Pozor, nepodcenit! Jak vysvětlit dítěti, že Ježíšek neexistuje?

Pozor, nepodcenit! Jak vysvětlit dítěti, že Ježíšek neexistuje?
Zdroj: Pixabay.com
Kdy říci dítěti, že Ježíšek neexistuje?Kdo naděluje dárky u vás?Ježíšek má pro děti mnoho podob. Většina z nich si ho však představuje takto.Nikdo pořádně neví, jak si Ježíška představit.+ 1 fotka

Ježíšek neexistuje - věta, které se děsí před Vánocemi takřka každý rodič. V kolika letech by se měly děti pravdu dozvědět? A existuje způsob, jak z této situace elegantně vybruslit?

Jana Jánská
Jana Jánská 10. 12. 2019 08:00

 "Pro děti z věřících rodin jde asi o takovou změnu, jako když se dozví, že dopisy nenosí babička, ale listonoš. Rodiče jsou tak vlastně jenom listonoši, kteří předávají dárek od Ježíška dál. Jde jen o změnu interpretace. Zatímco u nevěřících lidí jde o čistý výmysl, folklór. Dětem se pak musí říct, že se to prostě tak dělá, že se máme rádi, tak si dáváme dárky,"  říká psycholog Jeroným Klimeš.

Jak dětem říct pravdu?

Pokud se vás dítě zeptá přímo, jak to je, raději řekněte pravdu. Můžete si sice vymýšlet nejrůznější báchorky, v dítěti ale minimálně vzbudíte podezření. Pokud ale máte možnost, jděte na to postupně. "Nejdřív dětem říkejte, že všechno nosí Ježíšek, pak, že některé dárky si dáváme my, a nakonec to to dítě úplně opustí," radí Klimeš.

Traumatu se nebojte

Ideální dobou, kdy říci dítěti pravdu, je čas, kdy chce samo dávat pod stromeček dárky. Pak ho pravda o Ježíškovi nijak zvlášť nezasáhne. Uvědomte si, že oproti traumatům a starostem, které ho v životě čekají, je tohle naprostá prkotina.

"Když to srovnáte s válkami o děti, rozvody či křikem na děti, nic to není. Horší pro ně bývá i Mikuláš nebo to, že je rodiče nechávají ve školkách. Z toho, že se rodiče od dítěte ve školce odtrhnou, vznikají skutečná traumata. Tam dítě pociťuje osiření," zakončil svou myšlenku psycholog.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články