Život po životě? Ano, existuje. I po smrti si tělo jede dál

Co se děje s tělem po smrti?
Zdroj: pixabay
Co se děje s tělem po smrti?Mozek má velkou vůli žítVlasy i nehty rostou dál. Sice se to říká, ale jde o pouhý mýtusU mužů může nastat i posmrtná erekce+ 1 fotka

Každý živý tvor na zemi má velkou vůli žít. Dokonce tak velkou, že teoreticky žije i nějakou dobu po smrti. Nejlépe to poznáme, když pozorujeme mrtvé tělo. Duše je možná už někde v dáli, ale samotné tělo se smrti okamžitě vzdát jen tak netouží.

Redaktor
Redaktor 16. 06. 2018 11:03

Kdy nastává smrt?

Obecně se uvádí, že smrt nastává v okamžiku, kdy se zastaví srdce. To ale není až tak úplně pravda. Sice možná nebije a nezásobuje tělo kyslíkem, to ale neznamená, že jsme automaticky mrtví. Mozek totiž stále žije a do doby, kdy v něm neumře poslední buňka, člověk není zcela mrtvý. Tento fakt také dvakrát moc nenahrává zážitkům z klinických smrtí. Lidé, kteří upadli do klinické smrti totiž mrtví nebyli. Pouze se jim zastavilo srdce. Jak to tedy vypadá na druhém břehu, vědět nemohou.

Mozek má velkou vůli žít

Mozek tedy dokáže chvilku žít i po tom, co do něj nejde kyslík od srdce. Vědci přišli na velký objev. Urputně se brání. Těch několik minut, než boj prohraje, se snaží shromažďovat kyslík a živiny extrémně razantním způsobem; nedbá přitom na vedlejší škody, které tím tělu způsobí. Proto se relativně často stává, že když lékaři zasáhnou včas a člověka zachrání, je tělo poškozené.

Vlasy i nehty rostou dál

Vlastně nerostou. Sice se to říká, ale jde o pouhý mýtus. I když to tak na první pohled vypadá. Tělo už další tkáň neprodukuje, ale jak tkáň ztrácí vlhkost, kůže se stahuje a „scvrkává“. Na pohled se tedy odhaluje stále více vlasů a nehtů, takže to připomíná růst. Definitivní odpověď na otázku, jestli nehty a vlasy po smrti rostou, či nerostou zodpověděl americký soudní lékař William Maples. Pokud by vlasová a nehtová tkáň měla růst, musela by v těle probíhat komplexní hormonální výměna – a to se už po smrti neděje.

Vyměšování

Ano. Lidé po smrti se mohou pomočit či pokálet. Může za to kompletní ochabnutí svalů a hlavně svěračů. Náš mozek je naprogramován, že má stolici zadržet. Ani si to nemusíme uvědomovat. Děláme to automaticky. Vyměšování je vědomá činnost, zadržování nevědomá. Když nám vypne mozek, nemá už kdo svěrače hlídat.

U mužů může nastat i posmrtná erekce

Když srdce přestane bít a hnát krev po těle, nashromáždí se tato životodárná tekutina v těch nejníže položených částech těla. Ostatně tak jí to velí i gravitace. Tím, že se velké množství krve dostane do penisu, se tento pohlavní orgán naplno prokrví a zvedne. Stejně jako u živé erekce.

Mrtví mohou i mluvit

Zní to možná strašidelně, ale opravdu tomu tak je. Po smrti nastane svalová ztuhlost, kdy ztuhnou všechny svaly na těle. Plyny, které byly v těle obsažené začnou unikat všemy lidskými otvory. Tedy i ústy. A protože jsou svaly i samotné hlasivky, začnou v této fázi vydávat zvuky. Mohou připomínat kvílení, nebo mručení. Strašidelné, že?

 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články