Zázračné přátelství muže a lva: Odhalte tajemství vzniku děčínské zoo před 70 lety

Zázračné přátelství muže a lva: Odhalte tajemství vzniku děčínské zoo před 70 lety
Zdroj: Zoo Děčín
Ludvík Grác se svým mazlíčkem PlutemGrác zvířata miloval Ludvík Grác s manželkou před obchodemZoo Děčín slaví v tomto roce 70. narozeniny a hledá pamětníky! + 9 fotek+ 10 fotek

Zoologické zahrady se těší obrovské popularitě. Patří mezi ně i ta v Děčíně, která letos slaví své 70. narozeniny. A určitě stojí za návštěvu. Zaměřuje se totiž na chov vzácných a málo známých druhů zvířat, se kterými se v naší zemi jinde nesetkáte. Kdo byl ale muž, který stojí za jejím vznikem?

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 06. 04. 2019 10:00

Zoo se nachází na vrchu Pastýřské stěny, odkud je malebný pohled na město. Není sice tak velká, jako je třeba pražská zoo nebo zahrada ve Dvoře Králové, rozprostírá se na ploše šesti hektarů, přesto patří k nejkrásnějším zoologickým zahradám v Česku. Vděčí za to svému umístění v lesoparku, díky němuž je cílem návštěvníků nejen z širokého okolí, ale i z celé republiky.

Lev jako domácí mazlíček

S nápadem založit v Děčíně zoo přišel místní obchodník, zoolog a milovník zvířat Ludvík Grác, který, ač se vyučil knihkupcem, vždycky snil o práci se zvířaty. Se svojí ženou si po válce dokonce otevřel na nábřeží v Podmoklech obchod s chovatelskými a sportovními potřebami. Prodávali zde andulky, papoušky, morčata, štěňata, koťata i krmení pro zvířata. Jeho nápad se setkal s nadšením, a tak byla v roce 1948 založena děčínská zoologická zahrada. Veřejnosti ale otevřela své brány až na jaře roku 1949. A do ředitelského křesla usedl sám Grác. Pracovitý muž, kterému se vším pomáhala manželka.

Podle pamětníků jeho kancelář připomínala spíše zvěřinec. Kromě několika klecí s naším i exotickým ptactvem tu prý stále pobíhali domácí psi a kočky. Své oblíbence měl ale i mezi zvířaty v expozicích. Především mladý lev Pluto si získal jeho srdce. Ředitel k němu běžně chodil do výběhu, hrál si s ním, mazlil se. Divoká šelma mu ale nikdy neublížila. Vzniklo mezi nimi zvláštní silné pouto.

Úspěšný rok 2018

O oblíbenosti děčínské zoologické zahrady svědčí i fakt, že si za loňský rok na své konto připsala další návštěvnický rekord. Podařilo se jí opět překonat historicky nejvyšší návštěvnost. Cestu za zvířaty si v uplynulém roce našlo celkem 115.298 lidí. Za úspěšný je však možné rok 2018 považovat i v rovině chovatelské. „V uplynulém roce jsme kolekci našich zvířat rozšířili o několik nových druhů. Byly to například trnuchy skvrnité nebo vzácné rajky, které obývají Ptačí dům. Přibyl i kriticky ohrožený klokánek králíkovitý,“ vyjmenovala mluvčí děčínské zoo Alena Houšková.

K nejúspěšnějším odchovům patřilo mládě kapybary vodní, jeřáb panenský, makak chocholatý, koťata kočky rybářské, lamy vikuně nebo sambar skvrnitý, který se stal posledním mládětem roku 2018. Rok 2018 ale přinesl i smutné události. Z důvodu vysokého stáří a vleklých zdravotních komplikací se zoo rozloučila s ikonami medvědem grizzly Siegfriedem a medvědicí Helgou. Chov medvědů grizzly tak v zoo definitivně skončil, koordinátor už nepovolí chov tohoto druhu z důvodu nízkého ohrožení ve volné přírodě a nutnosti chránit jiné, ohroženější druhy medvědů. V roce 2019 se tak děčínská zoo zaměří na import nového druhu medvěda, jehož chovu se bude věnovat. S největší pravděpodobností půjde o medvěda kamčatského.

70. sezóna právě začíná

První dubnovou sobotu se brány zoologické zahrady návštěvníkům otevřou už posedmdesáté. Příchozí čeká odpoledne plné zábavy s názvem Startujeme! Při něm zoo nejen slavnostně otevře nový venkovní výběh pro chápany středoamerické mexické, ale také pozve návštěvníky na recesistický závod v běhu na běžkách bez sněhu s názvem Pastýřská 70.  Program odstartuje ve 14 hodin v amfiteátru zoo, kde bude k poslechu hrát hudební skupina U-Style. „Návštěvníky přivítá ředitelka zoo Kateřina Majerová, která pohovoří o novinkách a plánech pro tento rok. Představíme i narozeninový zoosong, který u příležitosti 70. narozenin naší zoo složil děčínský písničkář Tomáš Kettner. V půl třetí se pak společně přesuneme k venkovní expozici chápanů středoamerických, která během loňského podzimu prošla zásadní rekonstrukcí, aby se mohla stát důstojným prostorem pro tento kriticky ohrožený druh primátů. Slavnostního otevření výběhu se zúčastní i děčínský primátor Jaroslav Hrouda a náměstek Vladislav Raška,“ uvedla mluvčí zoo Alena Houšková. Ošetřovatelé představí návštěvníkům chápany blíže prostřednictvím komentovaného krmení.

Ve stejný čas jako začne program v amfiteátru, tedy ve 14 hodin, odstartuje i závod Pastýřská 70, který připravila zoologická zahrada ve spolupráci s běžeckým spolkem Konkordia Děčín. „Na trase dlouhé 70 metrů nepůjde ani tak o sportovní výkony a rekordy, ale především o zábavu, při které se tak trochu vrátíme do starých časů a připomeneme si, jak se sportovalo v osmdesátých letech minulého století,“ popsala mluvčí zoo Alena Houšková. Hlavními rekvizitami totiž budou staré běžky a retro oblečení. Běžkařské vybavení bude možné si zapůjčit přímo v zoo, ale kdo bude chtít, může si donést i běžky vlastní. Soutěžit se bude v několika kategoriích. Své běžkařské dovednosti budou moci ukázat jak muži, tak ženy a děti, soutěž je ale vhodná i pro naprosté sportovní laiky. Soutěžící čeká nejprve kvalifikační běh, který rozhodne o startovním pořadí v hlavním závodě. Trasa povede po rovince od broukoviště k jízdárně. Soutěžit se bude o stylové retro ceny.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články