Roztomilý "plyšák": V pražské zoo se narodilo mládě lemura, mrkněte mu do očí!

O Velikonocích dostali pomlázku i lemuři
Zdroj: Petr Hamerník/Zoo Praha
Roztomilý "plyšák": V pražské zoo se narodilo mládě lemura, mrkněte mu do očí!Na návštěvníky prozatím matka mláděte reaguje velmi dobře – často se pohybuje v horní části expozice a svého potomka před lidmi nijak nezakrývá, spíše naopak. Velikonoční nadílka proběhla i na Ostrově lemurů. Pomlázky chovatelé potřeli přesnídávkou. O Velikonocích dostali pomlázku i lemuři+ 6 fotek+ 7 fotek

Ostrov lemurů je jednou z nejatraktivnějších expozic v Zoo Praha. Lemuři kata i chovný pár lemurů běločelých sice vypadají jako roztomilí plyšáci, ale když se nazlobí, umí své naštvání dát velice jasně najevo. Přijďte je brzy navštívit a nechte si od přítomných chovatelů přiblížit, jací vlastně jsou, kde žijí a jak se chovají. A podívejte se zblízka na roztomilé mláďátko.

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 04. 05. 2019 18:00

Na Ostrově lemurů v Zoo Praha je po dlouhé době k vidění mládě lemura kata, které v polovině dubna porodila pětiletá samice Anka. Mládě se zatím vyvíjí dobře. Podívat se se na něj můžete zajít i vy.

Byť je samice Anka prvorodička, o mládě se od začátku velice dobře stará. „Mládě je dobře vyvinuté a má velmi dobrý úchopový i sací reflex,“ uvedl kurátor chovu primátů Vít Lukáš. „Anka se s ním většinou drží stranou od zbytku skupiny a učí se, jak s mládětem manipulovat a jak s ním chodit. Ostatní lemuři se k ní občas přiblíží a mládě si očichají,“ dodává Lukáš.

https://youtu.be/H6ErbdWY2z0

Na návštěvníky matka mláděte prozatím reaguje velmi dobře – často se pohybuje v horní části expozice a svého potomka před lidmi nijak nezakrývá, spíše naopak. Dobrou příležitost pozorovat celou skupinu mají zájemci během komentovaného krmení, které se do konce května koná vždy o víkendu a ve svátek ve 14:30 hod., v červnu a srpnu pak každý den, samozřejmě za předpokladu hezkého počasí.

Samice Anka přišla do Prahy z Francie v roce 2016, kdy pražská zoo obnovovala chov lemurů. Od roku 1996 zde žily pouze samčí skupiny a poslední mládě lemura kata přišlo na svět 15. března 1994, tedy před dvaceti pěti lety. Otcem nynějšího mláděte je pětiletý samec Tali, narozený v Bratislavě.

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články