8 tipů, kam na hory za lyžovačkou. Vyberou si rodiny, milovníci společenského života i zkušení lyžaři a snowboarďáci

Užijte si sníh na českých horách.
Zdroj: pixabay.com
Lanovka na Klínovec.Na Špičáku si zalyžují i nejnáročnější. V Rokytnici je více než 16 km sjezdovek.Skiareál Klínovec. + 5 fotek+ 6 fotek

I když předpověď počasí hlásí teploty vysoko nad nulou, na českých horách je sněhu pořád dost. Neměli byste ale dlouho váhat, už za pár týdnů může být všechno jinak. Ať už tedy vaše děti ještě čekají jarní prázdniny, nebo si chcete jen zajet na sjezdovku pročistit hlavu a zapomenout na každodenní pracovní stres, inspirujte se našimi tipy a vyrazte na svahy.

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 17. 02. 2019 12:00

Svahy Krušných hor stojí za zkoušku

Nejdelší česká sjezdovka z Lysé hory v Rokytnici nad Jizerou je bohužel už pár let uzavřena. Přesto zde na vás čeká více než 16 km sjezdových tratí a lyžařské podmínky jsou výborné. Skiareál Horní Domky na svazích Lysé hory nabízí přes 13 km sjezdovek. Další více než 3 km sjezdovek jsou otevřeny ve skiareálu Studenov. Pokochat se nádherným výhledem na Podkrkonoší můžete ale na běžkách. Nejvyšší horu moravskoslezských Beskyd, Lysou horu, lze zdolat z více směrů. Nejvíce frekventovaná je trasa začínající na parkovišti v Krásné - Papežově.

Špičák i pro nejnáročnější

Narodili jste se s lyžemi na nohou a lákají vás strmé kopce? Vyrazte na Šumavu, konkrétně na sjezdovku Šance na Špičáku u Železné Rudy. Kromě toho, že v nejprudším místě dosahuje sklon 100 nebo též 45°, je také úpravami nepolíbena v hlavní části, což z ní činí jednu z nejnáročnějších v celé republice.

Špindl ocení i milovníci společenského života

V Krkonoších nesmíme opomenout vyhlášený Špindl. Vybrat si lze hned z několika skiareálů, jako je Medvědín, Svatý Petr, Mísečky či Hromovka. Naším favoritem je trať nazvaná FIS World Cup, která je nejen sympaticky široká, ale také strmá (62 %). Špindlerův Mlýn kromě lyžovačky nabídne dost i pro ty, kterým by na horách chyběl společenský život.

Za zkoušku určitě stojí i moderní skiareál na Klínovci. Kromě nové čtyřsedačkové lanovky, která vás z Jáchymova pohodlně doveze na vrchol, si užijete skoro tři kilometry dlouhou sjezdovku s převýšením 500 metrů.

4 tipy pro rodiny s dětmi

Na Lipno jen v létě? Kdeže. Okolí naší největší vodní nádrže je rájem pro rodiny s dětmi i v zimě. Naleznete zde rozlehlé bezplatné výukové hřiště, kde své děti bezpečně naučíte základům lyžování. Sjezdovky mají mírný charakter a obsluhují je tři sedačkové lanovky.

Již skoro legendární je nejníže položená sjezdovka v jihomoravských Němčičkách. Nebojte se, i při nedostatku přírodního sněhu zde lze lyžovat na umělém povrchu. Prosvištíte zde kolem spící vinice po dvou červených sjezdovkách v délce 350 metrů.

Bydlíte v Praze nebo v okolí, máte málo času, ale nechcete sebe a své ratolesti ochudit o zimní radovánky? Vyrazte do Chotouně, kde na vás čeká areál, který je sice menší rozlohou, zato je blízko hlavního města. Místo ocení především rodiny, pro které je k dispozici výukové hřiště, zpomalovací talířový vlek a v neposlední řadě mírný svah.

Oceníte pohodlí při cestě na zasněžený vrchol? Tak to vám doporučujeme skiresort Buková hora v Orlických horách, který disponuje vyhřívanou krytou sedačkovou lanovkou. Pro sjezd lze zvolit jednu ze dvou červeno-modrých tratí.

Náš tip:

Nemáte vlastní auto nebo váš městský vůz není na hory vhodný? Nebo snad chcete vyrazit na lyže s partou přátel, ale všichni se do jednoho auta nevejdete? Nevadí, v dnešní době je poměrně snadné si auto půjčit. Kromě klasických autopůjčoven existuje třeba i carsharingová platforma HoppyGo, kde si lidé mohou auta půjčovat mezi sebou. Výhodou oproti klasickým autopůjčovnám je možnost vybrat si konkrétní vůz. Vzhledem k pokrytí je navíc velká šance, že auto seženete v bezprostředním okolí svého bydliště. Stačí si ho zarezervovat přes web či aplikaci a vyrazit.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články