Dětská oslava narozenin je důležitá, potvrzuje studie. Děti díky ní dokážou vnímat, že jsou zase o rok starší

Dětská oslava narozenin je důležitá, potvrzuje studie. Děti díky ní dokážou vnímat, že jsou zase o rok starší
Zdroj: Pixabay.com

Oslava narozenin je událostí, kterou by řada lidí nejradši vypustila ze svého kalendáře. Ovšem chvíle, kdy se lidé mohou sejít v rodinném kruhu a pobavit se společně i se svými přáteli, jsou zkrátka k nezaplacení. A zapomínat by se nemělo především na oslavy našich dětí, což dokazuje i nová studie, podle níž je hodně důležité, aby i ti nejmenší každou svou změnu roku náležitě oslavili.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 17. 02. 2020 12:11

Víme, jak to občas chodí - člověk plánuje obyčejnou oslavu, jenže najednou se na ní sejde třeba i padesát hostů, k tomu je třeba připravit tematický styl, dekorace a kupu dalších věcí. To všechno k oslavám zkrátka patří.

Dětské oslavy, ať už se všemi vychytávkami, nebo i bez nich, jsou ale důležité a podle doktorky Jacqueline Woolley by se na ně nemělo zapomínat. Je totiž třeba narozeniny dítěte oslavit stejně smysluplně, jako je tomu u dospěláků, protože i děti hledají vysvětlení osobních událostí.

Důležitost oslavy

Doktorka Woolley provedla výzkum, do kterého zapojila 99 amerických dětí ve věku od tří do pěti let. Vybrala tři děti ve věku dvou let, které měly oslavit své třetí narozeniny. Koncept byl jednoduchý, jedno z nich mělo oslavu, druhé ji nemělo a třetí ji mělo rozdělenou na dvě části. A jaké byly výsledky? Děti si myslely, že tomu, které oslavu mělo, už jsou tři roky, zato tomu, které oslavu nemělo byly podle nich pořád roky dva, a tomu, které ji mělo rozdělenou na dvě části, už byly dokonce roky čtyři.

Zase o rok víc

Testy, které doktorka Woolley provedla, zároveň odkryly fakt, že pro předškolní děti je každoroční zkušenost s náhlou změnou věku z jednoho na druhý velmi důležitá. Není u nich totiž podmíněna žádnou okamžitou fyzickou změnou, proto je tak důležitá narozeninová oslava, která jim pravidelně ukazuje, že jsou zase o rok starší, což zároveň podporuje jejich růst.

Výhody oslavy podle vývojové psychologie

Samotní rodiče mohou zvážit, které výhody jim oslava dětských narozenin přinese. Jedna z nich je, že zvyšuje sebeúctu dítěte. To se totiž ve „svůj“ den cítí milovaně, smysluplně a navíc je rovněž v kruhu svých nejbližších. Děti také ví, že jejich narozeniny jsou důležité i v životě rodičů.

Mezi další velkou výhodu narozeninové oslavy patří fakt, že posiluje rodinné pouto. Společné rodinné tradice jsou totiž velmi pozitivní a vůbec nezáleží na tom, jak veliká či okázalá je oslava. Důležitý je pocit sounáležitosti a něčeho zvláštního či jedinečného.

Pro dítě má jeho oslava narozenin výhodu taky v tom, že dokáže lépe navazovat sociální vztahy. Na oslavu totiž přijde několik přátel, prarodiče, nebo klidně i celá rodina. Dítě tak prostřednictvím přátelství a laskavosti dokáže lépe komunikovat

Oslava dětem pomáhá vnímat čas. Samy si totiž nejsou vědomy svého růstu, a tak je každoroční oslava skvělým způsobem, aby objevily proces dospívání, který se nedá zastavit.

Oslava nemusí být velkolepá

Občas se rodiče cítí pod tlakem, aby dětská oslava byla naprosto dokonalá. Není se však čeho bát. Stačí jen, aby vnímali své dítě a jeho emoční potřeby. Někdy postačí jen sfouknout svíčku a sníst dort, ale nejdůležitější je být v prostředí zahrnutém láskou, pocitem bezpečí a respektem k malému človíčku, který objevuje svět. Drahé hračky, ani nic dalšího, toto nikdy nemohou vynahradit.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články