Sekundární neplodnost aneb když se druhé dítě nedaří

Když se druhému dítku nedaří.
Zdroj: pixabay
Když se druhému dítku nedaří.Občas není sourozenci narození přáno.Co dělat, když se nedaří otěhotnět?

Poprvé jste otěhotněla ani nevíte jak, ale když se snažíte o druhé, pořád a pořád to nejde. Každý měsíc zklamaně prožíváte každou menstruaci a nemůžete pochopit, proč to předtím šlo tak hladce a teď stále nic. Nebojte, nejste v tom sama. Tomuto jevu se říká sekundární neplodnost a prožívá ji opravdu hodně lidí.

Redaktor
Redaktor 01. 06. 2018 14:59

Ve skutečnosti se nejedná o nijak neobvyklou situaci. Až čtvrtina žen trpí sekundární neplodností. Možných příčin, proč tomu tak je, může být hned několik.

Věk: Muž má tu výhodu, že může mít děti de facto v jakémkoli věku. Žena toto štěstí nemá a čím je starší, tím víc jí klesá plodnost. Děje se tak i u žen, které se psychicky necítí nijak staře. Jejich tělo ale mluví jinak. Proto není dobré s druhým dítětem příliš otálet. Věk totiž hraje u sekundární neplodnosti velkou roli.

Zdravotní stav: Zdravotní stav se u každého člověka rok co rok mění. Proto u ženy, která byla před několika lety zdravá a neměla problém s otěhotněním ani donošením miminka, může vzniknout nová zdravotní komplikace (například onemocnění štítné žlázy), která může mít vliv na plodnost.

Psychika: Říká se, že čím více se upínáte a snažíte otěhotnět, tím méně to jde. Je důležité se hodit do celkové psychické pohody.

Kdy k lékaři?

Když se vám nedaří otěhotnět déle než rok. Lékař tento problém může úspěšně vyřešit, nebo také nemusí a vám nezbyde nic jiného, než jít na umělé oplodnění.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články