Výročí narození uhrančivého Bely Lugosiho: Tajemná úmrtí i rozervaná hrdla. Byl to skutečný upír?

Bela Lugosi
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain
Bela Lugosi byl divadelní a filmový herec. Do podvědomí diváků se zapsal rolí Drákuly, která mu byla ušitá na míru.
Jeho život však obestírá opar tajemna. Jak třeba dokázal tehdy neznámý herec přesvědčit vdovu po Bramu Stokerovi, aby prodala práva na film a divadelní představení?
Jak to, že kolem něj umírala jeho konkurence a milenky? 
Jaké pouto jej pojilo s Borisem Karloffem? Jejich vzájemná korespondence byla více než podivná.+ 2 fotky+ 3 fotky

Od narození Bely Lugosiho uplynulo 138 let. To, co předváděl na filmovém plátně, bylo jedním slovem neskutečné. A ztvárnění Drákuly se stalo jeho alfou a omegou. Měl tak uhrančivý pohled, že jej nemuseli skoro ani líčit. Čím to bylo? Nadáním nebo něčím mnohem temnějším?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 20. 10. 2020 08:00

Bela Lugosi se narodil 20. října 1882. Proslavil se hlavně rolí Drákuly, a to nejprve v divadle na Broadwayi a později také ve filmovém zpracování. Lugosiho odkaz lze najít v mnoha odvětvích popkultury. Rozhodnutím soudu totiž veškerá publicistická práva a práva k jeho osobnosti zanikla s jeho smrtí.

Původem z Rumunska

Bela Lugosi se narodil v Lugosu, nyní Lugoju, v západním Rumunsku. Nejprve se živil jako divadelní herec v Maďarsku. To mu ale moc slávy nepřineslo. Zásadní změna v jeho kariéře přišla až v roce 1927. To se zrovna přepisoval román Drákula pro potřeby divadla na Broadwayi. Jenomže to mělo menší zádrhel. Vdova po Bramu Stokerovi trvala na tom, že práva na film a představení nikomu neprodá.

Lugosi však byl jiného názoru. Ženu navštívil a práva na zpracování románu jejího muže ihned získal. Jak to ale dokázal? Vždyť ho v té době skoro nikdo neznal. Ukázal jí snad, že je skutečným upírem? Nebo byl tak přesvědčivý, že mu na to nakonec kývla? To dodnes nikdo neví. Každopádně divadelní představení slavilo obrovský úspěch, takže film na sebe nenechal dlouho čekat.

Tajemná úmrtí

Ač v divadelním představení exceloval, s filmem se u něj nepočítalo. Drákulu, který by lidi strašil v kinech, si měl původně střihnout herec Lon Chaney. Těsně před natáčením jej však nalezli v jeho bytě mrtvého. Jeho náhlý skon nebyl nikdy uspokojivě vysvětlen. Zato se čím dál více množily fámy o tom, že to měl na svědomí samotný Lugosi.

Konkurence byla zničena a Bela měl roli konečně jistou. A opět exceloval. Jeho nezdravě bílá pleť a hypnotický pohled vyvolaly v mnoha divácích domněnku, že producenti do filmu obsadili skutečného upíra. A Lugosi toho hned využil. Rád se na veřejnosti objevoval v černém plášti. Jeho domu se navíc přezdívalo Drákulův hrad a šuškalo se, že je tam zakázáno svítit.

Roztrhané hrdlo

Na slavnostní uvedení Drákuly do kin si s sebou vzal Lugosi dámskou společnost. Byla jí jeho družka a asistentka Bridget Brighton. Její život však vyhasl ještě tentýž večer, někdo jí doslova roztrhal hrdlo. Vraha se nepodařilo vypátrat, ale herečka Clara Bow v tom měla jasno. O Lugosim prohlásila, že je bestií, která si libuje v sadismu. Prý ji měl během sexu kousat do krku. Totéž, ale ve větší míře, měl udělat s Bridget.

Zdá se, že jediným člověkem, který mu rozuměl, bylo slavné frankensteinovské monstrum, Boris Karloff. Prý měli spolu komunikovat zcela neznámou řečí. V dochované korespondenci bychom se zase mohli dočíst, jak si stěžují na život trvající staletí a jak moc baží po krvi. Byla to umně vytvořená marketingová kampaň, nebo se za jejich přátelstvím skrývalo něco mnohem děsivějšího?

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Bela Lugosi

Fascinate.com: 45 Blood-Sucking Facts About Bela Lugosi

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články