Americký herec James Dean: Miloval muže i ženy, nenáviděl autority a patřil mezi největší rebely Hollywoodu

James Byron Dean byl americký filmový a televizní herec.
Zdroj: Wikimedia Commons/ Public Domain
James Byron Dean byl americký filmový a televizní herec.V devíti letech Deanovi umírá matka na rakovinu a jeho otec se o něho nemůže starat kvůli svému pracovnímu zaneprázdnění. Malý Jimmy tedy vyrůstá na farmě u své tety a strýce. Pravděpodobně tady vzniká odpor vůči rodičům, učitelům a ostatním autoritám. Po střední škole se James stěhuje do Los Angeles, kde začíná studovat práva, hrát basketbal a věnovat se divadlu. Sport a studium začínají být vytlačovány herectvím. Nejprve se Dean objevuje v reklamě, později hraje bezvýznamné malé role v několika filmech a televizních pořadech.+ 4 fotky+ 5 fotek

James Byron Dean byl americký filmový a televizní herec, kterému ke slávě dopomohl slavný režisér Elia Kazan a role ve filmu Na východ od ráje. Tu měl původně hrát mladý talent Paul Newman, ale díky charismatickému Deanovi ostrouhal.

Petra Járková
Petra Járková 08. 02. 2020 07:00

James Dean se narodil v Indianě, kde žil do doby, než mu v devíti letech zemřela matka na rakovinu a otec se o něj nestíhal starat kvůli pracovním povinnostem. James se tak přestěhoval k tetě a strýci na farmu. Tehdy vznikl jeho odpor k autoritám, rodičům i učitelům, který mu v životě způsobil spoustu nepříjemností.

Herectví vyhrálo nad studiem i sportem

Po střední škole se Dean přestěhoval do Los Angeles, kde začal studovat práva. Bavil ho však i sport a divadlo. Hrál basketbal, který brzy vyměnil za herectví. Nejprve se Dean objevoval v reklamách, později hrál bezvýznamné malé role, proto odešel do New Yorku na Broadway, kde byl přijat do Actors Studia. Tam se stal jeho učitelem Elia Kazan. Právě on ho  obsadil do hlavní role ve svém filmu natočeném podle románu Johna Steinbecka Na východ od ráje. Hlavní roli odstrčeného syna, který bojuje o otcovu přízeň, měl původně hrát jakýsi mladý talent jménem Paul Newman, ale Elia Kazan vytušil, že právě Dean se díky svým zkušenostem z mládí na tuto roli hodí více. Díky tomuto filmu se z neznámého Jamese Deana stala přes noc obrovská filmová hvězda.

Nejslavnější rebel Hollywoodu

James Dean se stal idolem tehdejších mladých lidí, protože mládež měla podobné problémy, jaké ukazoval ve filmu Rebel bez příčiny. Cítila se nepochopena a neuznána starší generací. V 50. letech měl Hollywood hned dva nejslavnější rebely, jeden z nich byl právě Dean a tím druhým nebyl nikdo jiný než Marlon Brando.

Vztahy s muži i ženami

Dean byl často považován za ikonu kvůli svému nevázanému životu, který zahrnoval i rozporuplnou sexualitu. Existuje mnoho zmínek o jeho sexuálních vztazích s muži i ženami. William Bast, Deanův blízký přítel vydal otevřenou aktualizaci své knihy, v níž potvrdil, že měl s Deanem poměr a popsal také další Deanovy vztahy s muži. Nejznámější Deanův vztah se ženou byl ten s italskou herečkou Pier Angeliovou.  O vztahu Deana a Angeliové vypráví televizní film Race with Destiny z roku 1997. Další z Deanových milenek měla být švýcarská herečka Ursula Andressová, která měla ve stejné době rovněž vztah s Marlonem Brandem.

Smrt v rychlém autě

V roce 1955 jel na kalifornskou závodní dráhu Salinas se svým Porsche 550, oslnilo ho právě zapadající slunce, takže neviděl proti sobě jedoucí vůz značky Ford, který řídil mladý student. Po nárazu Dean okamžitě zemřel, jeho spolujezdec Rolf Wütherich byl srážkou odhozen z auta a vyvázl se zlomenou čelistí, zlomenou nohou a četnými pohmožděninami a odřeninami. Turnupseed, student univerzity, který se s Deanem srazil, vyvázl jen se šrámem na čele a pohmožděným nosem. Za nehodu podle policie nikdo nemohl.

NA ŽIVOT KRASAVCE JAMESE DEANA SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články