Film Milada: Herečka Ayelet Zurer prozradila slovenské kořeny. Role ji psychicky ničila

Milada
Zdroj: TV Nova
Film se natáčel v angličtině. Nadaboval se až v postsynchronu.Před natáčením vzniklo až 52 verzí scénářů.Režisér David Mrnka měl v hlavě nápad na tento film celých deset let.Stupínek u posledního soudu byl autentický a zapůjčený z muzea.+ 3 fotky+ 4 fotky

Film o odvážné ženě Miladě Horákové, kterou ztvárnila herečka izraelského původu Ayelet Zurer, měl v kinech premiéru před třemi lety. Jak na natáčení vzpomíná představitelka hlavní role? A jaké kořeny ji pojí s naším východním sousedem Slovenskem?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 21. 08. 2020 16:00

Film Milada sleduje osud právničky Milady Horákové, který ovlivnil životy mnoha lidí. Byla člověkem, pro něhož jsou morální zásady nadevše. Dávala přednost srdci před rozumem, přestože tím mnohokrát ohrozila svou rodinu. Byla popravena i přesto, že o její milost žádaly takové veličiny jako Albert Einstein či Winston Churchill.

Na film Milada se můžete podívat dnes ve 22:55 na Nově

Pečlivá příprava

Ayelet nenechala nic náhodě a na roli Milady Horákové se připravila opravdu pečlivě. “Přečetla jsem si všechny její dopisy, jež adresovala svému manželovi, dceři, tchýni, prostě všem. Hovořila jsem i s pamětníky, četla knihy a sledovala dokumenty,” uvedla herečka pro časopis Reflex. “Chtěla jsem totiž také pochopit tehdejší stav společnosti a dobu. Nechtěla jsem se soustředit jen na Miladu, coby perfektní hrdinku.”

Vysilující dny

Štáb byl k herečce pozorný a bral ohledy na to, že ne každý den byl zalitý sluncem. Nejvíce se sblížila s kameramanem Martinem Štrbou a prvním asistentem režie Vlastimilem Kadeřábkem. Oba byli vždy po ruce, když bylo potřeba něco přeložit, navíc prý nebylo dne, kdy by měli špatnou náladu.

Do role osobní terapeutky se však vžila hereččina stylistka. Nebylo potřeba žádných slov a hned věděla, kdy Ayelet potřebuje obejmout, či naopak zůstat sama. Některé natáčecí dny byly velmi vysilující po psychické stránce. Zurer se mnohdy cítila citově vyprahlá a bez energie.

Maminka pocházela ze Slovenska

Jako malá se musela maminka herečky schovávat před nacisty v klášteře, pak žila u jedné rodiny. Se svými rodiči se shledala až těsně před koncem války. Oba byli partyzáni, takže jim nezbývalo nic jiného, než se před vojáky ukrývat v lese. Po válce začala maminka herečky studovat v Bratislavě. S rozpínajícím se komunismem však nakonec, spolu se svou sestrou, odcestovala do Izraele. Její rodiče to už bohužel nestihli. Uzavřely se hranice a nebylo možné vycestovat.

Dokonalá Milada

Ač Ayelet zahrála Miladu Horákovou dokonale, nebyla prvním volbou tvůrčího týmu. Nabídku naopak dostala hvězda Titanicu Kate Winslet, Vera Farmiga, známá ze seriálu Bates Motel nebo hororové antologie V zajetí démonů, a Maggie Gyllenhaal, kterou jsme mohli vidět v lechtivém seriálu The Deuce: Špína Manhattanu. Všechny tři ale svorně odmítly.

Zdroj textu: čsfd, wikipedia, g.cz, reflex.cz

Zdroj fotek: TV Nova

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články