Největší sváteční rizika Čechů: Žlučníkový záchvat, břichabol i těžká kocovina

Největší sváteční rizika Čechů: Žlučníkový záchvat, břichabol i těžká kocovina
Zdroj: Pixabay.com

Sváteční období je spojeno s řadou návštěv a večírků. Právě ty mohou být příčinou nečekaných zdravotních potíží. Někteří lidé totiž nedokáží odolat množství dobrot a alkoholu a pak je zaskočí bolest břicha, nevolnost či kocovina. V závažnějších případech může přemíra jídla a pití způsobit i vážnější onemocnění. Čemu se tedy (nejen) o svátcích raději vyhnout?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 18. 12. 2019 12:07

Vyhněte se bolestem břicha a přibírání na váze

Je těžké odolat tácu plnému chlebíčků, jednohubek a dalších dobrot. V případě, že nechcete později trpět silnými bolestmi břicha, nadýmáním či pálením žáhy, držte svůj apetit alespoň trochu na uzdě. Pozor si také dejte na nevhodné kombinace potravin, které by vám mohly způsobit průjem či nevolnost. Navíc nezdravé přejídání většinou zapříčiní i skokové přibírání na váze.

"Během vánočních svátků obvykle sníme více jídla, než potřebujeme, aniž bychom nadbytek kalorií kompenzovali pohybem. Dochází proto k vzestupu váhy, která se v následujících měsících obtížně snižuje na původní hodnotu," říká vedoucí lékař kliniky Programu Health Plus Doc. MUDr. Jan Kábrt, CSc.

Co vše vám hrozí?

"Vánoční přejídání není pro organismus zrovna jednoduchá akce. Tělo musí mnohem více trávit, protože toho sníme více než obvykle. Pokud se budete přejídat a mlsat celé svátky, můžete si zadělat na pěkné zdravotní potíže. Je třeba si uvědomit, že česká kuchyně je nabitá tuky a rychlými cukry. Pro Vánoce si to ztrojnásobte. Vánoční cukroví z másla, cukru a ořechů, řízek nebo kapr v trojobalu smažený na vysoké vrstvě tuku, bramborový salát s majonézou, alkohol, návštěvy u příbuzných, chlebíčky, chipsy, oříšky a tak dále. Všechno je sladké a velice tučné. Takovým přejídáním si lidé zadělávají na různé zdravotní potíže, jako je cukrovka 2. typu, obezita, syndrom dráždivého tračníku, nesprávné vyprazdňování, průjmy, zhoršená pleť, vysoký krevní tlak, vysoká hladina LDL cholesterolu a následné ukládání tuku do cév i mnohé další nemoci," vysvětluje výživová poradkyně Johanka Šlapáková, DiS.

Mezi nejčastější zdravotní potíže spojené s vánočním přejídáním podle ní patří žlučníkový záchvat neboli kolika. "Jedná se o velmi bolestivé onemocnění provázené silnými křečemi až ke zvracení. Bolest vystřeluje na pravou stranu těla, nejčastěji v pravém podžebří. Bez okamžité lékařské pomoci se v takovém případě neobejdete," doplňuje Šlapáková.

Sváteční motto - střídmost a rozum

Pokud se chcete vyhnout potížím souvisejícím s nadměrnou konzumací jídla a pití, řiďte se rozumem. Pamatujte, že všeho moc škodí. Kromě nevhodných kombinací pokrmů si kontrolujte i množství přijatého cukru a kalorie. Nadýmavé pokrmy omezte na minimum.

Vyhýbejte se také přílišnému hladovění v rámci svátečních zvyků. Mohlo by vést k tomu, že jakmile přijdete ke stolu, sníte vše, co na něm najdete. Ke sváteční tabuli tedy raději zasedněte už polosytí. Umožní vám to více kontrolovat množství jídla, které sníte. Co ale dělat, pokud se přece jen neuhlídáte? "Pokud se pouze přejíte, odpočívejte, dále nic nekonzumujte a druhý den najeďte zpět na zdravou stravu," radí výživová poradkyně Šlapáková.

Nepřítel alkohol

Nedílnou součástí mnoha večírků a oslav bývá také alkohol. Potřeba sebekontroly je v tomto případě nezbytná. Kromě toho, že konzumace alkoholu ve velké míře škodí našemu zdraví, může jeho přebytek způsobit ranní kocovinu. Ta je často spojena se silnými bolestmi a motáním hlavy, zvracením a žaludeční nevolností. Pijte proto s mírou a zkuste se ovládat. Uvidíte, že to následující den určitě oceníte.

Pozor na riziko infarktu

V případě, že jste kardiaci, hrozí vám při přejídání rovněž potíže se srdcem. "Těžké jídlo nepřidává pouze kila na váze, může také vyvolat srdeční infarkt nebo srdeční selhání zejména u lidí, u nichž již byla diagnostikována srdeční choroba," říká renomovaná kardioložka Shaista Malik z UCI Health.

Rizikovým faktorem je podle ní i alkohol. "Alkohol může být pro srdce toxický - může oslabit srdeční sval. Také může člověka predisponovat k arytmiím, jako je fibrilace síní."

Zdroje: UCI Health, www.ucihealth.org, Doc. MUDr. Jan Kábrt, CSc., program Health Plus

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články