Uplynulo 39 let od úmrtí Mika Waltariho. Jeho odkaz v podobě Egypťana Sinuheta ale zůstává nesmrtelný

Mika Waltari.
Zdroj: profimedia.cz
Mika Waltari se narodil v Helsinkách.Během studií přispíval do periodik poezií a povídkami.Napsal téměř 30 románů, 26 dramat, 15 novel a několik sbírek pohádek.Historický román Egypťan Sinuhet z roku 1945 ho proslavil.+ 2 fotky+ 3 fotky

Filozof, žurnalista, básník, spisovatel. Mika Waltari toho za svůj život stihnul mnoho – napsal téměř 30 románů, 26 dramat, 15 novel, několik sbírek pohádek a také poezii. Zcela zaslouženě je nejznámějším finským spisovatelem a jeho díla byla přeložena do více jak třiceti jazyků.

Beatrice Dandová
Beatrice Dandová 26. 08. 2018 14:07

Celým jménem Mika Toimi Waltari se narodil 19. září 1908 v Helsinkách, hlavním městě Finska, a už jako malý kluk zažil smrt svého vlastního otce a dokonce viděl na vlastní oči i finskou občanskou válku (1918). Na přání své matky začal studovat teologii na Helsinské univerzitě, ale studia brzy zanechal a začal se věnovat filozofii, estetice a literatuře. Již během svých studií přispíval do periodik poezií a povídkami, v roce 1925 dokonce publikoval svou první knihu. Univerzitu dokončil „až“ v roce 1929.

Během 30. a 40. let Waltari pracoval jako žurnalista a kritik, psal pro mnoho novin a magazínů a cestoval napříč Evropou. Přitom také psal knihy různých žánrů a velice snadno klouzal od jednoho oboru k druhému. Říká se, že kvůli svému nabitému rozvrhu trpěl nespavostí a depresemi, což někdy vyžadovalo dočasnou lékařskou péči.

Egypťan Sinuhet (v originále Sinuhe egyptiläinen) je ovšem to dílo, kterým finský spisovatel zaujal celý svět a vryl se do srdcí nespočtu čtenářů napříč generacemi. Historický román z roku 1945, zasazený do starověkého Egypta, sleduje život lékaře Sinuheta, a to již od útlého dětství, skrz jeho vyprávění. Waltari potvrdil, že se inspiroval svými vlastními zážitky a i druhou světovou válkou, na jejímž konci kniha vyšla.

Zemřel 26. srpna 1979 na zápal plic ve stejném městě, které tomuto výjimečnému spisovateli vdechlo život: v Helsinkách.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články