Lyžovačka ještě nekončí! Zajeďte se se zimou rozloučit do Alp, sněhu je tam dost

Ischgl je jednou z nejjasnějších hvězd rakouského lyžařského nebe a jeho areál Silvretta Arena, spojený se švýcarským Samnaun, je objektivně jedním z nejlepších v Alpách.
Zdroj: archiv
Ischgl je jednou z nejjasnějších hvězd rakouského lyžařského nebe a jeho areál Silvretta Arena, spojený se švýcarským Samnaun, je objektivně jedním z nejlepších v Alpách.Malebné vysokohorské městečko leží nedaleko státní hranice se Švýcarskem v italských Alpách.Dalším populárním lyžařským střediskem je „Espace Killy“, které je dokonce řazeno mezi pět nejlepších areálů na světě, protože nabízí možnost kvalitního lyžování po celý rok.Ve většině alpských středisek si můžete užívat lyžování až do konce dubna.+ 1 fotka+ 2 fotky

Jaro už je tu, sluníčko hřeje, rtuť teploměru ukazuje příjemné hodnoty, v nížinách vše začíná kvést. Sezona lyžování ale ještě zdaleka není u konce. Obzvlášť když si zajedete do Alp, kde sjezdovky můžete brázdit ještě nějaký ten týden. Nádherně upravená střediska nabízejí nadstandardní služby a odpoledne i večer také relax a společenské vyžití.

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 30. 03. 2019 14:00

Rakousko: Dechberoucí Ischgl

Ischgl je jednou z nejjasnějších hvězd rakouského lyžařského nebe a jeho areál Silvretta Arena, spojený se švýcarským Samnaun, je objektivně jedním z nejlepších v Alpách. Celkem 238 km tratí, 515 hektarů plochy, kde se dá lyžovat. Toto středisko má ale mnohem více zajímavých čísel. Tak třeba: 45 lanovek a vleků, hodinová kapacita až 93 000 lyžařů, 1100 sněžných děl, celou noc pracuje více než 36 sněžných rolb a nejdelší sjezdovka má nekonečných 11 km a převýšení 1500 metrů! A pro odvážlivé lyžaře – nejprudší černá sjezdovka má místy sklon až 70 %. Sjezdovky jsou perfektně propojeny v jednu organickou síť, vysokohorská poloha areálu spolu s výkonným zasněžováním zaručují plnohodnotné lyžování od konce listopadu do začátku května a lanovkový park je napěchován nejmodernějšími, vesměs expresními sedačkami.

Středisko je ale také slavné svým apres-ski životem. Už po třetí hodině odpolední se začnou zaplňovat místní bary. Až přímo do městečka můžete sjet po sjezdovce nebo lanovkou, tudíž tu na party potkáte tanečníky v přezkáčích a kombinézách. Díky své pověsti je Ischgl lákadlem pro světové hvězdy showbyznysu, které zde rády vystupují a jistě si druhý den po koncertě ještě raději nasadí lyže nebo snowboard a vyrazí na svah. Koncerty světových parametrů se tu konají pravidelně, aby návštěvníkům zpříjemnily konec sezony, který je díky stabilním sněhovým podmínkám každoročně určen na prvního máje.

Itálie: Bezcelní Livigno

Malebné vysokohorské městečko Livigno s bezcelní zónou s levným benzinem a alkoholem leží nedaleko státní hranice se Švýcarskem v italských Alpách. Známé je především jako lyžařské středisko. Obklopeno je bezlesými svahy s mírnějšími i poctivě červenými tratěmi s převýšením až 900 m. Jejich šíře je přitom ohromná. Okolo města se nachází řada sjezdovek s celkovou délkou 115 km. Jsou rozdělené do dvou částí Mottolino a Carosello 3000, mezi kterými je spojení bezplatným skibusem.

Součástí areálů jsou dva velké snowparky, několik funline, dětské parky se zábavnými překážkami a mnoho malých snowparků. Celým údolím vedou upravované stopy pro běžky v délce 30 kilometrů. Sněhová jistota je díky nadmořské výšce i zasněžování nadprůměrná, a to až do konce dubna. Livigno vás navíc bude bavit díky své příjemné atmosféře, možnosti běžkování nebo dobrému společenskému vyžití!

Francie: Jistota v Tignes a Val d’Isére

Dalším populárním lyžařským střediskem je „Espace Killy“ v Tignes a Val d'Isére. Je dokonce řazeno mezi pět nejlepších areálů na světě, protože nabízí možnost kvalitního lyžování po celý rok. Najdete ho v údolí Tarentaise v regionu Auvergne-Rhône-Alpes v jihovýchodní Francii. Středisko poskytuje tři sta kilometrů značených lyžařských tratí různých obtížností. Tyto sjezdovky leží v nadmořské výšce od 1550 m do 3450 m. Pokud chcete své lyže využít i jinak než na běžných sjezdovkách, vyzkoušejte 6 slalomových tratí nebo jeden ze snowparků. V Tignes najdete i letní lyžování, konkrétně na ledovci Grande Motte, kde se vyřádíte dokonce od června do srpna.

A když budete z lyžování unaveni, určitě si vyberete z bohaté nabídky mimolyžařských aktivit - každý čtvrtek večer se zde koná diskotéka na bruslích na jezeře (včetně půjčovny zdarma), akvacentrum, restaurace s bohatou nabídkou typické savojské kuchyně, bary, disco, nákupní centrum i možnosti nelyžařských sportů.

Tip redaktorky:

Rádi byste se s rodinou či přáteli do Alp vypravili, ale nemáte vhodné auto? Přes službu HoppyGo, která funguje na principu sdílení vozů, si můžete vybrat z více než 300 modelů. Cesty do zahraničí se nemusíte bát. V rámci služby máte totiž pojištění pro případ autonehody a můžete si zajistit i pojištění odtahu odkudkoli v Evropě, pokud by se s vozem něco stalo. Ideální volbou může být například Škoda Kodiaq, která vás bezpečně doveze kamkoli. Patří do kategorie SUV, a proto se do vozu snadno vejde celá rodina s lyžařským vybavením i zavazadly. Díky pohonu na všechna čtyři kola (4x4) se nemusíte bát žádného kopce ani sněhu na silnici a spolehlivě se dostanete i do odlehlých horských středisek.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články