Panika a stres kolem koronaviru: Podívejte se , co vám i vašim dětem doporučuje Světová zdravotnická organizace

Panika a stres kolem koronaviru: Podívejte se , co vám i vašim dětem doporučuje Světová zdravotnická organizace
Zdroj: Pixabay.com

Koronavirus se už rozšířil do mnoha míst v Evropě. V řadě zemí tak vypukla panika, jež se nevyhnula ani České republice, kde lidé začali vykupovat roušky či některé potraviny v supermarketech. I proto Světová zdravotnická organizace (WHO) přišla se základními radami, které je dobré dodržovat, abyste dokázali zachovat klid a chladnou hlavu.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 28. 02. 2020 09:27

Zřejmě je jen otázkou času, kdy se koronavirus  COVID-19 objeví i na území České republiky. Až tento okamžik nastane, tak bude důležité řídit se radami Světové zdravotnické organizace a nepodléhat zbytečné panice. Jak ale stres zvládat?

Obraťte se na rodinu, udržujte sociální kontakty

Podle WHO je normální, že se lidé během krize cítí vystresovaně, zmateně, vyděšeně nebo naštvaně. Je proto důležité mluvit o svých pocitech s lidmi, kterým důvěřujete, takže se nebojte obrátit na své blízké přátele nebo rodinu.

Pokud kvůli koronaviru budete muset zůstat doma, tak se snažte dodržovat zdravý životní styl. Zkuste vyřadit cigarety i alkohol a už vůbec se neuchylujte k drogám. Naopak byste měli vyzkoušet zdravou stravu, snažit se dostatečně spát a věnovat se cvičení. Pomůže také udržování sociálních kontaktů, které můžete provozovat třeba prostřednictvím sociálních sítí.

Lidé se koronaviru bojí. Proto je dobré vyhledat informace, které jsou ověřené a kterým můžete důvěřovat. Všechny na jednom místě je najdete třeba právě na webu WHO. Možná vám pomůže taky to, když omezíte sledování televizních zpráv či internetové zpravodajství, které paniku okolo tohoto viru ještě přiživuje. Místo toho raději zkuste načerpat energii ze zkušeností, díky nimž už jste zvládli i předešlé náročné životní situace. Uvidíte, že tak své emoce dokážete lépe ovládat.

Děti potřebují lásku a pozornost

Stres samozřejmě vnímají i vaše děti, které na něj mohou reagovat různými způsoby. Ať už se chovají jakkoliv, buďte tady pro ně a reagujte tak, jak zrovna potřebují. Slova, která volíte, by však měla být přiměřená jejich věku.

Poskytněte jim fakta o tom, co se děje a dejte jim informace, jak správně snížit riziko nákazy. Vyslechněte jejich obavy a věnujte jim svou lásku a pozornost. Nezapomínejte jim naslouchat, mluvte k nim laskavě a zkuste si s nimi co nejvíc hrát i relaxovat. Rovněž je důležité, abyste dodržovali běžnou rutinu, na kterou jsou vaše ratolesti zvyklé. Takže nezapomínejte ani na učení.

Snažte se být svým dětem co nejvíce na blízku, a pokud by snad náhodou někdo z vás musel být hospitalizovaný v nemocnici, snažte se udržovat jakýkoli kontakt. Ale hlavně – chce to klid!

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články