Karel Schwarzenberg slaví 82. narozeniny: Vzpomeňme na jeho legendární projev na pohřbu Václava Havla

Karel Schwarzenberg je český politik, čestný předseda TOP 09, poslanec, bývalý senátor, exministr zahraničí, bývalý místopředseda Nečasovy vlády, kancléř prezidenta Václava Havla a kandidát TOP 09 v prezidentské volbě v roce 2013.
Zdroj: Profimedia
Karel Schwarzenberg je český politik, čestný předseda TOP 09, poslanec, bývalý senátor, exministr zahraničí, bývalý místopředseda Nečasovy vlády, kancléř prezidenta Václava Havla a kandidát TOP 09 v prezidentské volbě v roce 2013.V prvním kole přímé volby prezidenta v roce 2013 se umístil na druhém místě s 23,40 % hlasů za Milošem Zemanem. Ve druhém kole volby získal Karel Schwarzenberg 45,19 % odevzdaných hlasů.Pro vítězného kandidáta Miloše Zemana hlasovalo 54,80 % voličů.+ 6 fotek+ 7 fotek

Šlechtic a politik Karel Schwarzenberg se narodil 10. prosince 1937 v Praze – Bubenči. Státník světového formátu a bojovník za lidská práva slaví své 82. narozeniny.

Petra Járková
Petra Járková 10. 12. 2019 07:00

Celým jménem Karel Jan Nepomuk Josef Norbert Bedřich Antonín Vratislav Menas kníže ze Schwarzenbergu přišel na svět jako nejstarší syn Karla VI. Schwarzenberga a jeho manželky Antonie.

Narozeninový den

Našemu nejstaršímu poslanci, čestnému předsedovi strany TOP 09, někdejšímu senátorovi a prezidentskému kandidátovi Karlu Schwarzenbergovi je dnes 82 let.

Útěk před komunisty

Po nástupu komunistů k moci se musela celá rodina uchýlit do zahraničí. Do rodné vlasti se Karel Schwarzenberg vrátil po sametové revoluci a prakticky ihned se zapojil do společenského a politického života.

Havlův kancléř

Byl kancléřem prezidenta Václava Havla až do roku 1992. V roce 2002 kandidoval v senátních volbách v obvodu Strakonice. Poprvé to nevyšlo. Senátorem se stal až o dva roky později, kdy kandidoval ve volebním obvodu Praha 6. Nominován tehdy byl za US-DEU a ODA.

Mistr zahraničí

Do vlády byl nominován v lednu 2007 Stranou zelených, zastával post ministra zahraničí. V roce 2009 s Miroslavem Kalouskem založili stranu TOP 09, jejímž byl zvolen předsedou.

Smuteční projev

Vzpomeňme na Karlův smuteční projev při pohřbu Václava Havla, kdy řekl: „Pane prezidente Havle, za pravdu a lásku budeme dále bojovat. Neustaneme, můžete se na nás spolehnout.“ A ve svém boji za pravdu pokračuje dodnes.

Kandidatura na prezidenta

V roce 2013 kandidoval Karel Schwarzenberg na prezidenta ČR. Spolu s Milošem Zemanem se dostal do druhého kola, z kterého však odešel jako poražený.

NA SNÍMKY KARLA SCHWARZENBERGA SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články