Napínavý film Rudý labyrint: Richard Gere raději nenatáčel v Číně, nemají ho tam rádi

Napínavý film Rudý labyrint: Richard Gere raději nenatáčel v Číně, nemají ho tam rádi
Zdroj: TV Prima
1980: Richard Gere ve filmu Americký gigolo. Název mluví za vše.1990: Pretty woman, klasika romantického žánru. Lehká děva se zamiluje do osamělého milionáře.1995: První rytíř, podle některých diváků prý zatím nejhorší zpracování artušovské legendy.1996: Ve filmu Prvotní strach si Richard Gere zahrál právníka bez špetky svědomí.+ 6 fotek+ 7 fotek

Představte si, že se ráno probudíte vedle brutálně zavražděné dívky a přitom vůbec netušíte, co se stalo. Záhy jste obviněni z vraždy a postaveni před soud, který si právo ohýbá tak, jak se mu zrovna hodí. Nezbývá nic jiného než se obrátit na místní přitažlivou právničku. Vyseká vás z toho, nebo to skončí špatně?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 29. 01. 2020 16:06

Tak trochu mystický thriller Rudý labyrint z roku 1997 představuje příběh amerického právníka Jacka Moorea, který je vydán napospas komunistické justici poté, co se stane obětí narafičené vraždy. Za vším stojí konkurenční boj, neboť Jack má těsně před podpisem výhodného kontraktu. A tak začíná boj o holý život. Skutečný vrah musí být nalezen dříve, než bude pozdě. Na drama Rudý labyrint se můžete podívat dnes od 20:00 na Prima Max.

K odsouzení stačí pouhé čtyři hodiny

V komunistické Číně se ve filmu zrovna dvakrát nehledí na presumpci neviny či spravedlivý soudní proces. Odsouzených je více než 90 procent a poprava je prakticky do týdne. Sám se o tom může přesvědčit americký právník Jack Moore, který působí jako poradce jednoho koncernu. Ihned poté, co se mu podaří dohodnout výhodný obchod, začne prožívat snad nejhorší noční můru.

Jack se rozhodne, že noc stráví s jednou dívkou, kterou pozná v nočním klubu. Když se ale ráno vedle ní probudí, zjistí, že ji někdo brutálně zavraždil. On sám si na nic nepamatuje, jelikož ho kdosi omámil. Přestože je nevinný, je vzat do vazby a čeká na rozsudek smrti.

Půvabná Šen Jüe-lin

Čínský právní systém určuje, že obžalovaný, ať je jakékoli národnosti, může mít pouze místního právního zástupce. I kdyby tomu bylo jinak, Gereovi by stejně nic jiného nezbývalo, protože americké úřady od něho dají ruce pryč. Právnička Šen je zprvu správná soudružka a nevěří v nevinu svého imperialistického kolegy. Později se ale přikloní na jeho stranu a začne rozmotávat spiknutí, které sahá až do nejvyšších politických kruhů.

Obhájkyni si tehdy zahrála herečka Bai Ling. Ve své roli podala poměrně přesvědčivý výkon, čímž laťku kvality filmu pozvedla o něco výše. Poprvé se na stříbrném plátně ukázala již v roce 1984. Poté následovalo několik dalších filmů včetně Rudého labyrintu. Vidět jsme ji také mohli ve snímcích Taxi 3 a Svět zítřka.

Role šitá na míru

Pro Richarda Gerea byla role v Rudém labyrintu vskutku příhodná. Herec je totiž známý tím, že dlouhodobě kritizuje politický režim Číny. A právě kvůli kritickému aspektu filmu nemohly být některé scény natáčeny na autentických místech. Štáb tak musel nejen improvizovat, ale i sáhnout po digitálních tricích.

Většina záběrů z exteriéru se tak točila v Los Angeles. Dokonce i honička spletitými uličkami a dvorky rádoby Pekingu. Ve skutečnosti se filmaři přesunuli pouze kousek za mezinárodní letiště. Přestože se film nevyhnul kritice diváků (na stránce Čsfd.cz obdržel celkové hodnocení 64 procenta), získal čtyři ocenění (dvě získala samotná Bai Ling) včetně toho, které se uděluje za filmy, které zvyšují povědomí diváků o státních režimech potlačujících lidská práva.

PODÍVEJTE SE DO GALERIE NA TO, JAK ŠEL ČAS S RICHARDEM GEREM:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články