Trápí vás chronické záněty? Pak se vyhněte těmto 5 potravinám

Zbavte se chronických zánětů.
Zdroj: unsplash.com
Pochutnáte-li si ráda na mase, zvolte to rybí.Omezení konzumace jídel dělaných na oleji snižuje riziko zánětů a chronických onemocnění.Umělé přísady nacpané v párcích zvyšují hladinu CRP.Coca-colu pijte s mírou.+ 2 fotky+ 3 fotky

Máte-li zranění nebo se vám do těla dostala infekce, je zánět přirozenou obranou systému organismu. Ten začne uvolňovat látky, které neduh odstraní. Pokud ale po vyléčení nezmizí i zánět, je něco špatně. Mohlo by se jednat o chronický problém a ten je dost možná způsobený špatným stravováním. Které potraviny mohou být příčinou?

Redaktor
Redaktor 30. 12. 2018 18:45

Joy Bauer, MS, RD, CDN, odborník na stravu, varuje před chronickými záněty v důsledku špatného stravování. Zde jsou jejich možní viníci.

Bílé pečivo

Není žádnou novinkou, že se po bílém pečivu nafouknete. To v sobě totiž obsahuje látky, jež byly mnohým zpracováváním zbaveny všech živin a stane se tedy to, že dostanete brzy hlad. Břicho budete mít jako po „omáčce se šesti“, ale žaludek se za chvíli přihlásí o pozornost. Zvyšuje se hladina cukru v krvi, čímž se zvyšuje i počet zánětlivých proteinů zvaných cytokiny.


Koblihy, koláče, sušenky

Všechny tyto pečené dobroty vás nejen donutí pořídit si nové kalhoty, protože při časté konzumaci za chvíli nedopnete knoflík, ale mohou způsobit právě i zánět. Nízká cena třešňového šátečku před uzavřením obchodu je sice lákavá, ale mnohem lépe pro vás vyzní to, když si sama doma upečete zdravější variantu.




Limonády plné cukru

Jste li vášnivou milovnicí Coca-Coly, zbystřete. Asi není nutné podotýkat, že slazené nápoje jsou plné cukru a napomáhají i růstu zánětlivých látek. Tzv. C-reaktivní protein (CRP) pak může zvýšit i možnost srdečního onemocnění, a to až o 20 procent.


Zpracované maso

Umělé přísady nacpané ve všech klobáskách, párcích nebo lančmítech zvyšují hladinu CRP. Těmto potravinám je vůbec nejlepší se úplně vyhnout. Pochutnáte-li si ráda na mase, zvolte to rybí. Lidé, kteří jedí více ryby než „klasické“ červené maso mají mnohem nižší hladinu zánětlivých látek.


Smažená jídla

Urychlování stárnutí a toxiny, které vám způsobí zánět. Stále máte chuť na hranolky? Omezení konzumace jídel dělaných na oleji, nebo „tradičních“ zastávek ve fastfoodu na „rychlovku“ podle výzkumu Nutrition Review snižuje riziko zánětů a chronických onemocnění.


Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články