Nejkrásnější zámky Českosaského Švýcarska: Navštivte malebný Weesenstein, honosný Pillnitz či venkovský Rammenau

Rozsáhle zrekonstruovaný zámek Rammenau září jako mistrovské dílo saského venkovského baroka.
Zdroj: Schlösserland Sachsen
Zámek vám může trošku připomínat náš Český Krumlov.Prohlídky začínají 15minutovým varhanním koncertem v zámecké kapli.Zámek se tyčí na skále nad cestou údolím říčky Müglitz.Šeříkový dvůr v zámku a parku Pillnitz.+ 11 fotek+ 12 fotek

Důvodů, proč se na výlet vypravit zrovna do Saska, je celá řada. Výhodou je, že autem, autobusem i vlakem jste tam coby dup. Možná jste ale doteď netušili, že se Sasku přezdívá země zámků. A právem. Najdete zde totiž více než tisíc zámků, hradů a zahrad. Ty nejkrásnější vám budeme postupně představovat v našem seriálu.

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 16. 03. 2019 08:00

Malebný zámek Weesenstein

Mezi parádní kousky historických objektů v Německu patří zámek Weesenstein, který vám může trošku připomínat náš Český Krumlov. Zámek, jehož historie se podle archeologických nálezů začala psát před více než 800 lety, se tyčí na skále nad cestou údolím říčky Müglitz, vedoucí z východních Krušných hor směrem na Heidenau. Za sebou má bohatou historii, kterou doprovázelo mnoho přestaveb a architektonických úprav.

Ve 13. století byste na místě dnešního zámku našli tvrz, posléze rytířský hrad, renesanční zámek, rezidenci v barokním stylu a konečně královský zámek. Znalci tady mohou objevit spojení všech stavebních stylů, kde se něco zachovalo v proměnách času. Hlavním tahounem pro turisty nejsou jenom zámky různých stavebních slohů, ale koňské jízdárny, barokní sál nebo neodolatelný zámecký park. Prohlídky probíhají samostatně. Zámek vám může připadat tak trochu zmatečně postavený, přece jenom mít konírny v pátém patře a sklepy o jedno patro níže, to se jen tak nevidí. Je to tím, že stavba se rozrůstala odshora dolů.

Určitě nevynechejte ani návštěvu zámeckého pivovaru Schlossbrauerei, který najdete na posledním zámeckém nádvoří. Na přání se můžete nechat pohostit i v zámeckých sálech ve slavnostní dekoraci. Pro labužníky doporučujeme Královskou zámeckou restauraci, kde se připravují nejrůznější pochoutky. Vyhlášené je krůtí stehno na pivě nebo weesensteinské smažené žebírko. Kromě restaurace je zde rustikální zámecká kuchyně, kde se podíváte nejen na přípravu jídel, ale i na různé historické nádobí a přístroje k vaření.

Po prohlídce interiérů a občerstvení se vypravte na procházku zámeckým parkem. Koryto říčky Müglitz bylo přeloženo, takže protíná park a rozděluje ho na dvě křídla. Tímto způsobem vzniklo přirozené vodní architektonické dílo, jež je doplněno malým umělým vodopádem. Obě části parku tvoří každá formální jednotku, kterou vede přísně symetrická síť cest k místům, kde návštěvníka očekávají různé zážitky. Část parku blíže k zámku zdobí řada růžových a květinových záhonů. Ve větší části parku vedou stinné aleje lip a habrovými živými ploty lemované cesty k architektonickým klenotům.

OTVÍRACÍ DOBA: duben až říjen denně: 10:00 - 18:00 hod., listopad až březen út - ne: 10:00 - 16:00 hod.

VSTUPNÉ: 7,50 EUR, zlevněné vstupné 6 EUR, děti od 6 do 16 let 1 EURO

Areál je přístupný zdarma, vstupné zaplatíte jenom na prohlídku zámku.

HONOSNÝ ZÁMEK PILLNITZ

Zámek Pillnitz leží na pravém břehu Labe v obci Pillnitz, dnes části Drážďan. Největší zámecký komplex v Evropě sloužil jako rezidenční sídlo saských kurfiřtů a králů. Svým vzhledem je zámek příkladem evropského stylu zvaného chinoiserie, který napodobuje čínské exteriéry a interiéry.

V palácích Bergpalais a Wasserpalais se dnes nachází Uměleckoprůmyslové muzeum a v Novém paláci návštěvníci najdou zámecké muzeum. Obě muzea jsou otevřena od května do října. Návštěvníci zámeckého muzea uvidí královskou dvorní kuchyni, klasicistní sál s nákladně zdobenou kupolí tzv. Kuppelsaal i zdejší katolickou kapli a dozvědí se zajímavosti z mnohdy pohnuté historie někdejší královské letní rezidence.

Zámecký park se pyšní více než 2000 dřevinami a 600 rostlinami a zve v každém ročním období k procházkám. V rozlehlém parku najdete zahrady v anglickém, holandském a čínském stylu. V oranžérii a sklenících kvetou palmy a vzácné cizokrajné rostliny. Svůj vlastní skleník má 250letá kamélie. Tento keř o velikosti vzrostlého stromu se každoročně v předjaří rozzáří desetitisíci karmínovými květy.

Pillnitzská zámecká zahrada, přezdívaná Rozkošná zahrada, se nachází mezi Vodním a Horním palácem, který byl v minulých letech nákladně restaurován podle historické předlohy z roku 1890. Tu na konci 19. století vytvořili umělci a zahradní architekti Peter Joseph Lenné a Gustav Friedrich Krause. Součástí zahrady je také nově zrekonstruovaná pillnitzská fontána.

OTVÍRACÍ DOBA: MUZEA - 13. 4. 2019 - 3. 11. 2019 - úterý až neděle a o svátcích od 10:00 do 18:00 hod. V zimním období se konají prohlídky s průvodcem v zámeckém muzeu každý víkend každou hodinu mezi 11. až 14. hod.

Zámecký park je otevřen celoročně od 6:00 hod. do soumraku.

VSTUPNÉ: Základní 3 EURA, zlevněné vstupné 2,50 EURA.

Denní vstupenka do všech muzeí, do parku a do Pavilonu palem v období 13. 4. - 3. 11. 2019 8,00 EUR; zlevněné 6,00 EUR, děti do 16 let zdarma

Vstupné do parku je v období 30. 3. 2019 - 3. 11. 2019 vybíráno denně mezi 9. a 18. hod.

VENKOVSKÝ ZÁMEK RAMMENAU

Na výběžcích Lužické vrchoviny se nachází jediné zcela dochované rytířské panství v Sasku. Rozsáhle zrekonstruovaný zámek Rammenau září jako mistrovské dílo saského venkovského baroka. V harmonickém propojení barokní architektury a klasicistní výzdoby v souhře s idylickou krajinou spočívá zvláštní půvab tohoto zámku. Při návštěvě bývalé letní rezidence vás očekávají stylové salony, vzácný porcelán a okouzlující nástěnné malby.

Zrekonstruovaný barokní zámek byl vystavěn v letech 1721 až 1731 z pověření Ernsta Ferdinanda von Knocha, komořího Augusta Silného. Ve své pohnuté historii vystřídal několik majitelů. Nemovitost používal na krátký čas během sedmileté války jako hlavní stan pruský král Fridrich Veliký.

Interiér zámku v pozdně barokním a raně klasicistním stylu skrývá Čínský pokoj, Pompejský pokoj, Ptačí pokoj, Paví pokoj, Lovecký pokoj a schodiště s nástěnnými malbami. Dominantou je velký zrcadlový sál, který slouží také jako oddávací síň. Dnes slouží zámek jako muzeum, kde je demonstrován životní styl šlechty v období baroka a klasicismu, a jako místo pro pořádání koncertů, různých slavností a výstav. V dolním patře jsou expozice věnované okolí zámku, jeho založení a rodině zakladatelů. V zámku můžete také zhlédnout expozice nábytku, porcelánu a mnoha dalších historických předmětů. Z oken zámku je výhled do krásného a rozsáhlého parku se sochami, vzácnými dřevinami a vodními jezírky. V části zámku je restaurace, ve které kuchařští mistři nabízejí speciální menu.

OTVÍRACÍ DOBA: duben až říjen denně: 10:00 - 18:00 hod., listopad až březen st - po: 10:00 - 16:00 hod. (úterý zavírací den)

VSTUPNÉ: základní 5 EUR, snížené vstupné: 4 EURA, děti od 6 do 16 let: 1 EURO

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články