Výročí narození Grety Garbo: Vzdala se filmu kvůli neúspěchu, nebo byla ve skutečnosti špionkou?

Greta Garbo
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

Od narození herecké legendy Grety Garbo uplyne 115 let. U nohou jí ležel celý svět. Neměla nouzi o milence ani milenky. Díky úspěšné kariéře vydělávala miliony. Jenže stačil jediný přešlap a stáhla se do ústraní. Šlo skutečně o to, že neunesla potupu v podobě jednoho neúspěšného filmu, nebo se musela vzdát herectví kvůli vyšším cílům?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 17. 09. 2020 07:30

Greta Garbo (18. září 1905 až 15. dubna 1990) byla švédskou filmovou herečkou, která stála u zrodu zvukových filmů. Aktivní byla mezi roky 1920 až 1941, pak se stáhla do ústraní. Pocházela z velmi nuzných poměrů, takže se musela k herectví doslova probojovat. Nejprve pracovala jako pomocná síla v kadeřnictví, pak jako prodavačka klobouků. A právě tam si jí všiml režisér Petschler, který jí nabídl první malou roli.

Z prodavačky modelkou

Ještě předtím, než Gret oslovil filmový režisér Petschler, nabídl jí její zaměstnavatel možnost nafotit novou kolekci klobouků. Greta byla v roli modelky natolik přirozená, že záhy dostala další nabídky. A právě díky reklamám na klobouky jí režisér nabídl první roli ve filmu.

Gretě se splnil její sen. Díky tomu se rozhodla začít studovat na herecké škole, kde se seznámila s mužem, který z ní později udělal hvězdu. Jmenoval se Mauritz Stiller a učil techniku herectví. V roce 1924 připravoval snímek Gösta Berling a do hlavní role si vybral právě Gretu. Jen měl jednu podmínku. Příjmení Gustafsson si musela změnit na kratší Garbo.

Třikrát a dost

Mauritz sice Gretu do Hollywoodu prosadil, sám se ale po několika neúspěších vrátil do rodného Švédska, kde zemřel v pouhých pětačtyřiceti letech. Herečku samozřejmě jeho smrt velmi zasáhla, ale nehodlala se vzdát rozjeté kariéry. Navíc se seznámila s Johnem Gilbertem, jejichž pracovní vztah se o něco později změnil i v milenecký.

John bral ale jich vztah zřejmě o něco vážněji. Když spolu začali konečně bydlet, požádal ji o ruku, a to dokonce hned třikrát. Při posledním pokusu se zdálo, že již vše dopadne dobře, Greta se však nakonec rozhodla, že jej nechá stát před oltářem samotného. “Milovala jsem ho, ale zároveň mi vadilo, že se mě snaží ovládat,” řekla.

Lesbické lásky

V té době se o ní začaly šířit zkazky, že je ve skutečnosti lesbičkou. Měla se stýkat, mimo jiné, s herečkami Lilyan Tashman a Louise Brooks. Osudovou láskou však byla Marlene Dietrich. Veřejně se však o tom nikdy nemluvilo, nepřála si to ani jedna z nich.

Překvapivý konec kariéry

Přestože se mohla pyšnit několika Oscary, rozhodla se v 36 letech ukončit kariéru. Proč? Prý kvůli tomu, že se změnil svět. Nepomohly ani nabídky štědrých honorářů. Jednoduše se rozhodla, že raději zvolí život v ústraní. Co když za tím ale bylo něco jiného?

Špionka

Druhá světová válka je v plném proudu a Greta Garbo zase úplně v klidu. Nechce se ani zúčastnit prodeje válečných dluhopisů. Nemá náhodou na práci důležitější věci? V roce 1939 má Gretu navštívit agent MI6 Alexander Korda s žádostí, aby začala sledovat bohatého švédského podnikatele Grena, jenž je na černé listině USA i Británie, jakožto potenciální sympatizant nacistů.

Garbo se šikovně vetře do jeho přízně a stráví deset dnů, spolu s jeho manželkou, na jachtě. Informace, které se jí podaří zjistit, jsou zřejmě velmi cenné, neboť MI6 je navýsost spokojena a o něco později ji znovu povolává do služby, tentokrát se do toho ale zapojuje i FBI. Jistý čas je dokonce odhodlaná zabít samotného Hitlera, který má pro ni slabost, nakonec se ale tohoto plánu vzdává. Místo toho pomůže utéct fyzikovi Bohrovi, který se pak zapojí do projektu Manhattan.

Zdroj textu: Greta Garbo: epochaplus.cz, Greta Garbo: refresher.cz, Greta Garbo: wikipedie

Zdroj fotky: Wikimedia Commons

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články