Tip na výlet: Květinový park plný tulipánů otevřel své brány, ta krása vám vyrazí dech

Každoročně v parku u městečka Lisse mezi Haagem a Amsterdamem vykvete přes sedm milionů cibulovitých květin.
Zdroj: Keukenhof Holland
V největším květinovém parku v Evropě nebudete vědět, kam se dříve dívat.V dubnu tu květinové záhony a políčka v kombinaci s vodními toky vytvářejí úplnou jarní pohádku.Každoročně v parku u městečka Lisse mezi Haagem a Amsterdamem vykvete přes sedm milionů cibulovitých květin.Park má rozlohu 32 hektarů, takže si zde vždy nějaké tiché zákoutí k odpočinku naleznete.+ 12 fotek+ 13 fotek

Barvy, vůně, tvary okvětních lístků a linie, ovály a kruhy, ve kterých jsou květiny vysazené, nemají na světě obdoby. Umění přírody tu kombinují i s výtvarným uměním, a tak často narazíte v parku na různé sochy. V největším květinovém parku v Evropě nebudete vědět, kam se dříve dívat.

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 30. 03. 2019 10:00

Každoročně v parku u městečka Lisse mezi Haagem a Amsterdamem vykvete přes sedm milionů cibulovitých květin, převažují tulipány, narcisy a hyacinty, nechybí ale ani krokusy, lilie a další. Brzy na jaře spolu s cibulovinami rozkvétají i azalky, sněhobílé japonské sakury, rododendrony a další pestrobarevné květy. Není tedy divu, že se sem milovníci květin hrnou doslova z celého světa. Letos Keukenhof své brány otevřel 23. března.

Každý rok připravují zahradníci tematický obraz pro dané téma, rok 2015 byl například věnovaný Vincentu van Goghovi. Na jeho počest zahradníci už v říjnu předešlého roku vysázeli tulipány na ploše 250 m2. Letošní téma s názvem Flower Power neboli Síla květin se vrací do 70. let a připomíná éru hippies plnou harmonie, barev a lásky.

Zlatým hřebem sezony je Květinové korzo (Bloemen Corzo/Flower Parade), kdy se řezanými květinami ozdobený alegorický průvod vydává na svou pouť. Akce začíná ráno v Noordwijku a pokračuje celý den přes Keukenhof až do Haarleemu, kde večer končí. Letos datum připadlo na sobotu 13. 4. Kromě toho se zde koná také hned několik slavností: od jazzového víkendu, karnevalu, marketu cibulovin, Velikonočního průvodu klobouků či kol.

Park má 32 hektarů. Nechybí dětská hřiště, prolézačky a výstavní galerie květin. Kromě přírodních krás zde můžete obdivovat i zdejší fontány či holandský zahradní nábytek. Do přilehlých tulipánových polí je nádherný výhled z mlýna, který leží v severním rohu zahrady. Přímo před výstavním domkem Oranje Nassau kvetou podél chodníku slávy tulipány význačných jmen a oblíbených seriálů. Speciální odrůdy nesou jména jako Armani, Teletubbies či Ronaldo.

Původně byl park Keukenhof malou bylinkovou zahradou hraběnky Jacqueline (Jacoba) z bavorského rodu Witelsbachů, která se narodila roku 1401. Název Keukenhof je odvozen právě od dvorské kuchyně, která odtud brala suroviny. Veřejnosti se park otevírá od roku 1949, kdy zahradníci, prodejci a exportéři okrasných cibulovin vytvořili venkovní přehlídku jarních květin. Od té doby se z jarní výstavy stala každoroční tradice.

KDY: 21. března – 19. května 2019

KDE: Stationsweg 166A, Lisse, Nizozemsko

OTVÍRACÍ DOBA: 8:00 – 19:30 hod.

VSTUPNÉ: dospělý €18,00, děti 4-17 let €8,00, děti do 3 let zdarma

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články