Historie lázeňství v ČR

Historie lázeňství v ČR
Zdroj: Pixabay

První lázně a relaxační bazény začaly vznikat už před 4 000 let, v České republice ale historie lázeňství tak dlouhá není. Mnozí z nás mají za to, že lázně jsou jen pro staré a nemocné, opak je ale pravdou. Kdy se začala psát historie našeho lázeňství? A kam se do lázní můžete vypravit v dnešní době? Jaké lázně patří mezi nejoblíbenější? Čtěte dál!

Komerční sdělení
Komerční sdělení 11. 08. 2023 14:36

Když se řekne lázně 

Taky si vybavíte nádherný park, po kterém se prochází dámy s deštníkem nad hlavou a pánové s kloboukem a hůlkou? Vidíte, jak si v ruce nesou lázeňský pohárek, ze kterého upíjí tekutinu, povídají si? Tak nějak vypadaly lázně před několika lety, dneska je všechno jinak. Jezdí sem mladí i ti dříve narození, oblékají se tak, jak je zvykem v dnešní době, chodí na různé procedury a mezitím si krátí čas procházkami a pojídáním lázeňských oplatek. 

Lázně nejsou jen o tom, že si lehnete do koupele a necháte hýčkat svou pokožku, necháte si namasírovat záda nebo si zaplavete v bazénu. Lázně jsou i o procházkách a poznávání nových míst. Vyrůstaly a pořád vyrůstají na místech, kde vyvěrají léčivé prameny, které se v lázních využívají k léčebným účelům. 

Kdy se začalo rozvíjet lázeňství v ČR? 

Rozvoj českého lázeňství se datuje do období 18. až 20. století, původně byl pobyt v lázních určený jen pro vyšší vrstvy. Tehdejší koupele netrvaly pár minut jako ty dnešní, ale mnoho hodin, důsledkem pak bylo mokvání kůže. Když přišlo na pitnou kúru, bylo zapotřebí vypít až 9 litrů vřídelní vody.  

Koncem 18. století pak začaly vznikat první lázeňské stavby, klienty jsou aristokraté, nejvyšší státní úředníci, obchodníci, bankéři nebo průmyslníci. Velké lázeňské komplexy začaly vyrůstat koncem 19. století, kdy se začaly modernizovat i léčebné procedury. 

Pixabay

Naše lázně se těší velké oblibě 

České lázeňství se nemůže pochlubit tak dlouhou historií jako to světové, na věhlasu tu našim lázním ale neubírá. Najdeme mezi nimi celou řadu míst, která si oblíbili obyčejní lidé i slavné osobnosti. V době největšího rozkvětu našeho lázeňství se do tuzemských lázní sjížděly významné osobnosti, velké oblibě se těšil hlavně proslulý západočeský lázeňský trojúhelník, tedy Františkovy Lázně, Mariánské Lázně a Karlovy Vary. 

Ty druhé jmenované mají ve srovnání s těmi zbylými historii nejkratší, mezi jejich pravidelné návštěvníky ale patřil třeba J. W. Goethe, král Edward VII. a další. 

V dnešní době na našem území napočítáme poměrně hodně lázeňských měst, kromě už zmíněných Františkových Lázní, Karlových Varů a Mariánských Lázní také Lázně Mšené, Náchod, Lázně Kynžvart, Klimkovice, Velké Losiny, Hodonín, Jáchymov, Jeseník, Teplice nad Bečvou, Velichovky, Lázně Bohdaneč, Lázně Bělohrad a mnohé další. 

Každé z nich se specializují na určité zdravotní obtíže. Je všeobecně známé že na srdce jsou Poděbrady, na ženské problémy Františkovy Lázně, Luhačovice jsou známé díky prameni Vincentka svými blahodárnými účinky na dýchací cesty, a tak bychom mohli pokračovat.  

Víte, že mezi lázně s celou řadou indikací patří Mariánské Lázně? Přímo ve městě najdete asi 40 vývěrů minerálních vod, kolem města okolo 100 vývěrů. Všechny jsou studené a využívají se nejen k léčbě nemocí močového ústrojí. 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články