Jak vyčistit troubu bez námahy: Vystačíte si jen s tím, co najdete ve spíži

trouba, čištění, úklid
Zdroj: Freepik.com

Ne všechny spotřebiče je třeba čistit po každém použití, ale během poctivého gruntování bude asi potřeba zaměřit se i na pečicí troubu. Můžete si v drogerii nakoupit drahé prostředky anebo vyzkoušet některý z osvědčených domácích postupů.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 29. 11. 2020 12:00

Tradiční úklid obvykle vyžaduje použití výrobku, který obsahuje chemikálie a jiné látky, které mohou být škodlivé pro nás i životní prostředí. Kdežto pokud použijete některé z tradičních domácích prostředků, které zpravidla najdete ve spíži, výrazně ušetříte peněženku i zdraví.

Rychlé čištění

Jestliže jste nezanedbali pravidelnou údržbu, budete mít při velkém úklidu práci podstatně snadnější.

Stačí jen, když pomocí hadru nebo houbičky vytlačíte horkou mýdlovou pěnu na nečistoty a necháte chviličku odmočit, aby změkčily. Poté povrch opláchněte čistou vodou a okamžitě osušte hadříkem, který nepouští chlupy.

Jak vyčistit samočisticí troubu

Samočisticí trouby jsou fantastickým vynálezem, který při vysoké teplotě (pyrolýze) spálí přebytečné částice jídla. Postupujte vždy a výhradně podle pokynů výrobce, což pro vás ve výsledku znamená pouze setření jemného popela po dokončení samočisticího cyklu.

Jak vyčistit standardní troubu

Pro námi zvolené domácí čištění trouby naneste na vnitřní povrch pastu ze sody a vody a nechte ji přes noc působit. Ráno nastříkejte na povrch ocet a lehce setřete. Povrch by měl být znovu lesklý a čistý. Vnější stranu trouby jen opláchněte mýdlovou vodou a osušte hadříkem.

Jak vyčistit nerezovou troubu

Možná i vy máte krásnou troubu s čelní deskou z nerezové oceli. Při úklidu na ni musíte být obzvlášť opatrní. Většinou stačí jen otřít plochu měkkým hadříkem namočeným mýdlovou vodou a následné přeleštit hadrem suchým. Rozhodně nikdy nepoužívejte agresivní abrazivní prostředky. Povrch nenapravitelně poškrábete! Nevhodné jsou ale i dnes tolik populární nano houbičky.

Na odolnou nečistotu použijte kyselinu citronovou, citronovou šťávu, ocet anebo rajčatovou šťávu.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články