12 tipů na tajemná místa v Česku: Hrad Houska údajně skrývá bránu do pekel a Branišovský les není pro slabší povahy

Na skalnatém ostrohu na soutoku řek Vltavy a Otavy stojí středověký hrad Zvíkov, který patří k nejnavštěvovanějším českým památkám. Milují ho turisté i ctitelé záhad, protože je opředený zajímavými pověstmi.
Zdroj: icmcb.cz

V létě je ideální příležitost vyrazit na výlet. Máme pro vás 12 tipů na místa, která v sobě skrývají i doušek tajemna. Nevěříte? I cestování po Česku můžete zpestřit místy, kde vám naskočí husí kůže.

Kristina Vodičková
Kristina Vodičková 17. 06. 2022 12:30

Hrad Křivoklát je ozvěnou utrpení vězňů

Hrad Křivokát byl v minulosti hojně využíván jako vězení. V jeho studených kobkách úpěli protestanti, nepohodlné osoby i obyčejní zločinci. Citlivějším povahám se prý v některých částech komplexu stále tají dech a svírá hrudník.

Velká a Malá Amerika a zavražděný nacistický voják

V okrese Beroun najdete lomy Velká a Malá Amerika, které lákají všechny milovníky krásné přírody, ale i tajemna. Dodnes se tu prý zjevuje postrach trampů. Jde o zavražděného nacistického vojáka, který nesnáší táborníky narušující jeho posmrtný klid. Obzvlášť alergický je prý podle očitých svědků na zvuk gongu.

Petrovy kameny skrývají tajemství čarodějnických procesů

Za další záhadou můžete vyjet do Hrubého Jeseníku nedaleko hory Praděd. Tam najdete temnými pověstmi opředenou skupinu skal známou jako Petrovy kameny. Během nejstrašlivějších čarodějnických procesů v českých zemích bylo právě toto místo inkvizitory označeno za centrum sabatů, pekelných rejů a dostaveníček s ďáblem.

Kostnice a její výzdoba z lidských ostatků

V Sedlci u Kutné Hory najdete až hororový pohled na složitou výzdobu z desítek tisíc lidských ostatků ve světoznámé kostnici. Kosterní ostatky seskládal poloslepý sedlecký mnich do velkých pyramid.

Jihlava a duchové v katakombách města

Pokud byste měli cestu do Jihlavy a nemáte strach z podzemí, vydejte se do místních katakomb. Ty jsou jedny z posledních dochovaných pozůstatků činnosti středověkých jihlavských horníků, vedou pod celým městem a nabízí mnoho záhad a temných příběhů.

Žižkovské Město v Praze je opředeno řadou legend

Pražské Židovské Město patří mezi nejmagičtější místa Evropy. Odlišnost zvyků a uzavřenost židovského ghetta byly ideální živnou půdou pro vznik pověstí a legend. Dnes je tato čtvrť považována za centrum památek světového významu, které ze své tajuplnosti v průběhu staletí nic neztratilo.

Podlažice a jedna ďábelská kniha

Obec Podlažice se nachází asi kilometr od města Chrast na Chrudimsku. Ve středověku tu stával klášter, v němž vznikl největší a nejzáhadnější rukopis Codex gigas, přezdívaný Ďáblova bible. Kniha s vyobrazeným ďáblem dodnes nedává spát historikům ani lovcům senzací. Odvážíte se sem vstoupit?

Branišovský les je údajně plný duchů

Na Českobudějovicku se nachází nejděsivější les v republice. Najdete ho mezi sídlištěm Máj, čtvrtí Zavadilka a obcí Branišov. Lidé v něm prý cítí podivnou přítomnost temných sil, které je navádějí k sebevraždě a děsí je ďábelskýma červenýma očima. Některé z legend však možná mají reálný základ.

Hrad Zvíkov láká na záhadné symboly

Věděli jste, že na hradě Zvíkov podle legendy řádil nezbedný  Rarášek a že na věži najdete několik magických značek? Pro další legendy můžete vyrazit na soutok řek Vltavy a Otavy, kde na skalnatém ostrohu stojí turisty i záhadology vyhledávaný hrad Zvíkov.

Býčí skála a tajemství děsivých rituálních vražd

Ve střední části Moravského kradu severně od Brna se nachází Býčí skála. Její jeskynní útroby jsou opředeny temnými legendami o děsivých pravěkých obřadech, které se navždy otiskly do paměti tamějších lidí. Lidé říkají, že v jeskynním systému je slyšet zpěv, výkřiky a volání.

Hrad Houska údajně chrání bránu do pekel

Nedaleko Máchova jezera se tyčí hrad Houska, který nechal vystavět král Přemysl Otakar II. O tom, proč jej nechal zbudovat na tomto místě panují legendy. Přímo pod hradem by se podle nich měla nacházet průrva do samotného pekla.

Ďáblovy kameny na Vyšehradě

Tajemnou atmosféru najdete také na pražském Vyšehradě. Zde se nachází nepřehlédnutelný Čertův sloup. Trojice podlouhlých kamenů vyvolává řadu dohadů. Jednotlivé kusy mají délku 160 až 240 centimetrů a celkem váží přibližně 2500 kilo. Kde se vzaly zbytky sloupu uprostřed volného prostranství a odkud vlastně pocházejí?

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články