Mág David Copperfield slaví 64 let: Jeho čísla ho málem stála život, potýkal se i s ochrnutím

David Copperfield
Zdroj: showpix
Je držitelem 11 světových rekordů. Třeba za počet diváků při jeho show.Koupil několik bahamských ostrovů, kde buduje své impérium.V Las Vegas vlastní muzeum kouzel, které není přístupno veřejnosti.Nová kouzla vymýšlí na tajném místě v Nevadě.+ 2 fotky+ 3 fotky

Kouzelník David Copperfield dnes slaví šedesáté čtvrté narozeniny a dá se o něm s klidem říci, že díky své plodné kariéře patří mezi nejlepší světové iluzionisty. Do svých čísel dává úplně vše, což se mu ale mnohokrát vymstilo. Šlo mu doslova o život.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 16. 09. 2020 08:00

David Seth Kotkin alias David Copperfield začal s vystupováním v sedmdesátých letech. Kromě představení v Las Vegas jsme mohli jeho umění obdivovat i při mnoha televizních přenosech. Každý rok je schopen předvést až šest stovek kouzelnických show. Díky tomu se jeho jmění odhaduje na osm set milionů dolarů.

Přednášky na univerzitě

Zdá se to neuvěřitelné, ale v pouhých dvanácti letech prokázal David takový talent, že se stal nejmladším členem Společnosti amerických kouzelníků. O čtyři roky později začal přednášet na manhattanské univerzitě. V 18 letech si změnil příjmení na Copperfield, dle Dickensova románu, a začal vystupovat v pořadech stanice ABC.

On sám však škole moc neholdoval. Toužil po prknech, která znamenají svět. Chtěl skloubit vášeň pro kouzla, zpěv i tanec. V Chicagu v té době vznikal muzikál, v němž se snoubila magie se zpěvem, jenomže režisér ponechal v celém vystoupení jen jednu Davidovu píseň. “Došlo mi, že se mám věnovat jen magii,” zavzpomínal slavný kouzelník.

Grandiózní čísla

Po vystoupení na Havaji si nadějného iluzionisty všiml televizní producent Joseph Cates, díky kterému se na obrazovkách udržel úctyhodných dvacet let. Copperfield se ale s tím nespokojil. Chtěl diváky uvádět neustále v úžas. Rozhodl se tak třeba nechat zmizet dopravní letadlo či Sochu Svobody.

A to byl jen začátek. Následoval útěk z Alcatrazu, létání nad Grand Canyonem či pád do Niagarských vodopádů. “Příprava jednoho vystoupení zabere průměrně dva a půl roku,” svěřil se kouzelník. “Pokud bychom ale hovořili o mém nejlepším triku, létání, tak ten jsem nacvičoval celých sedm let.”

Málem se utopil

Je jasné, že některá kouzelnická čísla se neobešla bez zranění. Někdy však šlo o holý život. V roce 1984 se David málem utopil v nádrži plné vody, když se chtěl osvobodit z řetězů. Byl v bezvědomí několik minut. Když se jim ho pak podařilo oživit, zjistili, že má ochrnuté všechny končetiny. Týden strávil na vozíku, pak musel používat při chůzi hůl.

Jindy si zase nůžkami ustřihl špičku prstu, kterou mu naštěstí v nemocnici přišili zpět. O něco později se léčil z popálenin. Zkrátka ale nepřišel ani jeho tým. Jednoho asistenta nasál obří větrák a zlomil mu několik kostí v těle. Ač překročil již šedesátku, do důchodu se nechystá. Zrovna nyní přemýšlí o tom, jak nechat zmizet Měsíc.

Zdroj textu: David Copperfield, spirit.cz, David Copperfield, dotyk.cz

Zdroj fotek: showpix, Wikimedia Commons

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články