Herečka Eva Hudečková slaví 70. narozeniny: Proč odešla na vrcholu kariéry do ústraní?

Eva Hudečková, rozená Eva Trejtnarová je česká herečka a spisovatelka, manželka houslového virtuóza Václava Hudečka.
Zdroj: Profimedia
Eva Hudečková, rozená Trejtnarová, je česká herečka a spisovatelka, manželka houslového virtuosa Václava Hudečka.Vystudovala herectví na Divadelní fakultě Akademie múzických umění. Herecké profesi se věnovala do roku 1984. Mimořádně atraktivní až exotický zjev ji předurčoval k obsazování do rolí sebevědomých či panovačných krasavic, někdy až „potvor“.Ztvárnila řadu zajímavých rolí v divadle, ve filmu (např. Jak utopit dr. Mráčka, Zítra to roztočíme, drahoušku) i v televizi (seriály Kamenný řád a především Sanitka), byla oceněna několika cenami. Od podzimu 1984 začala všechny nabízené role odmítat, nechtíc být konformní s normalizačním režimem.+ 3 fotky+ 4 fotky

Byla na vrcholu kariéry, nebyla však schopna akceptovat aroganci komunistických papalášů, proto se raději stáhla do ústraní a odešla z veřejného života. Nyní píše knihy a již více než čtyřicet let žije se svým manželem, houslovým virtuosem Václavem Hudečkem.

Petra Járková
Petra Járková 03. 12. 2019 07:00

Její poslední role byla doktorka Eva v seriálu Sanitka z roku 1984. Dostala nabídku i na pokračování, odmítla se slovy, že herectví považuje za uzavřenou kapitolu.

V 70. a 80. letech patřila Eva Hudečková mezi velmi oblíbené herečky. Nejen že byla velmi talentovaná, byla i velmi krásná, role se jí tak jen hrnuly. Atraktivní až exotický zjev ji předurčoval k obsazování do rolí sebevědomých či panovačných krasavic, někdy až „potvor“.

Komunistická diktatura a neustálé zákazy a kontroly ji však o slávu připravily. Nebyla schopna snést zásahy komunistické strany do umění, proto z herecké branže odešla.

"Chtěla jsem svůj život uspořádat podle svých představ, a ne podle toho, jak mi ho kdo zrežíruje. V té době o osudu tvůrců, i herců rozhodovali straničtí tajemníci, byla jsem svědkem ponižujících scén, kdy trestali neposlušná individua," řekla v jednom z rozhovorů.

Takto se z tehdejších herců zachoval jen málokdo. Hudečková byla však charakter a ukázala, že s režimem nesouhlasí.

Poté, co skončila s herectvím, vydala se na dráhu spisovatelky. Podle vlastních slov psaní pro ni bylo cestou z rozčarování, a proto v jejích příbězích vždy vítězí dobro. Spolupracovala s Filmovým studiem Barrandov jako autorka pohádek.

NA SNÍMKY KRÁSNÉ EVY HUDEČKOVÉ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články