravdu několik studií, které prokazují jasnou křivku – čím více dítě necháte koukat na tyto přístroje, tím více u něj bude narůstat výbušnost, vztekání, špatná nálada a negativní postoje ke všemu (škola, domácnost, vztahy).

Pravdou je, že on-line výuka svědčí málokomu. Rozhodně je to lepší než nemít výuku žádnou, ale upřímně, současná situace klade obrovské nároky právě na rodiče, kteří ke své práci mají ještě suplovat učitele a dohánět s dětmi vše, co on-line předat nejde.

I když se učitelé snaží, tak udržet při distanční výuce pozornost žáků je téměř nemožné. A tedy i kontrola toho, kdo a jak co pochopil, je velmi mizivá. Proto v rámci přípravy do školy doporučuji zařadit bod, kdy vy nebo manžel/babička/dědeček s dcerou probranou látku projdete, ověříte si, zda vše pochopila, a to, co dceři uniklo, znovu proberete.

Důležitá je důslednost a kontrola, zda dcera všechno zvládá. Je mi jasné, že nemáte na práci jen dceřinu výuku, nebuďte proto přehnaně puntičkářská. Co stihnete, to stihnete a opravdu se nebojte požádat o pomoc například prarodiče. Věřím, že až se děti vrátí do školy a jejich svět do normálu, změní se tím k lepšímu i náš svět dospělácký.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články